Τα έργα που εξωραΐζουν και αναβαθμίζουν το κέντρο της Λευκωσίας

Σε εξέλιξη ή στα σκαριά βρίσκονται αναπτυξιακά έργα, τα οποία στοχεύουν στον επαναπροσδιορισμό και τη βελτίωση του κέντρου της Λευκωσίας.

Ανάμεσά τους, αναπλάσεις δρόμων και περιοχών, ανακαινίσεις, δημιουργία νέων έργων και μεταφορές ή υλοποιήσεις πανεπιστημιακών σχολών.

Το πρόσωπο του κέντρου της πρωτεύουσας αναμένεται να αλλάξει ριζικά τα επόμενα χρόνια και σε αυτή τη μεταμόρφωση θα συμβάλουν διάφορα έργα του δημόσιου τομέα.

  • Στεγαστικό σχέδιο

Νέο στεγαστικό σχέδιο για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας στην περιτειχισμένη πόλη της Λευκωσίας τίθεται σε ισχύ σε μερικές εβδομάδες.

Διαβάστε εδώ: Τα νέα στεγαστικά σχέδια ορεινών, ακριτικών και περιοχών υπαίθρου

Το σχέδιο έρχεται να λειτουργήσει αθροιστικά με τα σχέδια που εξαγγέλθηκαν προ διμήνου και αφορούσαν την ανάπλαση της παλιάς πόλης της Λευκωσίας, με τη μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο κτήριο της Φανερωμένης, το σχέδιο χορηγιών για ανέγερση φοιτητικών εστιών, κίνητρα για ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και αναβαθμισμένα κίνητρα για τις διατηρητέες οικοδομές.

Διαβάστε ακόμα:

Στόχος του συγκεκριμένου σχεδίου στεγαστικής πολιτικής είναι να δοθεί σε νέους ανθρώπους η δυνατότητα να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία για μόνιμη ιδιοκατοίκηση στην εντός των τειχών πόλη, βελτιώνοντας την εικόνα της σημερινής αποψίλωσης που παρουσιάζει.

stegastiko

Από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών θα διατεθούν €5 εκατ.

Το σχέδιο τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου 2023 και θα παραμένει ανοικτό μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025 ή μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού. Θα είναι διάρκειας σχεδόν τριών ετών.

Τα ωφελήματα του συγκεκριμένου σχεδίου θα είναι πανομοιότυπα με αυτά του στεγαστικού σχεδίου των εξόχως ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, με το μέγιστο ποσό ενίσχυσης να κυμαίνεται ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας από €35.000 μέχρι και €70.000. Παράλληλα, θα προσφέρεται επίσης πρόσθετη βοήθεια €10.000 για τα άτομα με αναπηρία.

  • Στο ΣΟΠΑΖ το Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Τη μόνιμη στέγαση του Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΑΠΚΥ), αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μετά από πρόταση του Δήμου Λευκωσίας, για την παραχώρηση του χώρου των κτηριακών εγκαταστάσεων στην περιοχή ΣΟΠΑΖ, σε μια δυσπραγούσα περιοχή στην Πράσινη Γραμμή, οι διαβουλεύσεις του Υπουργού Παιδείας με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΠΚΥ, επέφεραν θετικά αποτελέσματα.

sopaz

Διαβάστε εδώ: Στο ΣΟΠΑΖ με ιδιόκτητο κτήριο το Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Πρόθεση του Πανεπιστημίου είναι να συνεισφέρει μέρος του αποθεματικού, το οποίο ανέρχεται στα €5.559.000 για την ανέγερση ιδιόκτητου κτηρίου.

  • Λεωφόρος Δημοσθένη Σεβέρη

Σε δρόμο δημόσιων υπηρεσιών θα μετεξελιχθεί η λεωφόρος Δημοσθένη Σεβέρη, έπειτα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η τρίτη απόφαση που εγκρίθηκε αφορά στη μετεξέλιξη της λεωφόρου Δημοσθένη Σεβέρη, σε δρόμο δημόσιων υπηρεσιών.

severi (Copy)


Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο ύψους €90 εκατ., το οποίο αφορά στην ολιστική ανάπλαση του χώρου της Αρχιγραμματείας μπροστά από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Διαβάστε εδώ: Στο δρόμο για μετεξέλιξη σε δρόμο δημόσιων υπηρεσιών της Λεωφ. Σεβέρη

Επιπλέον, αφορά στην έγκριση των σχεδίων για την ανέγερση των τριών κτηρίων που θα στεγάσουν το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Μεταφορών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στους χώρους που σήμερα είναι χώροι στάθμευσης μπροστά από το Υπουργείο Εσωτερικών.

arxigrammateia

Περιλαμβάνει επίσης, τη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης χωρητικότητας 600 αυτοκινήτων και τη συνολική ανάπλαση και του κτηρίου της Αρχιγραμματείας.

Το κτήριο θα φιλοξενήσει πρόσθετες άλλες υπηρεσίες, όπως την Κυπριακή Βιβλιοθήκη, την Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών και Γραφεία Επιτρόπων.

Εντός της άνοιξης αναμένεται να προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Το έργο, το οποίο αναλαμβάνει το Τμήμα Δημοσίων Έργων, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 32-34 μηνών.

  • Ανάπλαση οδού Τρικούπη

Άρχισαν, στο τέλος Ιανουαρίου, οι κατασκευαστικές εργασίες ανάπλασης της οδού Τρικούπη στην εντός των τειχών πόλη.

Το έργο «Ανάπλαση Περιοχής Συνοικίας Δημιουργικών Επιχειρήσεων - Συντήρηση/Αποκατάσταση Όψεων και Ανάπλαση Δρόμων - Υπογειοποίηση Δικτύων Κοινής Ωφελείας – Φάση Α1» αποτελεί τμήμα του συνολικότερου έργου «Ανάπλαση Περιοχής Συνοικίας Δημιουργικών Επιχειρήσεων», το οποίο εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της Στρατηγικής της Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και στο Σχέδιο Περιοχής του Κέντρου της Λευκωσίας.

Το έργο στοχεύει στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση κυκλοφοριακών προβλημάτων συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης της διακίνησης των ΑμεΑ, με στόχο την προσέλκυση και εγκατάσταση νέων δημιουργικών δραστηριοτήτων στο κέντρο της πόλης..

trikoupi (Copy)

Διαβάστε εδώ: Αλλάζει όψη η οδός Τρικούπη, έπεσαν υπογραφές για ανάπλαση

Οι τεχνικές εργασίες στο έργο αποσκοπούν στη συνολική αναδιαμόρφωση του χώρου που ορίζεται από τις προσόψεις των κτηρίων, αποτελούμενες από τους δημόσιους και ιδιωτικούς δρόμους (τμήμα της οδού Τρικούπη με αρχή συμβαλλομένων παρόδων), καθώς και των δημόσιων και ιδιωτικών πεζοδρομίων.

Οι οικοδομικές εργασίες αποσκοπούν στη συντήρηση / αποκατάσταση των όψεων των κτηρίων στην έκταση του έργου.

Στο πλαίσιο αυτό, εφαρμόζονται νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις-γεωμετρικά πρότυπα, οριζόντια και κάθετη οδική σήμανση, ενώ γίνεται νέα χάραξη οδοστρώματος και πεζοδρομίων, τα οποία θα κατασκευαστούν σε ενιαίο υψόμετρο, με εφαρμογή τελικής επιφάνειας από γρανιτόλιθο σε όλο το εύρος του δρόμου και των πεζοδρομίων.

trikoupi2

Κατασκευάζονται πέντε νέες διαβάσεις πεζών και εφαρμόζονται πρότυπα για ασφαλή και απρόσκοπτη διακίνηση πεζών και ΑμεΑ. Επίσης, προβλέπεται εγκατάσταση νέου οδικού φωτισμού, νέου ολοκληρωμένου υπόγειου δικτύου απορροής όμβριων, επανακατασκευή δικτύου ΣΑΛ, υπογειοποίηση, αναβάθμιση και συμπλήρωση δικτύων υπηρεσιών / Αρχών Κοινής Ωφελείας, νέος αστικός εξοπλισμός, φύτευση παρόδιας δεντροστοιχίας, κ.α.

Το ποσό του συμβολαίου ανέρχεται στα €3.878.627,00 πλέον Φ.Π.Α.

Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 16 μήνες και θα διεξαχθούν σε δύο κατασκευαστικές φάσεις με διάρκεια οκτώ μήνες η κάθε μία.

  • Νέο Κυπριακό Μουσείο

Η τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου για το Νέο Κυπριακό Μουσείο κατατέθηκε στις 23 Ιανουαρίου.

mouseioFEB2023

Το κόστος ανέγερσης του νέου Εθνικού Μουσείου, το οποίο θα υλοποιηθεί στον χώρο του παλιού Νοσοκομείου Λευκωσίας, θα ανέλθει στα €144 εκατ.

mouseioFEB20232

Οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός 42 μηνών.

Πάνω από 6,5 χιλιάδες εκθέματα που θα διαθέτει το Μουσείο, διαχωρίζονται σε τρεις διακριτές, χωρικές και νοηματικές ενότητες, κατά τρόπο που θα αποκαλύπτεται η μακραίωνη ιστορία της Κύπρου, ως επίσης και η αδιάλειπτη σχέση του με το θαλασσινό στοιχείο.

mouseio2 (Copy)


Το Νέο Κυπριακό Μουσείο, πέραν των μόνιμων και των περιοδικών εκθεσιακών χώρων, θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες σύγχρονες εγκαταστάσεις συντήρησης των έργων, εργαστήρια, βιβλιοθήκη, καθώς επίσης χώρους εκδηλώσεων και αναψυχής.

  • Ανάπλαση παλιού ΓΣΠ

Προχωρούν οι εργασίες για την πλήρη ανανέωση ενός ιστορικού γηπέδου της Λευκωσίας.

Ανάδοχος του αναπτυξιακού έργου της ριζικής ανακαίνισης και ανάπλασης του χώρου του παλιού ΓΣΠ είναι η κοινοπραξία Cyfield Construction – Cyfield Development JV.

Οι κατασκευαστικές εργασίες άρχισαν τον Νοέμβριο του 2021, με την παράδοση του έργου να υπολογίζεται τον Νοέμβριο του 2023.

paliogspanaplasi3

Η ανάπλαση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία αστικής πλατείας, χώρων πρασίνου και χώρων αναψυχής, καθώς και την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης χωρητικότητας 554 οχημάτων.

Σημειώνεται επίσης ότι θα υπάρχουν 33 χώροι στάθμευσης ΑΜΕΑ, 28 χώροι στάθμευσης για άτομα μειωμένης κινητικότητας (οικογένειες), αλλά και 12 χώροι φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων προς κατασκευή, με πρόβλεψη για 108 ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Πάνω από τις υπόγειες εγκαταστάσεις στάθμευσης θα φυτευτούν χαμηλά δέντρα και άλλη βλάστηση. Το νέο πάρκο θα περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, καφέ, εστιατόριο, βιβλιοπωλείο, γκαλερί τέχνης, αμφιθέατρο, πλατεία, μικρό καταρράκτη και υδάτινο τοίχο.

Ο προϋπολογισμός του μεγαλεπήβολου έργου για τη Λευκωσία φτάνει τα €20 εκατ.

Δειτε Επισης