Πλήγμα στην οικονομία από την παράλυση της Πύλης του Κτηματολογίου

Προβλήματα και μεγάλο κόστος στην οικονομική και κατ’ επέκταση επιχειρηματική δραστηριότητα επιφέρει η παρατεταμένη παράλυση της Πύλης του Κτηματολογίου, έπειτα από την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Σε αναμμένα κάρβουνα, εν αναμονή της επίλυσης του ζητήματος που έχει προκύψει, βρίσκεται ο κατασκευαστικός τομέας (developers), την ίδια ώρα που και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται αντιμέτωπα με τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η ύπαρξη του προβλήματος.

Όπως υπέδειξαν στο InBusinessNews παράγοντες της αγοράς, όσο περισσότερο διαρκεί το πρόβλημα τόσο περισσότερο μειώνεται η χρηματοδότηση στην οικονομία. Εξήγησαν συναφώς ότι δεν μπορούν ανοικτούν δάνεια και πώς από την στιγμή που δεν μπορούν να ανοικτούν δάνεια, δεν μπορούν να πληρωθούν δόσεις.

Διαβάστε ακόμα:

Τα νέα ξενοδοχεία που ανοίγουν φέτος στη Λάρνακα

BM Bergmann Marine: Ποια είναι η εταιρεία που εξαγόρασε η Marine-Fields

«Αν είναι για μια-δύο μέρες το πρόβλημα, δεν είναι μεγάλο το ζήτημα. Αλλά αν παίρνει χρόνο, τότε στεγνώνει η αγορά. Δεν μπορεί η τράπεζα να ανοίξει μερίδα του πελάτη της, να του βάλει χρήματα για να πληρώσει τον developer», επισήμανε τραπεζικός παράγοντας που μίλησε στο InBusinessNews, για να υπογραμμίσει περαιτέρω την απώλεια εσόδων που συνεπάγεται αυτό για την κυβέρνηση.

Επιπρόσθετα, πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι κάποιες τιμολογήσεις που δόθηκαν έχουν ορισμένη διάρκεια, κάτι που σημαίνει πως λήγουν οι εγκρίσεις των δανείων και συνεπώς θα πρέπει να εγκριθούν ξανά.

Στην όλη εξίσωση, έρχεται παράλληλα να προστεθεί η ταλαιπωρία των πολιτών και η συνεπακόλουθη απώλεια της εμπιστοσύνης τους προς τις υπηρεσίες του κράτους, ενόσω ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα καθυστερεί να επιλυθεί.

Εντατικές προσπάθειες

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως από πλευράς αρμοδίων καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, με τον διευθυντή του Κτηματολογίου Ελίκκο Ηλία, να τονίζει χθες πως οι τεχνικές ομάδες συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά για να αποκαταστήσουν το πρόβλημα και να θέσουν σε λειτουργία τις βάσεις δεδομένων του Κτηματολογίου.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλία, η προσπάθεια αυτή την εβδομάδα είναι να τεθούν σε λειτουργία κάποιες δραστηριότητες που αφορούν τις μεταβιβάσεις, τις υποθήκες και τις καταθέσεις εμπράγματων βαρών, να μπορεί δηλαδή να καταθέσει κάποιος ένα πωλητήριο έγγραφο ή μια επιβάρυνση (memo) εναντίον ενός προσώπου.

Παράλληλα από τις πρώτες λειτουργίες που αναμένεται να αποκατασταθούν είναι η κατάθεση πωλητήριων εγγράφων. Ελπίδα που εκφράζεται, είναι όπως σήμερα Τρίτη ή αύριο Τετάρτη θα μπορεί να λειτουργήσει σε δοκιμαστική βάση το σύστημα στη Λευκωσία όσον αφορά τις δραστηριότητες αυτές, και να επεκταθεί εντός της εβδομάδες και στα υπόλοιπα επαρχιακά γραφεία. Στη συνέχεια θα προστεθούν άλλες υπηρεσίες.

Δειτε Επισης

Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο