Πλήγμα στην οικονομία από την παράλυση της Πύλης του Κτηματολογίου

Προβλήματα και μεγάλο κόστος στην οικονομική και κατ’ επέκταση επιχειρηματική δραστηριότητα επιφέρει η παρατεταμένη παράλυση της Πύλης του Κτηματολογίου, έπειτα από την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Σε αναμμένα κάρβουνα, εν αναμονή της επίλυσης του ζητήματος που έχει προκύψει, βρίσκεται ο κατασκευαστικός τομέας (developers), την ίδια ώρα που και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται αντιμέτωπα με τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η ύπαρξη του προβλήματος.

Όπως υπέδειξαν στο InBusinessNews παράγοντες της αγοράς, όσο περισσότερο διαρκεί το πρόβλημα τόσο περισσότερο μειώνεται η χρηματοδότηση στην οικονομία. Εξήγησαν συναφώς ότι δεν μπορούν ανοικτούν δάνεια και πώς από την στιγμή που δεν μπορούν να ανοικτούν δάνεια, δεν μπορούν να πληρωθούν δόσεις.

Διαβάστε ακόμα:

Τα νέα ξενοδοχεία που ανοίγουν φέτος στη Λάρνακα

BM Bergmann Marine: Ποια είναι η εταιρεία που εξαγόρασε η Marine-Fields

«Αν είναι για μια-δύο μέρες το πρόβλημα, δεν είναι μεγάλο το ζήτημα. Αλλά αν παίρνει χρόνο, τότε στεγνώνει η αγορά. Δεν μπορεί η τράπεζα να ανοίξει μερίδα του πελάτη της, να του βάλει χρήματα για να πληρώσει τον developer», επισήμανε τραπεζικός παράγοντας που μίλησε στο InBusinessNews, για να υπογραμμίσει περαιτέρω την απώλεια εσόδων που συνεπάγεται αυτό για την κυβέρνηση.

Επιπρόσθετα, πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι κάποιες τιμολογήσεις που δόθηκαν έχουν ορισμένη διάρκεια, κάτι που σημαίνει πως λήγουν οι εγκρίσεις των δανείων και συνεπώς θα πρέπει να εγκριθούν ξανά.

Στην όλη εξίσωση, έρχεται παράλληλα να προστεθεί η ταλαιπωρία των πολιτών και η συνεπακόλουθη απώλεια της εμπιστοσύνης τους προς τις υπηρεσίες του κράτους, ενόσω ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα καθυστερεί να επιλυθεί.

Εντατικές προσπάθειες

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως από πλευράς αρμοδίων καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, με τον διευθυντή του Κτηματολογίου Ελίκκο Ηλία, να τονίζει χθες πως οι τεχνικές ομάδες συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά για να αποκαταστήσουν το πρόβλημα και να θέσουν σε λειτουργία τις βάσεις δεδομένων του Κτηματολογίου.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλία, η προσπάθεια αυτή την εβδομάδα είναι να τεθούν σε λειτουργία κάποιες δραστηριότητες που αφορούν τις μεταβιβάσεις, τις υποθήκες και τις καταθέσεις εμπράγματων βαρών, να μπορεί δηλαδή να καταθέσει κάποιος ένα πωλητήριο έγγραφο ή μια επιβάρυνση (memo) εναντίον ενός προσώπου.

Παράλληλα από τις πρώτες λειτουργίες που αναμένεται να αποκατασταθούν είναι η κατάθεση πωλητήριων εγγράφων. Ελπίδα που εκφράζεται, είναι όπως σήμερα Τρίτη ή αύριο Τετάρτη θα μπορεί να λειτουργήσει σε δοκιμαστική βάση το σύστημα στη Λευκωσία όσον αφορά τις δραστηριότητες αυτές, και να επεκταθεί εντός της εβδομάδες και στα υπόλοιπα επαρχιακά γραφεία. Στη συνέχεια θα προστεθούν άλλες υπηρεσίες.

Δειτε Επισης

Απεβίωσε ο ιδρυτής και πρόεδρος της Ellinas Finance Αιμίλιος Έλληνας
Στη Σύνοδο Υπουργών για θέματα Πολιτικής Συνοχής στο Λουξεμβούργο ο Μάκης Κεραυνός
Ν. Χριστοδουλίδης: Σημαντικές προοπτικές για επενδύσεις στην χώρα μας και ενίσχυση εμπορικών σχέσεων με ΗΠΑ
Επιστρέφει τον Σεπτέμβριο το Cyber Security Conference για τέταρτη χρονιά
Μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης το e-kalathi...Καμία ένσταση, πέφτουν οι υπογραφές για την πλατφόρμα
Γιατί προχωρά σε καταστατικές αλλαγές ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου-Το σκεπτικό και πού στοχεύουν
Η μετοχική σύνθεση βασικών παικτών του κυπριακού τουρισμού-Ποιοι κατέχουν άνω του 5%
Ανέπτυξε την πρότασή του για τους κουρεμένους καταθέτες ο Αβέρωφ-«Θα παίρνουν 3%-4% επιστροφή»
Ένας παγκόσμιος επενδυτής και διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων ύψους 22 δισ. στην Great Sea Interconnector
Να δοθεί προκαταβολή στους καλλιεργητές Φαρμακά ζητούν από Υπ. Γεωργίας οι αγρότες