Π. Πέτρου: Το τίμημα της κυβερνοεπίθεσης για το real estate και η μεγάλη ανησυχία

Βαρύ τίμημα φαίνεται να πληρώνει ο κλάδος των ακινήτων ως αποτέλεσμα της κυβερνοεπίθεσης που δέχθηκε το Κτηματολόγιο και η οποία παρέλυσε τις δραστηριότητές του.

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του CEO της Oikos Group, Πέτρου Πέτρου στο InBusinessNews, o οποίος ανέφερε πως ένεκα της κυβερνοεπίθεσης ο κλάδος έχει «παγώσει» μιας οι επαγγελματίες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Ταυτόχρονα, ο κ. Πέτρου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να έχουν χαθεί ευαίσθητες πληροφορίες.

Υποδεικνύοντας πως η πύλη Κτηματολογίου αφορά ένα νευραλγικό τομέα της οικονομίας, ο οποίος επηρεάζει τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, τους κτηματομεσίτες, τις τράπεζες, τους δικηγόρους, τους λογιστές, τους αρχιτέκτονες, τους πολιτικούς μηχανικούς και άλλους, η κ. Πέτρου επισήμανε πως η ζημιά που υφίσταται η οικονομία της χώρας είναι αρκετά μεγάλη.

«Οι παρενέργειες είναι άμεσες για τον τομέα των ακινήτων, καθώς έχουν επηρεαστεί απλές συναλλαγές που αφορούν ελέγχους και έρευνα για ακίνητα, μέχρι και σοβαρές συναλλαγές που διεκπεραιώνονται μέσα από την πύλη. Σαφέστατα μας επηρεάζει στην διεκπεραίωση των εργασιών μας», ανέφερε.

Ο CEO της Oikos Group υπογράμμισε πως ο κλάδος γενικά έχει «παγώσει», αφού το Κτηματολόγιο τις προηγούμενες μέρες ουσιαστικά ήταν κλειστό και δεν εξυπηρετούσε τους επαγγελματίες του κλάδου ούτε το κοινό. «Συνεπώς», είπε ο κ. Πέτρου, «η ζημιά που υφίσταται η οικονομία της χώρας μας είναι αρκετά μεγάλη».

Εξαιρετικής σημασίας παράμετρος που έθιξε ο κ. Πέτρου, αυτή των ευαίσθητων πληροφοριών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι έχουν διαφυλαχθεί. Αλλιώς σε αντίθετη περίπτωση, όπως επισήμανε, τότε είναι κάτι που μακροπρόθεσμα θα επιφέρει αρνητικό αντίκτυπο.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα διορθωθούν τα οποιαδήποτε προβλήματα έχουν προκύψει και ότι δεν έχουν χαθεί σχετικές πληροφορίες. Ας ελπίσουμε ότι ευαίσθητες πληροφορίες έχουν διαφυλαχθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν διαφανεί στο μέλλον ότι όντως δεν έχουν διαφυλαχθεί ευαίσθητες πληροφορίες, τότε σίγουρα, μακροπρόθεσμα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο, ιδιαίτερα σ’ ότι αφορά την αξιοπιστία του συστήματος και των κτηματολογικών πράξεων», κατέληξε.

Σημειώνεται πως το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας ανακοίνωσε χθες ότι μετά το τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην «Πύλη Κτηματολογίου», η σταδιακή επαναφορά συγκεκριμένων δικαιοπραξιών στα Επαρχιακά Κτηματολογικά Γραφεία θα αρχίσει από σήμερα Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023, στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο Λευκωσίας.

Διαβάστε εδώ: Κτηματολόγιο: Σταδιακή επαναφορά δικαιοπραξιών από την Τετάρτη

Δειτε Επισης

Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι