TikTok: Αβέβαιο το μέλλον της εφαρμογής στις ΗΠΑ

Η χθεσινή εμφάνιση του διευθύνοντος συμβούλου της TikTok, Shou Zi Chew, στο Κογκρέσο δεν κατάφερε να κατευνάσει τη διακομματική οργή που στρέφεται κατά της δημοφιλούς εφαρμογής, όπως αναφέρει το Bloomberg. Αν μη τι άλλο, η τετράωρη και πλέον κατάθεσή του έδωσε στους επικριτές περισσότερα "πολεμοφόδια" για να επιμείνουν στην απαγόρευση της εφαρμογής στις ΗΠΑ.

"Ήρθαμε εδώ με την ελπίδα να ακούσουμε κάποια δράση που θα ανακούφιζε τις ανησυχίες μας", δήλωσε η Lisa Blunt Rochester, βουλευτής των Δημοκρατικών στο Ντέλαγουερ. "Δεν με καθησύχασε τίποτα από όσα έχετε πει μέχρι στιγμής. Νομίζω ότι ειλικρινά η κατάθεσή σας μου δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις".

Ο Chew αντιμετώπισε εχθρικές ερωτήσεις από μέλη και των δύο κομμάτων -που συχνά διέκοπταν τις προσπάθειές του να απαντήσει- κατά την εμφάνισή του ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η κατάθεση έρχεται καθώς οι βουλευτές και η κυβέρνηση Μπάιντεν διερευνούν πώς θα αναγκάσουν την κινεζική μητρική εταιρεία της TikTok, ByteDance Ltd., να πουλήσει τις μετοχές της ή να δεχθεί τον αποκλεισμό από τις ΗΠΑ.

Ο Chew δήλωσε ότι η TikTok είναι ανεξάρτητη από την ιδιοκτήτρια εταιρεία της με έδρα το Πεκίνο και ότι τα κεντρικά γραφεία της πλατφόρμας βρίσκονται στη Σιγκαπούρη και το Λος Άντζελες.

"Η ουσία είναι ότι πρόκειται για αμερικανικά δεδομένα σε αμερικανικό έδαφος από μια αμερικανική εταιρεία που εποπτεύεται από αμερικανικό προσωπικό", δήλωσε ο Chew. Δεν μπόρεσε να πει κατηγορηματικά ότι κανένας υπάλληλος της ByteDance δεν έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα, λέγοντας μόνο ότι "δεν έχει δει καμία απόδειξη" ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει.

Όταν ρωτήθηκε από τον βουλευτή Neal Dunn από τη Φλόριντα αν η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει το TikTok για να κατασκοπεύει τους Αμερικανούς, ο Chew απάντησε "όχι". Όταν ήρθε αντιμέτωπος με ένα άρθρο του Forbes σχετικά με την πρόσβαση των υπαλλήλων της ByteDance στα δεδομένα Αμερικανών δημοσιογράφων, ο Chew είπε: "Δεν νομίζω ότι η κατασκοπεία είναι ο σωστός τρόπος για να το περιγράψουμε" και πάλι προκαλώντας ψίθυρους δυσπιστίας από το πλήθος.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ δήλωσε ότι η Κίνα "ποτέ δεν ζήτησε και ποτέ δεν θα ζητήσει από οποιαδήποτε εταιρεία ή άτομο να συλλέξει ή να παράσχει δεδομένα, πληροφορίες ή στοιχεία πληροφοριών που βρίσκονται σε άλλα κράτη με μέσα που παραβιάζουν τους τοπικούς νόμους".

Οι ΗΠΑ δεν έχουν παράσχει αποδείξεις ότι το TikTok αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια, δήλωσε η ίδια κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου στο Πεκίνο και κάλεσε τις ΗΠΑ να "σταματήσουν να καταπιέζουν τις ξένες εταιρείες".

Η αίθουσα ήταν γεμάτη από δημιουργούς περιεχομένου του TikTok που μίλησαν θετικά για την εφαρμογή, σημειώνοντας ότι τους έδωσε φωνή ή ότι βοήθησε τις μικρές τους επιχειρήσεις. Αλλά οι βουλευτές δεν καθησυχάστηκαν, εκτοξεύοντας ταχύτατες ερωτήσεις στον Chew.

Η Moody's εξέδωσε ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της ακρόασης σχετικά με το πώς μια απαγόρευση θα επηρέαζε τις τιμές της μετοχής άλλων αμερικανικών εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμη και η γνωστή για την μυστικοπάθειά της επιτροπή για τις ξένες επενδύσεις στις ΗΠΑ -η οποία δεν έχει καν επιβεβαιώσει ότι εξετάζει την TikTok-, εξέδωσε ανακοίνωση με μια γενική προειδοποίηση σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων.

Ο Chew συνέκρινε τα μέτρα που λαμβάνει η TikTok για την προστασία τόσο της ασφάλειας των δεδομένων όσο και της ασφάλειας των νεαρών χρηστών, με τις πρακτικές άλλων μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας. Περιέγραψε τα μέτρα που λαμβάνει η TikTok για την επαλήθευση της ηλικίας των χρηστών της και την επιβολή περιορισμών για παιδιά και εφήβους τονίζοντας ότι είναι από τα πλέον κορυφαία στον κλάδο.

Δειτε Επισης

Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν