Κριστίν Λαγκάρντ: Οι κινήσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια και το μήνυμα στις τράπεζες

Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν μόλις αρχίσει να επηρεάζουν την οικονομία, αλλά ο αντίκτυπός τους μπορεί να γίνει ισχυρότερος ως αποτέλεσμα της τραπεζικής αναταραχής, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι επενδυτές διερωτώνται αν η ΕΚΤ θα μπορεί να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού παρά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα που εκδηλώθηκε με τη χρεοκοπία δύο αμερικανικών τραπεζών και τη διάσωση της Credit Suisse την τελευταία στιγμή.

Οι κινήσεις της ΕΚΤ, είπε η Λαγκάρντ, για την αύξηση των επιτοκίων μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αποτέλεσμα, αν οι τράπεζες γίνουν πιο επιφυλακτικές στην ανάληψη κινδύνων και αρχίσουν να ζητούν υψηλότερα επιτόκια για τα δάνεια που δίνουν, κάτι που πιθανόν υπονοεί ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να αυξήσει λιγότερο τα επιτόκιά της.

«Αν, για παράδειγμα, οι τράπεζες αρχίσουν να εφαρμόζουν ένα υψηλότερο "περιθώριο διαμεσολάβησης" -κάτι που σημαίνει ότι για κάθε επίπεδο των βασικών επιτοκίων ζητούν μεγαλύτερη αποζημίωση για τον κίνδυνο που παίρνουν με τον δανεισμό-, τότε η μετάδοση θα είναι ισχυρότερη», είπε.

Η Λαγκάρντ επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να μειώσει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στο 2% από 8,5% τον Φεβρουάριο.

«Για να μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, είναι σημαντικό η νομισματική πολιτική μας να κινείται ισχυρά προς περιοριστική κατεύθυνση… Και αυτή η διαδικασία μόλις έχει αρχίσει να υλοποιείται», πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ αύξησε τα βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων κατά 350 μονάδες βάσης (3,5 ποσοστιαίες μονάδες) στο 3% από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ οι αγορές αναμένουν να φθάσει στο 3,5% φέτος.

Δειτε Επισης

ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Μείωση ΜΕΔ με βιώσιμες αναδιαρθρώσεις και όχι εκποιήσεις
Τρ. Κύπρου: Επανεκλογή Αράπογλου στην προεδρία Δ.Σ., πράσινο από ΕΓΣ για το μέρισμα
Eκποιήσεις: Σήμα κινδύνου από τις τράπεζες για δικαίωμα προσφυγής σε δικαστήριο
Στέλλα Καμίτση: Πολύ ελκυστικά τα διεθνή trusts της Κύπρου
Αντάλλαξαν απόψεις επί κοινών θεμάτων ACEMPI και Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου
Γενικό Λογιστήριο: Διαγραφή €2,9 εκατ. μη εισπράξιμων δημοσίων χρημάτων
Σε συνεδρία Δ.Σ. και στις εκδηλώσεις για την 25η επέτειο της ΕΚΤ ο Κωνσταντίνος Ηροδότου
Ancoria Bank: Νέο καταθετικό προϊόν 24 μηνών με επιτόκιο 1,50% τον χρόνο
Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα πάρει θαρραλέες αποφάσεις για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός
Σήμα κινδύνου από ΕΚΚ - Απατεώνες παριστάνουν στελέχη ή εκπροσώπους της