Στην... πρίζα για τις κυρώσεις-Σύσκεψη στο Προεδρικό υπό Χριστοδουλίδη

Στη σκιά των αμερικανικών και βρετανικών κυρώσεων σε Κύπριους πάροχους υπηρεσιών, δικηγόρους και λογιστές, καθώς και στα γραφεία τους, για τις υπηρεσίες που παρείχαν σε Ρώσους μεγιστάνες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης συγκάλεσε για τις δώδεκα σήμερα το μεσημέρι νέα σύσκεψη στο Προεδρικό.

Στη σύσκεψη κλήθηκαν και θα παρακαθίσουν ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ο Υπουργός Οικονομικών, η Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Από την περασμένη Τετάρτη οπόταν και έγινε γνωστή η συμπερίληψη Κυπρίων, φυσικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, στη Λευκωσία σήμανε συναγερμός, με την Κυβέρνηση να έχει αποδοθεί κυριολεκτικά σε ένα διπλωματικό κρεσέντο προς αντιμετώπιση της όλης κατάστασης.

Διαβάστε ακόμη:

Βρετανικές κυρώσεις σε Κύπριο λογιστή και δικηγόρο για Abramovich και Usmanov

Κυρώσεις από ΗΠΑ σε Κύπριους και εταιρείες με έδρα την Κύπρο-Δείτε τη λίστα

Τι σημαίνουν οι κυρώσεις στους Κύπριους πάροχους υπηρεσιών και η μεγάλη ανησυχία

Συναγερμός στην Κυβέρνηση για τις κυρώσεις με φόντο την Κύπρο

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επικοινώνησε με ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης, δηλώνοντας τη βούληση και αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για διερεύνηση των περιπτώσεων φυσικών και νομικών προσώπων στην Κύπρο που συμπεριλήφθηκαν στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ για διευκόλυνση Ρώσων ολιγαρχών που υπόκεινται σε κυρώσεις, ζητώντας περισσότερα στοιχεία για να διευκολυνθεί η διερεύνηση αυτή.

Διαβάστε εδώ: Ζητά στοιχεία από ΗΠΑ για τις κυρώσεις η Λευκωσία-Αποφασισμένη για διερεύνηση

Διαβάστε εδώ: Μηνύματα σε Λευκωσία από ΗΠΑ για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση από πλευράς Κυβέρνησης έτσι ώστε να μην υπάρχει η οποιαδήποτε σκιά, είπε εξάλλου σε χθεσινές του δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Έχουμε ζητήσει να μας δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία, η δική μας πολιτική βούληση είναι ξεκάθαρη, ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοιου είδους φαινόμενα, δηλαδή φαινόμενα που εκφεύγουν του πλαισίου των κυρώσεων που έχουν αποφασιστεί ειδικότερα από πλευράς ΕΕ στις οποίες συμμετείχε και η Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε.

Διαβάστε εδώ: Θέλει να σβήσει κάθε σκιά σε σχέση με τις κυρώσεις η Κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, σειρά δημοσιευμάτων για τους δεσμούς Ρώσων ολιγαρχών που τελούν υπό κυρώσεις λόγω σχέσεων με το Κρεμλίνο με κυπριακή εταιρεία, ανήρτησε η βρετανική εφημερίδα Guardian στην ιστοσελίδα της.

Το δημοσίευμα εξετάζει τη σχέση του ρωσικού χρήματος με την Κύπρο, σχολιάζοντας ότι ορισμένοι περιγράφουν το νησί ως «Μόσχα στη Μεσόγειο».

Γίνεται αναφορά στις ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο και στην πολυπληθή ρωσική κοινότητα της Λεμεσού, αλλά και στην αξιοποίηση των «χρυσών διαβατηρίων» από Ρώσους.

Το δημοσίευμα του Guardian σχολιάζει πως οι υπεύθυνοι για την εφαρμογή κυρώσεων «ανησυχούν όλο και πιο πολύ για το ρόλο που έχει παίξει η Κύπρος - και που ίσως ακόμα παίζει - στη διευκόλυνση της κίνησης ρωσικού κεφαλαίου».

Διαβάστε εδώ: Guardian: Στήνει στον τοίχο την Κύπρο-«Μόσχα στη Μεσόγειο»

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί, πως με παγωμένα περιουσιακά τους στοιχεία και χωρίς τη δυνατότητα διεξαγωγής οποιασδήποτε συναλλαγής με το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, έμειναν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που περιλήφθηκαν στους καταλόγους κυρώσεων, που εξέδωσαν το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Μάριος Σκανδάλης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Συμμόρφωσης της Τράπεζας Κύπρου.

Διαβάστε εδώ: Μ. Σκανδάλης: Εκτός κυπριακού τραπεζικού συστήματος τα άτομα-οντότητες στις λίστες κυρώσεων

Εξάλλου, η Τράπεζα Κύπρου άρχισε να ενημερώνει τους πελάτες της που είναι πολίτες της Ρωσίας ότι θα κλείσουν οι λογαριασμοί τους, έγραψε η η ρωσική έκδοση του περιοδικού Forbes επικαλούμενη την εταιρεία Main Partner Trust, η οποία παρέχει χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε πελάτες της στην Κύπρο. Την εν λόγω πληροφορία επιβεβαίωσε στο Forbes πηγή στον τραπεζικό τομέα.

Διαβάστε εδώ: Forbes: Η Τράπεζα Κύπρου κλείνει τους λογαριασμούς Ρώσων πελατών της

Δειτε Επισης

Στο διεθνές επενδυτικό συνέδριο Investopia Europe ο Γιώργος Παπαναστασίου
Ανάπτυξη στο 2,9%, πληθωρισμός στο 2,5%-Οι νέες προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για το 2024
Το λειτουργικό περιβάλλον τεσσάρων εισηγμένων βιομηχανιών της Κύπρου-Κερδοφόρες εν μέσω προκλήσεων
Με κέρδη 1,92% έκλεισε το ΧΑΚ
Κ. Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεπεράσει την κρίση-Δέσμευση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Οπισθοχώρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Κύπρος...Έπεσε έξι θέσεις στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα το 2023
Μελέτη του ΚΟΕ επιβεβαιώνει τους κινδύνους από την ΑΤΑ- Πιθανόν να επιδεινώσει τις πληθωριστικές τάσεις
Σημαντική μείωση της ανεργίας σε ετήσια βάση τον Απρίλιο-Υποχώρησε στα 9.343 πρόσωπα
Υστερούν σε χρηματοοικονομικές γνώσεις οι Κύπριοι-Τα αποτελέσματα μελέτης του ΚΟΕ του Παν. Κύπρου
Ένωση Πλοιοκτητών: Έμπρακτη συμμετοχή στην προσπάθεια «Αμάλθεια»-Προσέφερε τρόφιμα αξίας €300.000