Powered by

Άφησαν στα συρτάρια την πρόταση νόμου Νικόλα για προσέλκυση ταλέντων

Την αναγκαιότητα όπως ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό η συζήτηση της πρότασης νόμου που από τα τέλη του περασμένου Νοέμβρη κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος και στοχεύει στην απλοποίηση και άρση των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών που μέχρι και σήμερα απαιτούνται για απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας από ξένο προσοντούχο εργατικό δυναμικό που επιθυμεί να εργαστεί και να εξασφαλίσει την παραμονή του στην Κύπρο, τονίζουν στο InBusinessNews αρμόδιοι φορείς.

Η πρόταση νόμου βρίσκεται κατατεθειμένη στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών και παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει περίπου πέντε μήνες από την κατάθεσή της δεν έχει τεθεί ακόμη προς συζήτηση στην ατζέντα της αρμόδιας Επιτροπής. Αυτό είναι κάτι βεβαίως που, όπως μας υποδείχθηκε, βρίσκει την απάντησή του στο γεγονός ότι η Βουλή παρέμεινε κλειστή για ένα μακρύ χρονικό διάστημα λόγω των προεδρικών εκλογών, αφού τερμάτισε τις εργασίες της περί τα μέσα Δεκεμβρίου μετά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού και επανεκκίνησε στις αρχές του Μάρτη.

Ωστόσο, όπως τονίζεται από εμπλεκόμενους με το θέμα παράγοντες, η κρισιμότητα και η αξία της εν λόγω πρότασής νόμου για το κυπριακό επιχειρείν και κατ’ επέκταση για την κυπριακή οικονομία, δεν αφήνουν περιθώρια για περαιτέρω καθυστέρηση και καθιστούν κάτι περισσότερο από επείγουσα την έναρξη της συζήτησης γύρω από αυτή με στόχο την παραπομπή της προς ψήφιση στην Ολομέλεια το ταχύτερο δυνατό.

Κομματικές πηγές, μιλώντας στο InBusinessNews, εξέφρασαν την πρόθεση του ΔΗΚΟ-ο πρόεδρος του οποίου όπως έχει προαναφερθεί κατέθεσε την πρότασή νόμου-όπως ανακινήσει το θέμα αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα, ώστε να τεθεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών, βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστο Δαμιανού, ψηλά στην ατζέντα των προς συζήτηση θεμάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόταση νόμου φαίνεται να τυγχάνει εκ πρώτης όψεως και της αποδοχής του υπουργείου Εσωτερικών.

Η πρόταση νόμου, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση που τη συνοδεύει, αποσκοπεί «στην τροποποίηση του περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου, ώστε να εκσυγχρονιστεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο αναφορικά με τα προσόντα και τα κριτήρια πολιτογράφησης, καθώς και για την ενίσχυση του ελέγχου και της δέουσας έρευνας από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού».

Ο εισηγητής της πρότασης Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας στο InBusinessNews είχε υποδείξει πως η κατάθεσή της είχε προκύψει ως αποτέλεσμα της διαπίστωσης ύπαρξης ζήτησης για την προσέλκυση ταλέντων και ενδιαφέροντος όπως αυτά τα ταλέντα να έρθουν στην Κύπρο.

Όπως είχε τονίσει ο κ. Παπαδόπουλος, αυτό που εμποδίζει αυτούς τους ξένους ειδικούς, προσοντούχους εμπειρογνώμονες να έρθουν στην Κύπρο και να εργαστούν, είναι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που καθυστερούν και ταλαιπωρούν τους αιτητές.

«Πιστεύουμε», είχε υπογραμμίσει, «ότι με αυτό τον τρόπο η διαδικασία απλοποιείται, γίνεται πιο γρήγορη και θα μπορέσουμε με ένα πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο να προσελκύσουμε αυτά τα ταλέντα».

Διαβάστε εδώ: Ν. Παπαδόπουλος: Το σωστό μοντέλο προσέλκυσης ταλέντων στην Κύπρο

Εξηγώντας τι είναι αυτό που επί της ουσίας προτείνεται, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είχε υποδείξει πως πρόκειται για ένα διαφορετικό μοντέλο πολιτογραφήσεων που δεν έχει να κάνει με επενδύσεις, αλλά με την προσέλκυση ταλέντων και εμπειρογνώμων στον τόπο σε ειδικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι η έρευνα και η καινοτομία. «Κάτι που εμείς θεωρούμε ότι μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη την κυπριακή οικονομία», είχε επισημάνει.

Ξεκαθαρίζοντας ότι η πρόταση νόμου δεν αφορά και δεν περιλαμβάνει τους αιτητές πολιτικού ασύλου, ο κ. Παπαδόπουλος είχε επαναλάβει πως τα κριτήρια που τίθενται ως προϋποθέσεις δεν έχουν να κάνουν με επενδύσεις, αλλά με την γνώση.

«Πρέπει», υποδείκνυε στο InBusinessNews ο εισηγητής της πρότασης νόμου, «να διαμένει ο αιτητής τους τελευταίους δώδεκα μήνες στην Κύπρο, έχοντας συμπληρώσει μόνο τέσσερα χρόνια, αντί επτά όπως είναι σήμερα. Επίσης, πρέπει να έχει υψηλή ειδίκευση στους συγκεκριμένους τομείς και γνώση της ελληνικής γλώσσας, του κυπριακού πολιτισμού και της κυπριακής ιστορίας. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το σωστό μοντέλο προσέλκυσης ξένου εργατικού δυναμικού, που μπορεί να προσφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη τα οποία θα ενισχύσουν τις προσπάθειες ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας».

Διαβάστε αυτούσια στον σύνδεσμο που ακολουθεί την ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Δειτε Επισης

Στο Βερολίνο η Μαρία Παναγιώτου για το Παγκόσμιο Συνέδριο για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία
Απαντά στις συντεχνίες το Υπουργείο Εργασίας-«Απαραίτητη η αξιοποίηση εργαζομένων από το εξωτερικό»
Εβδομαδιαία άνοδος 2,35% στο ΧΑΚ-Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα
Στις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα που θα συζητηθούν
Φωνάζουν για τα κριτήρια απασχόλησης εργατών από τρίτες χώρες οι συντεχνίες-Επιστολή στον Παναγιώτου
Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός το 2024 και η αύξηση σε σχέση με το 2023-Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά κατηγορία
Με άνοδο έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Άρχισε στατιστική έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών
Ετοιμάζεται «σαφάρι» στις ΗΠΑ για πρόσελκυση ποιοτικών επενδύσεων-«Η Κύπρος διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις»
«ΘΑλΕΙΑ2021-2027»: Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις που μεταμορφώνουν την Κύπρο