Powered by

UfM: Γαλάζια οικονομία για βιώσιμη ανάπτυξη στη Μεσόγειο

Η Γαλάζια Οικονομία προσφέρει λύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή της Μεσογείου, η οποία αντιμετωπίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στον κόσμο, ειδικά μεταξύ των νέων και των γυναικών.

Η Νότια Μεσόγειος αντιμετωπίζει, ειδικότερα, διαρθρωτικές προκλήσεις που σχετίζονται με την απασχόληση, αλλά η Γαλάζια Οικονομία μπορεί να προσφέρει έναν δρόμο προς τα εμπρός για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, αναφέρεται σε έγγραφο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ένωσης για την Μεσόγειο (UfM).

Η Γαλάζια Οικονομία είναι η βιώσιμη χρήση των ωκεάνιων πόρων για οικονομική ανάπτυξη, βελτιωμένα μέσα διαβίωσης και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Η περιοχή της Μεσογείου είναι πλούσια σε θαλάσσιους πόρους, συμπεριλαμβανομένων της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας, του θαλάσσιου τουρισμού και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σύμφωνα με το έγγραφο, αυτοί οι πόροι μπορούν να δημιουργήσουν νέες οικονομικές ευκαιρίες και θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν πιεστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και η ρύπανση των ωκεανών.

Η Μεσόγειος έχει παράκτιο πληθυσμό 150 εκατομμυρίων, με 360 εκατομμύρια τουρίστες να φτάνουν το 2017, το 50% των οποίων ήταν συγκεντρωμένο σε παράκτιες περιοχές.

Η γαλάζια οικονομία στα μεσογειακά κράτη μέλη της ΕΕ απασχολεί 2 εκατομμύρια ανθρώπους, με το 79% αυτών των θέσεων εργασίας να παρέχονται από τον παράκτιο τουρισμό.

Η περιοχή έχει 1 εκατομμύριο ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα της αλιείας, ο οποίος αποφέρει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Μεσόγειος συνεισφέρει το 20% του παγκόσμιου θαλάσσιου προϊόντος, το 25% της παγκόσμιας θαλάσσιας κυκλοφορίας και το 30% της παγκόσμιας διακίνησης πετρελαίου.

Η περιοχή έχει 100.000 αλιευτικά σκάφη και 30.900 ιχθυοκαλλιέργειες, με ένα μέσο μερίδιο 18% των συνολικών αλιευμάτων να απορρίπτεται. Η παραγωγή υδατοκαλλιέργειας στις μεσογειακές χώρες της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 112% το 2030, με βάση το επίπεδο παραγωγής που καταγράφηκε το 2010.

Η 2η Υπουργική Διακήρυξη της UfM για τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 από τις 42 ευρωμεσογειακές χώρες για να ενισχύσει και να επεκτείνει την υφιστάμενη διαδικασία συνεργασίας.

Στόχος είναι να επιταχυνθεί η ανάκαμψη των τομέων της γαλάζιας οικονομίας στη Μεσόγειο, διασφαλίζοντας παράλληλα τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Η διακήρυξη προσδιορίζει 9 τομείς προτεραιότητας για συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της διακυβέρνησης, της θαλάσσιας έρευνας, των βιώσιμων τροφίμων από τη θάλασσα, των κλιματικά ουδέτερων θαλάσσιων μεταφορών, των θαλάσσιων απορριμμάτων, του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού, του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, των θαλάσσιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της θαλάσσιας ασφάλειας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη της Γαλάζιας Οικονομίας πρέπει να πραγματοποιηθεί με βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να εξισορροπηθεί με την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική ένταξη, διασφαλίζοντας ότι όλα τα μέλη της κοινωνίας έχουν ίση πρόσβαση στα οφέλη.

Επιπλέον, η ανάπτυξη της Γαλάζιας Οικονομίας θα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στα παραδοσιακά μέσα διαβίωσης και τις κοινότητες που εξαρτώνται από τους ωκεανούς και τους παράκτιους πόρους. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη της Γαλάζιας Οικονομίας κατανέμονται δίκαια και ότι οι τοπικές κοινωνίες συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Δειτε Επισης

Fed: Οι προειδοποιήσεις για το χρέος και τον εμπορικό πόλεμο-Τι δείχνει η εξαμηνιαία έκθεση
Ο τρόμος του Τραμπ πάνω από την Ευρώπη-Τι φοβάται τώρα η ΕΚΤ
Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση
Γερμανία: Ταχύτερη η συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα-«Αγκάθι» οι υπηρεσίες
Bitcoin: Ο «βασιλιάς» των cryptos φλερτάρει με τα $100.000
Εκτίμηση αναλυτών: Γεωπολιτικά και δασμοί θα φέρουν απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου το 2025
Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»