Κ. Ιωάννου: Αυτές είναι οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στο real estate

Τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, οι οποίες θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του τομέα των ακινήτων και του τρόπου λειτουργίας του παρουσίασε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Η προσπάθεια δημιουργίας Ενιαίου Φορέα Στέγασης, η ενεργοποίηση Ιδιωτικού Τομέα και τα νέα ελκυστικά κίνητρα είναι μόνο μερικές από τις ανακοινώσεις του νέου Υπουργού που φέρνουν χαμόγελα στο real estate. Η απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασιών, σε χρονικό διάστημα ενός έτους μέσα από ένα ρυθμισμένο πολεοδομικό και οικοδομικό πλαίσιο, είναι επίσης ένας από τους βασικούς κυβερνητικούς στόχους.

Σε ομιλία του στο 17ο Συνέδριο και Έκθεση Ανάπτυξης Γης, Σχεδιασμού και Κατασκευής Κτιρίων, ο Υπουργός είπε πως στο επίκεντρο της δράσης του, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει την ανάπτυξη, προωθώντας τα τελευταία χρόνια, σημαντικές ενέργειες προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός πλαισίου σύγχρονων μηχανισμών, που να ενθαρρύνουν την αναπτυξιακή δραστηριότητα στην Κύπρο, με «αιχμή του δόρατος» να αποτελούν το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

«Ως νέα κυβέρνηση, θέτουμε το επόμενο βήμα. Μετεξελίσσουμε ή και διαμορφώνουμε, εκεί όπου χρειάζεται, τις πολιτικές που θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση στα δεδομένα της ανάπτυξης γης. Στοχεύουμε σε ένα πλαίσιο ολοκληρωμένης, συνεκτικής αναπτυξιακής πολιτικής- και όχι «ερήμην» του ιδιωτικού τομέα», είπε.

Η συμβολή του ιδιωτικού τομέα κρίνεται ζωτικής σημασίας για την Πολιτεία, πρόσθεσε, καθώς όπως υπέδειξε, η εμπειρία, οι καινοτόμες πρακτικές και η τεχνογνωσία που προέρχεται από αυτόν, μπορούν να διαμορφώσουν, μέσα από συνέργειες με τον δημόσιο τομέα, τις συνιστάμενες για πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές πολιτικές και δράσεις.

Διευκόλυνση μεγάλων και στρατηγικών αναπτύξεων με νομοσχέδιο

Αφού χαρακτήρισε τον τομέα των ακινήτων, ως έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της κυπριακής οικονομίας, τόνισε ότι παρά τις διεθνείς κρίσεις, οι επενδύσεις στα ακίνητα τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο έχουν μια σταθερή αυξητική πορεία, η οποία συνεχίζεται και μέσα στο 2023. «Η Κύπρος παραμένει ελκυστικός προορισμός για ξένους επενδυτές και αγοραστές ακινήτων και αυτό αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο από το Νομοσχέδιο που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο για τη διευκόλυνση μεγάλων και στρατηγικών αναπτύξεων», σημείωσε.

Κάτι τέτοιο, ανέφερε, προνοεί την απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασιών, σε χρονικό διάστημα ενός έτους. Κι αυτό καθίσταται εφικτό μέσα από ένα ρυθμισμένο πολεοδομικό και οικοδομικό πλαίσιο ταχείας αδειοδότησης μιας ανάπτυξης, μέσα από ένα εκσυγχρονισμένο «one stop shop».

Η πολιτική αυτή επικεντρώνεται αφενός, στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ξένων και ντόπιων επενδυτών, απαλλαγμένη από καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αδυναμίες και, αφετέρου, στην προσέλκυση επενδύσεων στρατηγικής μορφής στον κυπριακό χώρο, ενδυναμώνοντας το προφίλ της Κύπρου ως ελκυστικό προορισμό οικονομικής δραστηριοποίησης, δήλωσε σχετικά.

