Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Στα βαθιά τα εργασιακά με ΑΤΑ και στρατηγική απασχόλησης στο τραπέζι

Σηκώνει μανίκια και πιάνει δουλειά ο νέος υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ΑΤΑ, στοχεύοντας να λύσει τον γόρδιο δεσμό ενός προβλήματος που έχει εξελιχθεί σε βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης.

Συγκεκριμένα, και έχοντας ήδη ανταλλάξει πρώτες απόψεις με τις εργοδοτικές οργανώσεις στο πλαίσιο εθιμοτυπικών συναντήσεων που είχε μαζί τους, μεθαύριο Πέμπτη ο κ. Παναγιώτου θα έχει διαδοχικές, ξεχωριστές, συναντήσεις με τις συντεχνίες προς συζήτηση του όλου ζητήματος, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται η πραγματοποίηση κοινής συνάντησης των κοινωνικών εταίρων.

Ζητούμενο κατά τον γύρο διαβουλεύσεων και επαφών που εγκαινιάζει ο υπουργός Εργασίας δεν είναι άλλο από την ανίχνευση πρόσφορου εδάφους προς εξεύρεση κοινά αποδεχτής λύσης, ώστε να αποπυροδοτηθεί η ωρολογιακή βόμβα που ακούει στο όνομα ΑΤΑ και η οποία απειλεί ανά πάσα στιγμή να ανατινάξει την εργασιακή ειρήνη στον αέρα.

Διαβάστε εδώ: Προτεραιότητες από Παναγιώτου: Σε πρώτο πλάνο η διαχείριση της ΑΤΑ

Ο διάλογος που ξεκινά έχει ως αφετηρία την διακηρυγμένη θέση της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη πως η ΑΤΑ δεν θα πρέπει να καταργηθεί, όπως και την ετοιμότητα των εργοδοτικών οργανώσεων, ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, να κάνουν πίσω από την θέση για πλήρη κατάργηση του θεσμού, υπό την προϋπόθεση ότι και το συνδικαλιστικό κίνημα θα αποσύρει την αξίωσή του για επαναφορά της ΑΤΑ στο 100%.

Διαβάστε εδώ: Η καυτή πΑΤΑτα στα χεριά Παναγιώτου και η ετοιμότητα των εργοδοτών

Το ζήτημα της ΑΤΑ πάντως δεν είναι το μόνο «καυτό» θέμα που καλείται άμεσα να διαχειριστεί ο Γιάννης Παναγιώτου, καθότι κατά τις συναντήσεις που θα έχουν μαζί του την προσεχή Πέμπτη, οι συντεχνίες προτίθενται να εγείρουν και το θέμα της νέας στρατηγικής απασχόλησης εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, την οποία ενέκρινε το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο λίγο πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του.

Διαβάστε εδώ: Λύνονται τα χέρια των εργοδοτών για ξένους εργάτες-Αυξάνονται σε 50%

Οι συντεχνίες θα θέσουν θέμα ανάκλησης ή διαφοροποίησης των παραμέτρων της στρατηγικής, προβάλλοντας ως επιχείρημα τον ισχυρισμό ότι η οριζόντια προσέγγιση της θα δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους, μεταξύ των οποίων και αύξηση της ανεργίας.

Υπενθυμίζεται πως βάσει της νέας στρατηγικής απασχόλησης, το ποσοστό των ξένων εργατών που δικαιούται μια επιχείρηση να εργοδοτεί αν δεν μπορεί να βρει ντόπιο ή κοινοτικό προσωπικό και εφαρμόζει συλλογικές συμβάσεις αυξάνεται στο 50%, από το 30% που ίσχυε. Ειδικότερα, το 30% παραμένει, ωστόσο, όταν μια επιχείρηση εφαρμόζει κλαδική ή επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση θα μπορεί να εργοδοτεί έως και 50% του προσωπικού της από ξένους, με την προϋπόθεση, όπως έχει προαναφερθεί, όταν δεν μπορεί να βρει ντόπιο ή κοινοτικό εργατικό δυναμικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέραν της ΑΤΑ και της στρατηγικής απασχόλησης εργατών από τρίτες χώρες, στις προθέσεις των συντεχνιών βρίσκεται και η ανακίνηση του θέματος του κατώτατο μισθού, ο οποίος εισήχθη και τέθηκε σε εφαρμογή από την αρχή του έτους. Με το ύψος του οποίου ωστόσο, να μην αφήνει κατά τρόπο απόλυτα ικανοποιημένους τους συνδικαλιστές.

Δειτε Επισης

Σε επιθεωρήσεις κατά της αδήλωτης εργασίας συμμετείχε ο Γ. Παναγιώτου
Με μικρή άνοδο άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
«Στόχος η σωστή στελέχωση της αγοράς, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στην ανάπτυξη της οικονομίας»
Σχέδιο επιχορήγησης διακοπών για ΑμεΑ για το 2024
Σε Αθήνα και Βρυξέλλες η Υφυπουργός Ναυτιλίας- Διμερείς συναντήσεις με Υπουργούς
Υπεραμύνεται του μειωμένου και μηδενικού ΦΠΑ ο Κεραυνός-«Σημαντικά τα οφέλη στους καταναλωτές»
VISION 2035: Στο κέντρο της επιχειρηματικής όρασης ο Μιχάλης Τυρίμος
Στα έργα ενδιαφέροντος της ΕΤΕπ οι προτεραιότητες του κράτους-Είδε Κακουρή ο Βαφεάδης
Η μέση ετήσια επιβάρυνση ανά πολίτη από την πράσινη φορολογία-Τα ευρήματα της μελέτης του ΚΟΕ
Οικονομία και τραπεζικός τομέας Κύπρου και Ελλάδας στο επίκεντρο συνάντησης Κεραυνού με Στουρνάρα