Π. Μάρκου: Να μας ενημερώσει το κράτος ποια παρανομία διέπραξε το μέλος μας

Ενημέρωση από το κράτος αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους μέλος του Συνδέσμου περιλήφθηκε στις πρόσφατες κυρώσεις που επέβαλε το Ηνωμένο Βασίλειο, αναμένει και ζητά ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πιερής Μάρκου εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ο Σύνδεσμος δεν προσκλήθηκε στη σύσκεψη που συγκάλεσε για σήμερα το μεσημέρι στο Προεδρικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Διαβάστε εδώ: Στην... πρίζα για τις κυρώσεις-Σύσκεψη στο Προεδρικό υπό Χριστοδουλίδη

«Τα δημοσιεύματα λένε διάφορα, δεν ξέρουμε λεπτομέρειες. Σίγουρα το ότι αυτά τα άτομα έχουν μπει σε συγκεκριμένες κυρώσεις αυτών των χωρών, για σκοπούς Κύπρου δεν έχουν κάνει οποιαδήποτε παρανομία. Αρά, εμείς αναμένουμε από το ίδιο το κράτος να έρθει να μας υποδείξει ποια παρανομία έχουν κάνει για να μπορέσουμε και εμείς να κάνουμε τον έλεγχο μας ως αρχής εποπτείας για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος», διαμήνυσε ο κ. Μάρκου.

Ο Πιερής Μάρκου εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων και σε άλλους επαγγελματίες του κλάδου, καθώς και για το γεγονός ότι τέτοιες κυρώσεις παρόλο που δεν είναι της Ε.Ε., επηρεάζουν το τραπεζικό μας σύστημα.

«Άρα κατ’ επέκταση, οποιαδήποτε μέλη μας ή οποιασδήποτε άλλος επαγγελματίας μπει σε αυτές τις κυρώσεις, δημιουργούνται πρακτικά προβλήματα εξυπηρέτησης είτε των πελατών τους είτε των ίδιων των πελατών να διεξάγουν οποιεσδήποτε συναλλαγές, αφού πλέον οι τράπεζες παγοποιούν όλους τους λογαριασμούς τους και συνεπώς δεν μπορούν να ενεργούν. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει κάποια ίσως πιο στενή συνεργασία με αυτές τις χώρες, ώστε προκύπτει κάτι να έρχεται σε γνώση των αρμόδιων Αρχών στην Κύπρο για να δίνονται οι κατάλληλες πληροφορίες και να μπορούμε και εμείς να κάνουμε τις κατάλληλες έρευνες», υπέδειξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.

Ο κ. Μάρκου υπογράμμισε πως είναι συνεχείς οι έλεγχοι που γίνονται από τον Σύνδεσμο για να επιβεβαιώνεται ότι όλα τα μέλη του ακολουθούν τις κυρώσεις της Ε.Ε. που είναι αυτές που βρίσκονται κάτω από τις δικές του αρμοδιότητες και έχει την ευθύνη ως Σύνδεσμος να ελέγχει τα μέλη του ότι δεν παραβιάζουν οποιεσδήποτε κυρώσεις και ούτε παρέχουν οποιεσδήποτε διευκολύνσεις σε άτομα που βρίσκονται κάτω από αυτές τις κυρώσεις.

Ερωτηθείς αναφορικά με τους ελέγχους, ο Πιερής Μάρκου τόνισε πως δεν υπήρξε οτιδήποτε σοβαρό και ότι το μεγαλύτερο θέμα που προκύπτει είναι πως ο Σύνδεσμος καλείται να ξεχωρίσει ποιες υπηρεσίες επιτρέπονται και ποιες δεν επιτρέπονται. «Διότι αντιλαμβάνεστε», εξήγησε, «υπάρχουν οι απαραίτητες υπηρεσίες οι οποίες δύνανται να παρέχουν τα μέλη μας, έστω και αν είναι κάποιοι πελάτες τους υπό κυρώσεις. Αυτές οι απαραίτητες υπηρεσίες, όπως είναι ο ετήσιος έλεγχος λογαριασμών, η διατήρηση των βιβλίων και αρχείων των εταιρειών, άρα οι περιπτώσεις που μπορεί να είχαμε είναι εκεί που δεν είναι ξεκάθαρη η υπηρεσία που παρέχουν και κατά πόσο επιτρέπεται ή όχι αυτή η υπηρεσία. Αλλά δεν είχαμε οποιεσδήποτε σοβαρές περιπτώσεις, ήταν κυρίως θέματα ερμηνείας του τύπου υπηρεσιών που μπορούν να παρέχουν».

Ερωτηθείς κατά πόσο υπήρξε επικοινωνία με το μέλος του Συνδέσμου στο οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις, ο Πιερής Μάρκου είπε πως βρίσκονται σε επαφή και λαμβάνονται διευκρινίσεις. «Σήμερα το μέλος μας αυτό δεν έχει πράξει οποιαδήποτε παράβαση κυπριακής νομοθεσίας. Παρ’ όλα αυτά έχουμε ζητήσει και νομική συμβουλή επί του θέματος, αλλά ταυτόχρονα είμαστε σε επικοινωνία για να βεβαιωθούμε ότι αν χρειαστεί να κάνουμε έλεγχο ξανά ενόψει των νέων δεδομένων, να το πράξουμε», τόνισε.

Δειτε Επισης

Φρίξος Λάρκος: Η Crowdbase και η αυξανόμενη εξοικείωση των Κύπριων επενδυτών με το crowdfunding
Έναρξη β’ κύκλου υποβολής αιτήσεων για μεταπτυχιακές σπουδές στο ΤΕΠΑΚ
Στιγμές χαρές και συγκίνησης χάρισε σε χιλιάδες φιλάθλους ο τελικός του Κυπέλλου Coca-Cola
Τι προμηνύει το μέλλον της λογιστικής από τη σκοπιά γνωστών CEO
ΕΒΕ Λευκωσίας: Νέος γραμματέας-διευθυντής ο Ανδρέας Α. Αντωνιάδης
Η Purpose Communications ανακοινώνει την έναρξη του 2ου κύκλου της Purpose Academy
Δήλωσε τη συμμετοχή σου στο 9ο Cyprus Professional Services Conference
Grantxpert-Team Building Workshop: Ενδυνάμωση ομαδικότητας και συνεργασίας
Στέλλα Μιχαηλίδου: Σοβαρή υποστελέχωση του Γραφείου-Στο έλεος της γραφειοκρατίας και των κανονισμών
Στη Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου το βραβείο Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO