Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Η καυτή πΑΤΑτα στα χεριά Παναγιώτου και η ετοιμότητα των εργοδοτών

Στα βαθιά με το καλημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του καλείται να κολυμπήσει ο νέος υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, έχοντας να διαχειριστεί… καυτές πατάτες με πρώτη και κύρια εκείνη της ΑΤΑ.

Διαβάστε εδώ: Προτεραιότητες από Παναγιώτου: Σε πρώτο πλάνο η διαχείριση της ΑΤΑ

Υπενθυμίζεται ότι ο διάλογος που ξεκίνησε με τους κοινωνικούς εταίρους ο τέως υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος κατέληξε σε αδιέξοδο, αφού δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συναινετικής συμφωνίας ανάμεσα σε εργοδότες και συντεχνίες. Και αυτό, αφού οι μεν συντεχνίες επέμειναν στην αξίωσή τους για πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ στο 100%, ενώ από την πλευρά της η εργοδοτική πλευρά έθεσε στο τραπέζι τη θέση για κατάργηση του θεσμού και εξεύρεση πιο σύγχρονων πρακτικών.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες έτοιμες να κάνουν πίσω σε ό,τι αφορά τη θέση για πλήρη κατάργηση της ΑΤΑ, με την προϋπόθεση ότι και οι συντεχνίες δεν θα επιμείνουν στην αξίωση για ολική επαναφορά της. Πρόκειται για μια εξέλιξη που δημιουργεί περισσότερο πρόσφορο έδαφος για επανέναρξη του διαλόγου και δίνει περιθώριο στην προοπτική επιτυχούς διαπραγμάτευσης προς εξεύρεση κοινού εδάφους.

Η εξέλιξη αυτή δεν φαίνεται να είναι άσχετη και με τη θέση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, όπως αυτή εκφράστηκε προεκλογικά, ότι η ΑΤΑ δεν θα πρέπει να καταργηθεί.

Η ετοιμότητα των εργοδοτών...

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, υπέδειξε ότι δεν είναι εφικτό να γίνει παραγωγικός διάλογος εάν και οι δύο πλευρές δεν αφήσουν πίσω τις πάγιες θέσεις τους.

«Για να γίνει παραγωγικός διάλογος με τον νέο υπουργό Εργασίας πρέπει να αφήσουμε πίσω την πάγια θέση αρχής μας για πλήρη κατάργηση της ΑΤΑ, νοουμένου ότι και η άλλη πλευρά δεν θα επιμείνει σε πλήρη επαναφορά», υπογράμμισε.

Σχετικά με τις προσδοκίες της ΟΕΒ από τον νέο υπουργό Εργασίας, αυτές όπως ανέφερε ο κ. Αντωνίου αφορούν την ισορροπημένη προσέγγιση των θεμάτων και των προκλήσεων με τρόπο που να διασφαλίζεται η εργατική ειρήνη χωρίς να υποθηκεύεται το μέλλον της οικονομίας με άκαμπτες ρυθμίσεις, ώστε οι επιχειρήσεις να είναι ανταγωνιστικές και οι εργαζόμενοι ικανοποιημένοι.

Από πλευράς του, ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, τόνισε ότι ο θεσμός της ΑΤΑ είναι λάθος και σαφώς δεν μπορεί το ΚΕΒΕ να διαπραγματευτεί σε αυτό. Ωστόσο, ανέφερε ότι μπορούν να γίνουν κάποιες υποχωρήσεις για να μην καταργηθεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδοχή για 100% επαναφορά, υποδεικνύοντας ότι και οι συντεχνίες θα πρέπει να προβούν σε ανάλογες υποχωρήσεις από πλευράς τους.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι οι συζητήσεις και οι προεκλογικές θέσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη, δεν ευνοούν την κατάργηση της ΑΤΑ. Πρέπει όμως να βρεθεί μια μέση λύση, και σίγουρα δεν γίνεται να επαναφερθεί στο 100% καθώς δεν το αντέχουν οι επιχειρήσεις. Να βρεθεί η κοινή γραμμή που θα προστατεύει τους εργαζόμενους από τον πληθωρισμό αλλά και που να μπορούν να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις και να μην επηρεάζεται η ανταγωνιστικότητά τους» υπογράμμισε, ο κ. Τσιακκής.

Οι σκόπελοι στον δρόμο του...

Πέραν της ΑΤΑ, ο υπουργός Εργασίας έχει να διαχειριστεί βεβαίως ταυτόχρονα και σειρά άλλων προκλήσεων, όπως είναι για παράδειγμα η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Παράλληλα, η νέα στρατηγική απασχόλησης εργατών από τρίτες χώρες που ενέκρινε πρόσφατα το τέως Υπουργικό Συμβούλιο προκαλεί έντονες αντιδράσεις ανάμεσα στις συντεχνίες, οι οποίες αξιώνουν μέχρι και την απόσυρσή της.

Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο επίσης ο Γιάννης Παναγιώτου θα κληθεί να διαχειριστεί με μαεστρία, απορροφώντας τους κραδασμούς των αντιδράσεων από πλευράς συνδικαλιστών και διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη υλοποίησή της. Επιπρόσθετα, από πλευράς συντεχνιών στο τραπέζι μπαίνει κατά καιρούς ζήτημα επαναξέτασης του κατώτατου μισθού, κάτι βεβαίως το οποίο απορρίπτεται από την εργοδοτική πλευρά.

Δειτε Επισης

Παράταση έξι μηνών στο Σχέδιο Ενίσχυσης Νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας
Τμήμα Φορολογίας: Δεν αναρτήθηκαν δηλώσεις παρακράτησης σε μερίσματα-τόκους
Ο νέος θεσμός των κοινωνικών επιχειρήσεων στην Κύπρο-Οι δύο κατηγορίες και οι σκοποί λειτουργίας τους
Πλεόνασμα ύψους €876,3 εκ. το 2023 με αύξηση εσόδων, αλλά και δαπανών
Ξεκαθαρίζει ο Κ. Κακουρής: Κανένα νέο αίτημα για χρηματοδότηση Great Sea Interconnector από ΕΤΕπ
Μεγαλύτερη στήριξη της ΕΤΕπ προς την Κύπρο για το 2023 με ιδιαίτερη έμφαση στις πράσινες επενδύσεις
Με μικρή πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο
Έναρξη έργου ενίσχυσης ικανοτήτων Ταμείων Εσωτερικών Υποθέσεων στην Κύπρο
Υπό αξιολόγηση το eJustice, προχωρούν οι δράσεις για τη κυβερνοασφάλεια
Αύξηση βιομηχανικής παραγωγής κατά 2,4% το 2023 στην Κύπρο