Κατρακύλα για τις τιμές του πετρελαίου

Κατρακύλησαν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία για τις κινεζικές εισαγωγές εκτόξευσαν και πάλι την αβεβαιότητα για την πορεία της ζήτησης, την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ στη σημερινή του κατάθεση στη Γερουσία άνοιξε την πόρτα σε ακόμα πιο επιθετικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων. 

Οι κινεζικές εισαγωγές κατρακύλησαν 10,2% το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τη χώρα, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών για πτώση 5,1%. 

Αλλά και οι κινεζικές εξαγωγές υποχώρησαν 6,8% από ένα χρόνο νωρίτερα, έναντι της εκτιμήσεις των αναλυτών για μεγαλύτερη πτώση 9,0% σε δημοσκόπηση της WSJ.

Στις ΗΠΑ, η σημερινή κατάθεση του επικεφαλής της Fed σε επιτροπή της Γερουσίας δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες για μια ισορροπημένη στάση του ισχυρού άνδρα της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. 

Αντίθετα ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ στην ομιλία του υπογράμμισε ότι "έχουμε ακόμα πολύ δουλειά" στο μέτωπο του πληθωρισμού, ενώ ξεκαθάρισε ότι "αν συνολικά τα στοιχεία δείξουν ότι ταχύτερη σύσφιξη [της νομισματικής πολιτικής] δικαιολογείται, θα είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε το ρυθμό των αυξήσεων [των επιτοκίων]".

Οι τιμές του πετρελαίου βρέθηκαν στο επίκεντρο ισχυρών πιέσεων, με το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Απριλίου να χάνει 2,88 δολ. ή 3,6% στα 77,58 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. 

Το Brent Μαΐου στο μεταξύ, υποχώρησε 2,89 δολ. ή σχεδόν 3,4% στα 83,29 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures 

Και τα δύο συμβόλαια είχαν κερδίσει έδαφος στις πέντε προηγούμενες συνεδριάσεις. 

Δειτε Επισης

ΗΠΑ: Άνοδος στις τιμές εισαγωγών τον Απρίλιο-Τριπλάσια από τις προβλέψεις
Λορέτα Μέστερ: Η Fed πρέπει να κρατήσει τα επιτόκια ψηλά για μεγαλύτερο διάστημα
Πώς η Κίνα κρατάει «ζωντανή» τη ρωσική οικονομία
Μικρές απώλειες για τον χρυσό-Ενισχύεται το δολάριο
Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq με «αέρα» από τον πληθωρισμό
Στο 3,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο
Προς νέα υψηλά κινείται η Wall Street μετά τον πληθωρισμό
Χρυσός: Νέα κέρδη με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Κομισιόν για Ευρωζώνη: Προς ήπια προσγείωση η οικονομία-Καμπανάκι Τζεντιλόνι για δημόσιο χρέος
Εμπορικά ακίνητα: Αυξάνονται τα ενοίκια, υποχωρεί η ύφεση στην Ευρώπη