Γ. Μισιρλής: Ανάγκη για περισσότερα ακίνητα εν μέσω τεράστιας αύξησης της ζήτησης

Η τεράστια ζήτηση για ακίνητα που προκύπτει από τη μαζική άφιξη διεθνών εταιρειών τεχνολογίας στο νησί δεν έχει αντιμετωπιστεί με ανάλογη αύξηση της προσφοράς, κάτι που αποτελεί πρόκληση για τον κλάδο, σύμφωνα με τον Γιάννη Μισιρλή, Director του Ομίλου Imperio.

Απευθυνόμενος σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο 17ο Συνέδριο και Έκθεση Ανάπτυξης Γης, Σχεδιασμού και Κατασκευής Κτιρίων, ο κ. Μισιρλής σχολίασε πως έχει σημειωθεί τεράστια αύξηση στον αριθμό των ξένων εταιρειών που, είτε μεταφέρουν την έδρα τους είτε απλώς ανοίγουν γραφείο στην Κύπρο, ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η ζήτηση αυξήθηκε και αυτό οδήγησε σε άνοδο των τιμών, τόσο για διαμερίσματα όσο και για γραφεία», είπε. «Παρατηρήσαμε μια άνευ προηγουμένου αύξηση στις τιμές των ενοικίων, ιδιαίτερα στη Λεμεσό και τη Λευκωσία, όπου η ζήτηση είναι μεγαλύτερη. Θα περίμενε κανείς ότι η προσφορά θα αυξανόταν επίσης. Πράγμα που δεν συμβαίνει», παρατήρησε.

Οι συνθήκες της αγοράς τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, ανέφερε χαρακτηριστικά. «Έχουμε ένα ποσοστό πληθωρισμού που οι τράπεζες παλεύουν να συγκρατήσουν, μια τεράστια αύξηση στο κατασκευαστικό κόστος –η τιμή των πρώτων υλών πέφτει στο εξωτερικό, κι εδώ ακόμη όχι– κι έχουμε τα υψηλά επιτόκια που καθιστούν μη βιώσιμη/ασύμφορη την χρηματοδότηση κατασκευαστικών έργων».

Ως αποτέλεσμα, πολλοί κατασκευαστές δεν μπορούν ή δεν θα ξεκινήσουν νέα μεγάλα έργα», είπε. «Αν θέλουμε η χώρα να παραμείνει ανταγωνιστική, θα πρέπει να λύσουμε αυτό το πρόβλημα άμεσα. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μια σωστή στεγαστική πολιτική. Οι χώρες του εξωτερικού μπορούν λίγο-πολύ να προβλέψουν τη ζήτηση του επόμενου έτους και να λάβουν μέτρα για να συμβαδίσουν. Καθώς τα ακίνητα είναι μια ελεύθερη αγορά, αυξάνοντας την προσφορά αυτό σίγουρα θα μειώσει τις τιμές ενοικίου και θα τις καταστήσει πιο προσιτές και θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε την τιμή για την αγορά ενός διαμερίσματος ή ενός γραφείου», τόνισε ο Μισιρλής.

Κάλεσε επίσης το κράτος να παράσχει κίνητρα, όχι μόνο σε ξένους εργαζόμενους, αλλά και ντόπιους, ώστε να κρατήσουν ζωντανό το όνειρο της απόκτησης ενός σπιτιού για τους Κύπριους. «Αυτό είναι ακόμη πιο επιβεβλημένο τώρα που τα επιτόκια έχουν αυξηθεί», επεσήμανε.

Διαβάστε εδώ: Καθοριστικός παράγοντας οι υποδομές για το προσωπικό των ξένων ICT εταιρειών

Δειτε Επισης

Cyview: Νέα πεζογέφυρα στα Λατσιά για βελτιωμένη προσβασιμότητα
Αποδίδει καρπούς η ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική του Υπ. Εσωτερικών-Αξιοποιείται από τους πολίτες η βοήθεια
Στα δικαστήρια ο δρόμος Πάφου-Πόλης… «Ο εργολάβος ερμηνεύει με δικό του τρόπο τις πρόνοιες»
Μήνας επενδυτικών ευκαιριών από την Gordian
Γιάννης Μισιρλής: Κοινός στόχος όλων η εξεύρεση ριζικών λύσεων για επίλυση του στεγαστικού προβλήματος
Τα κίνητρα στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης για προσιτή στέγη και οι τρόποι αξιοποίησης με παραδείγματα
Πωλείται το «Royiatiko» στην παλιά Λευκωσία-Η τιμή και τα χαρακτηριστικά του ξενοδοχείου (pics & vid)
Ελίκκος Ηλία: Αυξημένο ενδιαφέρον επιχειρηματιών ανάπτυξης γης για επενδύσεις στην αγορά προσιτής κατοικίας
Απαντά σε ΔΗΣΥ για το στεγαστικό ο Ιωάννου-«Εφαρμόζονται ήδη από την κυβέρνηση πολλές από τις εισηγήσεις»
Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών ο αντιπρόεδρος του ΕΤΕΚ Πλάτωνας Στυλιανού