Powered by

Καθοριστικός παράγοντας οι υποδομές για το προσωπικό των ξένων ICT εταιρειών

Καθώς η Κύπρος μετεξελίσσεται σε σημαντικό προορισμό για διεθνείς επιχειρήσεις, η ζήτηση για γραφειακούς χώρους, οικιστικές μονάδες, νέες σχολικές εγκαταστάσεις κ.λπ., αυξάνεται ραγδαία. Είναι ο κλάδος ανάπτυξης γης έτοιμος γι’ αυτήν την αλλαγή; Εκπρόσωποι εταιρειών που έχουν δημιουργήσει βάση στην Κύπρο εξήγησαν τις ανάγκες τους για γραφειακές και οικιστικές μονάδες στο πλαίσιο του 17ου Συνεδρίου και Έκθεσης Ανάπτυξης Γης, Σχεδιασμού και Κατασκευής Κτιρίων.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η μαζική κάθοδος εταιρειών Τεχνολογίας, Πληροφοριών και Επικοινωνίας(ΤΠΕ-ICT) που έχουν μεταφέρει την έδρα τους στο ή άνοιξαν γραφεία στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια και πώς αυτό συνδέεται με τον τοπικό τομέα ακινήτων.

Βασικό συμπέρασμα της συζήτησης ήταν ότι η Κύπρος πρέπει να επενδύσει σε υποδομές, ιδιαίτερα σε σχολεία, προκειμένου να διατηρήσει τη δυναμική που έχει παρατηρηθεί στην προσέλκυση ξένων εταιρειών να ανοίξουν γραφεία στο νησί. Όπως χαρακτηριστηκά ανέφεραν, οι εργαζόμενοι επιθυμούν να έρθουν στην Κύπρο, αλλά δεν βρίσκουν σχολεία για εγγραφή των παιδιών τους.

Ο Γιάννης Μάτσης, Managing Director, Head of Cyprus, MUFG Investor Services, είπε ότι έχει σημειωθεί τεράστια αύξηση στον αριθμό των εταιρειών ΤΠΕ που επιλέγουν την Κύπρο για μετεγκατάσταση ή άνοιγμα γραφείου. Αυτό συνέβαλε στην ανάπτυξη της οικονομίας και ιδιαίτερα στις εξαιρετικές επιδόσεις που κατεγράφη την περασμένη χρονιά. «Το πρόβλημα που βλέπω από τους ομογενείς που έρχονται στην Κύπρο είναι οι υποδομές της χώρας», είπε. «Εκτιμούν ότι οι τιμές των ενοικίων είναι πολύ υψηλές και πως δεν υπάρχουν αρκετά σχολεία για να απορροφήσουν τη ζήτηση» προσθέτει.

Διαβάστε εδώ: Γιάννης Μάτσης: Πώς η Κύπρος μπήκε στον χάρτη της MUFG

Ο Γιάγκος Ζήνωνος, Property & Public Affairs Manager της Exness κάλεσε σε μια σωστή κυβερνητική πολιτική για οικονομικά προσιτή στέγαση, καθώς δεν ήταν μόνο με υψηλά εισοδήματα που έρχονται για να ζήσουν και να εργαστούν στην Κύπρο όταν μια εταιρεία επιλέγει τη χώρα μας, αλλά και το προσωπικό της με χαμηλότερα εισοδήματα.

Διαβάστε εδώ: Γ. Ζήνωνος: Κλειδί για την προσέλκυση ξένων εταιρειών η προσιτή στέγαση

Ο Γιάννης Μισιρλής, Διευθυντής Imperio Group, τόνισε από πλευράς του άλλο σημαντικό εμπόδιο στην προσέλκυση περισσότερων εταιρειών, που είναι το τεράστιο χάσμα ζήτησης και προσφοράς. Είπε ότι ενώ η ζήτηση έχει αυξηθεί, η προσφορά υστερεί, γεγονός που έχει οδηγήσει σε στρεβλώσεις. Έδωσε έμφαση στο ζήτημα των σχολείων και της αναζήτησής τους από ξένους επιχειρηματίες που επιθυμούν να μετακομίσουν με την οικογένειά τους στο νησί.

Διαβάστε εδώ: Γ. Μισιρλής: Ανάγκη για περισσότερα ακίνητα εν μέσω τεράστιας αύξησης της ζήτησης

Συντονιστής του πάνελ ήταν ο Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών & Διευθύνων Σύμβουλος της Cybarco Development Ltd.

Δειτε Επισης

Αυτός είναι ο σύγχρονος παιδότοπος στον Δημόσιο Κήπο Λεμεσού (photos)
Γ. Μισιρλής: Αναπόφευκτη η «μεγάλη ανατιμολόγηση» ακινήτων
Λάβετε μέρος στο Fam Trip και δείξτε τα κορυφαία σας real estate έργα
Οικιστικά οικόπεδα και τεμάχια σε Λεμεσό και Πάφο από την Gordian
ΣΠΟΛΜΗΚ: Ασφάλεια και υγεία στα κατασκευαστικά έργα-Το όραμα «Μηδέν Ατυχήματα»
Επένδυση €856 εκατ. στη Λεμεσό με ιδιωτικό σχολείο και κέντρο καινοτομίας
Η ανάπτυξη που θα γίνει στον χώρο του πρώην ΑΤΙ στη Λευκωσία
Θέσμιοι ενοικιαστές: Τέλος οι μηδενικές αυξήσεις μετά από μια δεκαετία, ταβάνι το 6%
Βαφεάδης: Γίναμε μάρτυρες του τι μπορεί να συμβεί, όταν αποτυγχάνει η μηχανική
Δημόσια διαβούλευση για το μέλλον του ζωολογικού κήπου της Λεμεσού