Powered by

Στα βαθιά τα εργασιακά με ΑΤΑ και στρατηγική απασχόλησης στο τραπέζι

Σηκώνει μανίκια και πιάνει δουλειά ο νέος υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ΑΤΑ, στοχεύοντας να λύσει τον γόρδιο δεσμό ενός προβλήματος που έχει εξελιχθεί σε βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης.

Συγκεκριμένα, και έχοντας ήδη ανταλλάξει πρώτες απόψεις με τις εργοδοτικές οργανώσεις στο πλαίσιο εθιμοτυπικών συναντήσεων που είχε μαζί τους, μεθαύριο Πέμπτη ο κ. Παναγιώτου θα έχει διαδοχικές, ξεχωριστές, συναντήσεις με τις συντεχνίες προς συζήτηση του όλου ζητήματος, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται η πραγματοποίηση κοινής συνάντησης των κοινωνικών εταίρων.

Ζητούμενο κατά τον γύρο διαβουλεύσεων και επαφών που εγκαινιάζει ο υπουργός Εργασίας δεν είναι άλλο από την ανίχνευση πρόσφορου εδάφους προς εξεύρεση κοινά αποδεχτής λύσης, ώστε να αποπυροδοτηθεί η ωρολογιακή βόμβα που ακούει στο όνομα ΑΤΑ και η οποία απειλεί ανά πάσα στιγμή να ανατινάξει την εργασιακή ειρήνη στον αέρα.

Διαβάστε εδώ: Προτεραιότητες από Παναγιώτου: Σε πρώτο πλάνο η διαχείριση της ΑΤΑ

Ο διάλογος που ξεκινά έχει ως αφετηρία την διακηρυγμένη θέση της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη πως η ΑΤΑ δεν θα πρέπει να καταργηθεί, όπως και την ετοιμότητα των εργοδοτικών οργανώσεων, ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, να κάνουν πίσω από την θέση για πλήρη κατάργηση του θεσμού, υπό την προϋπόθεση ότι και το συνδικαλιστικό κίνημα θα αποσύρει την αξίωσή του για επαναφορά της ΑΤΑ στο 100%.

Διαβάστε εδώ: Η καυτή πΑΤΑτα στα χεριά Παναγιώτου και η ετοιμότητα των εργοδοτών

Το ζήτημα της ΑΤΑ πάντως δεν είναι το μόνο «καυτό» θέμα που καλείται άμεσα να διαχειριστεί ο Γιάννης Παναγιώτου, καθότι κατά τις συναντήσεις που θα έχουν μαζί του την προσεχή Πέμπτη, οι συντεχνίες προτίθενται να εγείρουν και το θέμα της νέας στρατηγικής απασχόλησης εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, την οποία ενέκρινε το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο λίγο πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του.

Διαβάστε εδώ: Λύνονται τα χέρια των εργοδοτών για ξένους εργάτες-Αυξάνονται σε 50%

Οι συντεχνίες θα θέσουν θέμα ανάκλησης ή διαφοροποίησης των παραμέτρων της στρατηγικής, προβάλλοντας ως επιχείρημα τον ισχυρισμό ότι η οριζόντια προσέγγιση της θα δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους, μεταξύ των οποίων και αύξηση της ανεργίας.

Υπενθυμίζεται πως βάσει της νέας στρατηγικής απασχόλησης, το ποσοστό των ξένων εργατών που δικαιούται μια επιχείρηση να εργοδοτεί αν δεν μπορεί να βρει ντόπιο ή κοινοτικό προσωπικό και εφαρμόζει συλλογικές συμβάσεις αυξάνεται στο 50%, από το 30% που ίσχυε. Ειδικότερα, το 30% παραμένει, ωστόσο, όταν μια επιχείρηση εφαρμόζει κλαδική ή επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση θα μπορεί να εργοδοτεί έως και 50% του προσωπικού της από ξένους, με την προϋπόθεση, όπως έχει προαναφερθεί, όταν δεν μπορεί να βρει ντόπιο ή κοινοτικό εργατικό δυναμικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέραν της ΑΤΑ και της στρατηγικής απασχόλησης εργατών από τρίτες χώρες, στις προθέσεις των συντεχνιών βρίσκεται και η ανακίνηση του θέματος του κατώτατο μισθού, ο οποίος εισήχθη και τέθηκε σε εφαρμογή από την αρχή του έτους. Με το ύψος του οποίου ωστόσο, να μην αφήνει κατά τρόπο απόλυτα ικανοποιημένους τους συνδικαλιστές.

Δειτε Επισης

Οι μεγαλομέτοχοι 30+ εταιρειών της Κύπρου-Οι διαφοροποιήσεις στα μετοχικά κεφάλαια των εισηγμένων
Υπουργείο Γεωργίας: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων ζημιάς για τις καλλιέργειες που πλήγηκαν από την πυρκαγιά
Τζίρος €2,5 εκατ. την Παρασκευή, εβδομαδιαία άνοδος 1,59% για το ΧΑΚ
Δημήτρης Τσάλτας: Αλυσιδωτές επιπτώσεις σε περιβάλλον, υγεία, τρόφιμα και αγροτική οικονομία από την πυρκαγιά
Πέφτουν οι υπογραφές για τη δεύτερη δόση του δανείου συνολικού ύψους €200 εκατ. για έργα οδικών υποδομών
Πότε πρέπει να διακοπούν οι υπαίθριες εργασίες λόγω καύσωνα-Η ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας
Αυτές είναι οι φθηνότερες και ακριβότερες χώρες στην Ευρώπη-Η θέση της Κύπρου (πίνακες)
Άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό στην ΚΤΚ για οικονομική στήριξη των πυρόπληκτων το Γενικό Λογιστήριο
Σχέδιο οικονομικής στήριξης από Υπ. Εργασίας για εργαζόμενους που πλήττονται άμεσα από τις καταστροφές
Κέρδη κατέγραψε την Πέμπτη το ΧΑΚ