Επαναπροσδιορίζεται η στεγαστική πολιτική

Η ανάπτυξη στον τομέα των επενδύσεων στα ακίνητα μπορεί να φαίνεται θετική για την οικονομία, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον μιας μεγάλης πρόκλησης σε ό,τι αφορά στον στεγαστικό τομέα, θέμα που έθιξε ο Υπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Το κόστος για ανέγερση κατοικίας έχει πάρει διαστάσεις πρωτοφανείς για τα δεδομένα της χώρας, ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές, σχολίασε. «Το υψηλό κατασκευαστικό κόστος και η δυσκολία εξασφάλισης χρηματοδότησης έχουν εκτοπίσει κυρίως τις χαμηλόμισθες ομάδες του πληθυσμού, αλλά και τους μέτρια αμειβόμενους συμπολίτες μας, από τη στεγαστική αγορά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κοινωνικό ρήγμα αστάθειας και ανισότητας. Η Κυβέρνηση, εστιάζει στον επαναπροσδιορισμό της Στεγαστικής πολιτικής, μέσα από ολιστική, ρεαλιστική, αλλά και πιο κοινωνική προσέγγιση που να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κυπριακής κοινωνίας, αλλά και τις συγκυρίες της εποχής», δήλωσε. Παράμετροι της πολιτικής της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, είναι:

  • Η προσπάθεια δημιουργίας Ενιαίου Φορέας Στέγασης, ο οποίος θα έχει την ευθύνη της συγκέντρωσης και διαχείρισης όλων των στεγαστικών προγραμμάτων και σχεδίων του κράτους μέσα από ένα ενιαίο πλαίσιο. Ο Ενιαίος Φορέας Στέγασης, ενεργώντας σε ένα πλαίσιο ολιστικής προσέγγισης, θα αξιοποιεί κίνητρα και κρατική γη για την ικανοποίηση στεγαστικών αναγκών πολιτών, στη βάση των οικονομικών και οικογενειακών τους δεδομένων.
  • Επιπλέον, με την ενεργοποίηση Ιδιωτικού Τομέα στοχεύουμε στην αύξηση του κτηριακού αποθέματος που διατίθεται προς ενοίκιο, σε περιοχές με αυξημένο στεγαστικό πρόβλημα. Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο παροχής πολεοδομικών και φορολογικών κίνητρων για μεγάλες αναπτύξεις οικιστικών μονάδων που θα διατεθούν προς ενοικίαση για συγκεκριμένη καθορισμένη χρονική περίοδο.
  • Η παροχή στοχευμένων και ελκυστικών κινήτρων με την ενεργοποίηση του Ιδιωτικού Τομέα, διευρύνοντας έτσι τις επιτρεπόμενες αναπτύξεις σε επιλεγμένες περιοχές και παρέχοντας πολεοδομικά κίνητρα σε όσους ιδιώτες συμπεριλάβουν κοινωνική στέγη στις αναπτύξεις τους.

Προσιτή στέγη

Για την παροχή προσιτής στέγασης προς τους πολίτες, που λόγω οικονομικών δυσχερειών έχουν εκτοπιστεί από τη στεγαστική αγορά, το κράτος στοχεύει να ενεργοποιήσει τον τομέα ακινήτων με σκοπό τη δημιουργία προσιτής στέγης για όλες τις εισοδηματικές ομάδες του πληθυσμού, μέσω του εμπλουτισμού πολεοδομικών και άλλων κινήτρων για προσιτή κατοικία.

Μέσω της αύξησης του συνολικού δομήσιμου εμβαδού της ανάπτυξης, η κυβέρνηση σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, προσβλέπει στη δημιουργία πρόσθετων οικιστικών μονάδων για διάθεσή τους για κοινωνικούς σκοπούς και παράλληλα στην ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων επιλογών στον τομέα των κατασκευών και συνακόλουθων θέσεων εργασίας.

Τι αλλάζει για τους εκτοπισθέντες

Ανάλογη αξιοποίηση ελκυστικών κινήτρων, μέσω της ενεργοποίησης του Ιδιωτικού Τομέα, επιχειρείται με το νέο Πρόγραμμα Διαχείρισης των Οικισμών Στέγασης Εκτοπισθέντων. Το Πρόγραμμα αυτό, για πρώτη φορά, επιδιώκει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της στατικής επάρκειας των πολυκατοικιών με ένα ολιστικό τρόπο. «Προωθούμε ένα εγχείρημα - πρόκληση για την πολιτεία, η υλοποίηση του οποίου θα καταστεί, εφικτή με τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Με την αξιοποίηση της γνώσης και κατάρτισης ευρέως φάσματος ειδικοτήτων, όπως πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες, εργολάβους οικοδομών και άλλους, στοχεύουμε στην παράκαμψη γραφειοκρατικών διαδικασιών, στην άμεση, δίκαιη και βιώσιμη αντιμετώπιση του προβλήματος», δήλωσε σχετικά.

«Διόρθωση» πολεοδομικών ατασθαλιών

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στον Πολεοδομικό και Χωροταξικό Σχεδιασμό της χώρας μας, που όπως παραδέχτηκε «χρήζει αναθεώρησης». Πώς θα γίνει η αναθεώρεηση; Μέσα από την αξιοποίηση σύγχρονων πολεοδομικών εργαλείων, όπως ο αστικός αναδασμός, και με στόχο την ορθολογική και ισόρροπη ανάπτυξη των πόλεων και της υπαίθρου μας, εκσυγχρονίζουμε τα Τοπικά Σχέδια και τη Δήλωση Πολιτικής. Την ίδια στιγμή προωθείται και η πιο ευέλικτη τεχνοκρατική αξιολόγησή τους, ώστε να καταστούν πιο αποδοτικά. Ο κ. Ιωάννου είπε πως η Πολιτεία «Διορθώνει» πολεοδομικές ατασθαλίες και λαμβάνει υπόψη τις σημερινές αναπτυξιακές, κοινωνικές, αλλά και περιβαλλοντικές ανάγκες της Κύπρου έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Με την αναθεώρηση των Τοπικών Σχεδίων των τεσσάρων μεγάλων αστικών κέντρων Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου, καθώς και της Δήλωσης Πολιτικής για την Ύπαιθρο, θα αρχίσει η μετάβαση σε μια νέα, εκσυγχρονισμένη μορφή, αλλά και με περιεχόμενο, που θα απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις των κοινωνικών αναγκών, των οικονομικών τάσεων, της ενεργειακής κρίσης, αλλά και της κλιματικής αλλαγής μέσα και από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, εκτίμησε ο Υπουργός.

Εργαλείο θα λύσει το πρόβλημα με τις οφειλές

Στη συνέχεια ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του σημαντικού εργαλείου ελέγχου- ιδιαίτερα ενόψει της ανέγερσης πολυόροφων κτηρίων- με την τροποποίηση της νομοθεσίας για τις κοινόκτητες οικοδομές. Η τροποποίηση αναμένεται να επιλύσει τα δύσκολα προβλήματα διαχείρισης και είσπραξης των οφειλών από τους ιδιοκτήτες. Στις περιπτώσεις δε των συμπλεγμάτων οικοδομών σε τεμάχια γης, προωθείται και η δυνατότητα αξιοποίησης του αποκλειστικού δικαιώματος χρήσης ιδιοκτητών, χωρίς τη συγκατάθεση των υπόλοιπων συνιδιοκτητών. Σε συνδυασμό με την ετοιμασία του σχετικού νομοσχεδίου για τη διαχείριση των επικίνδυνων οικοδομών, μέσω και της καθιέρωσης της περιοδικής επιθεώρησης των κτιρίων, το οποίο σύντομα θα προωθηθεί για νομοτεχνικό έλεγχο, θεωρούμε ότι θα συμβάλουμε στην αντιμετώπιση ενός σημαντικού και χρονίζοντος προβληματικού κεφαλαίου που αφορά στην ασφάλεια του κτηριακού αποθέματος του τόπου.

Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης

Θετική συμβολή στη βελτίωση των διαδικασιών για την ανάπτυξη γης, αναμένεται να έχει, επίσης, η εφαρμογή του νέου πλαισίου λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, από τον Ιούνιο του 2024. Μέσα από τη μεταρρύθμιση αυτή, ο ρόλος της πολεοδομικής και οικοδομικής αρχής σε κάθε επαρχία θα ανατεθεί σε μία ενιαία οντότητα, τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης, ο οποίος θα έχει την αρμοδιότητα για την έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών σε όλη την επικράτεια της επαρχίας, εφαρμόζοντας έτσι ενιαία πολιτική αδειοδότησης.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας