Ήπια ανοδικά η Wall εν αναμονή της ομιλίας Πάουελ

Με μικρά κέρδη ξεκινούν την εβδομάδα οι δείκτες της Wall Street αντλώντας ώθηση από την αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα και ενώ οι επενδυτές προετοιμάζονται για την κρίσιμη εξαμηνιαία κατάθεση του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο για την πορεία της οικονομίας και την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής. 

Οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς έκλεισαν με ισχυρά κέρδη την Παρασκευή, ολοκληρώνοντας σε ανοδική τροχιά την εβδομάδα μετά τις ενθαρρυντικές δηλώσεις από κάποιους αξιωματούχους της Fed που βοήθησαν να μετριαστούν οι ανησυχίες για τις αυξήσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες. 

Η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ υποχώρησε τη Δευτέρα στο 3,91%, ενώ στο διετές διολίσθησε στο 4,84% μετά το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

Οι επενδυτές περιμένουν την ομιλία του διοικητή της Fed στο Κογκρέσο την Τρίτη και την Τετάρτη για νέα στοιχεία όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίες, την πορεία του πληθωρισμού και τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας στη σύσφιξη της πολιτικής της. Τα ισχυρά στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες για την αμερικανική οικονομία έχουν αναζωπυρώσει τις ανησυχίες ότι η Fed θα μπορούσε να αναγκαστεί να αυξήσει περισσότερο από το αναμενόμενο τα επιτόκια της και να τα κρατήσει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι ανησυχίες ότι η Fed δεν βρίσκεται κοντά στο να ολοκληρώσει την προσπάθεια της να ελέγξει τον πληθωρισμό - πολύ περισσότερο να δρομολογήσει μια στροφή στην πολιτική της – έχουν κυριαρχήσει τις τελευταίες εβδομάδες στις αγορές, πυροδοτώντας κλυδωνισμούς σε μετοχές και ομόλογα. Αρκετά στελέχη της Fed έχουν ταχθεί υπέρ και νέων αυξήσεων στα επιτόκια τους επόμενους μήνες, με ορισμένα να επαναφέρουν ακόμα και το ενδεχόμενο μιας μεγαλύτερης αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης, μετά την ήπια αύξηση του Φεβρουαρίου κατά 25 μονάδες. 

Δείκτες – Στατιστικά 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 60,41 μονάδες ή 0,18% και σκαρφαλώνει στις 33.447,83 μονάδες, ενώ ο S&P 500 προσθέτει 12,36 μονάδες ή 0,31% στις 4.058,03 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 45,45 μονάδες ή 0,40% στις 11.735,26 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 20 κινούνται με θετικό πρόσημο και 10 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει η Apple με άνοδο 2,95 δολ. ή 1,95% στα 153,98 δολ. μετά την έναρξη κάλυψης από την Goldman Sachs με σύσταση "buy".

Ακολουθούν Merck με κέρδη 1,38% στα 108,36 δολ. και UnitedHealth Group με άνοδο 0,88% στα 482,76 δολ. 

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες σήμερα είναι οι Boeing (-1,93%) η Dow (-1,12%) και Intel (-1,08%)

Οι τίτλοι των κινεζικών κολοσσών Alibaba και PDD Holdings υποχωρούν στον απόηχο των ανακοινώσεων της κινεζικής ηγεσίας για ετήσιο στόχο ανάπτυξης περίπου στο 5%, κάτω από τις εκτιμήσεις των αγορών για 5,5% και πάνω. 

Βουτιά άνω του 7% σημειώνουν εξάλλου οι μετοχές της Silvergate Capital Corp μετά την ανακοίνωση της τράπεζας την Παρασκευή ότι θα διακόψει το δίκτυο πληρωμών σε κρύπτο, το Silvergate Exchange Network (SEN).

Δειτε Επισης

ΗΠΑ: Άνοδος στις τιμές εισαγωγών τον Απρίλιο-Τριπλάσια από τις προβλέψεις
Λορέτα Μέστερ: Η Fed πρέπει να κρατήσει τα επιτόκια ψηλά για μεγαλύτερο διάστημα
Πώς η Κίνα κρατάει «ζωντανή» τη ρωσική οικονομία
Μικρές απώλειες για τον χρυσό-Ενισχύεται το δολάριο
Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq με «αέρα» από τον πληθωρισμό
Στο 3,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο
Προς νέα υψηλά κινείται η Wall Street μετά τον πληθωρισμό
Χρυσός: Νέα κέρδη με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Κομισιόν για Ευρωζώνη: Προς ήπια προσγείωση η οικονομία-Καμπανάκι Τζεντιλόνι για δημόσιο χρέος
Εμπορικά ακίνητα: Αυξάνονται τα ενοίκια, υποχωρεί η ύφεση στην Ευρώπη