Powered by

Ενθαρρυντικές οι κρατήσεις, αλλά κρατάνε μικρό καλάθι οι ξενοδόχοι

Ενθαρρυντικές ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου είναι οι ενδείξεις, όπως προκύπτουν από τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία. Ωστόσο, οι κρίσεις των τελευταίων ετών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για εφησυχασμό από τους φορείς της βιομηχανίας.

Την ίδια ώρα, οι ξενοδόχοι, έχοντας ενώπιον τους σοβαρά προβλήματα που πρέπει να επιλύσουν, εναποθέτουν πολλές από τις ελπίδες τους στη νέα στρατηγική εργοδότησης αλλοδαπών, ευελπιστώντας πως θα δώσει τη λύση σε ένα από τα μεγάλα προβλήματα που τους ταλανίζουν και αφορά στη δυστοκία εξεύρεσης προσωπικού.

Όπως αναφέρει στο InBusinessNews, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, «υπάρχει μία σημαντική ροή κρατήσεων, κάτι το οποίο μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Οι ενδείξεις είναι αρκετά θετικές αλλά κρατάμε μικρό καλάθι, καθώς, όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια, όλα μπορούν να αλλάξουν. Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι κρατήσεις θα συνεχιστούν».

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την χειμερινή περίοδο που διανύουμε, την τιμητική τους είχαν και εξακολουθούν να έχουν τα ξενοδοχεία στα ορεινά, με τις κρατήσεις να φθάνουν στο απόγειό τους τα Σαββατοκύριακα, ωθούμενες κυρίως από τον εγχώριο τουρισμό.

Το βλέμμα στο καλοκαίρι του 2023

Πάντως, τα ξενοδοχεία και γενικότερα η τουριστική βιομηχανία έχουν αρχίσει να ανεβάζουν στροφές και να προετοιμάζονται για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο του 2023, με τους ρυθμούς των κρατήσεων να φαίνεται πως πλησιάζουν εκείνους του 2019.

Από την άλλη, το φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί κατά το 2022, με μικρότερης διάρκειας κρατήσεις στα ξενοδοχεία, αναμένεται να είναι και φέτος εμφανές, καθώς τα οικονομικά προβλήματα παραμένουν για τους παραθεριστές, αλλά και για τα ξενοδοχεία. «Το ενεργειακό πρόβλημα, η οικονομική κρίση και ο πληθωρισμός, η αύξηση στα επιτόκια, είναι κάποιοι παράγοντες που ενδεχομένως να επηρεάσουν την αγοραστική δυνατότητα και να δούμε λιγότερες κρατήσεις. Το φεστιβάλ κρίσεων που ζούμε σίγουρα συνεχίζεται», σχολιάζει ο κ. Ρουσουνίδης.

Το εργατικό δυναμικό…

Ωστόσο, το κυριότερο πρόβλημα στο οποίο ο ξενοδοχειακός τομέας αναζητεί αγωνιωδώς λύση, είναι εύρεση εξειδικευμένου προσωπικού από τρίτες χώρες.

Η πρόσφατη έγκριση από το τέως Υπουργικό Συμβούλιο της νέας στρατηγικής απασχόλησης για εργάτες από τρίτες χώρες, δημιουργεί στον ΠΑΣΥΞΕ την ελπίδα για επίλυση ενός προβλήματος που ταλανίζει, όπως και άλλους τομείς της οικονομίας, την ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη νέα στρατηγική απασχόλησης, το ποσοστό των ξένων εργατών που δικαιούται μια επιχείρηση να εργοδοτεί αν δεν μπορεί να βρει ντόπιο ή κοινοτικό προσωπικό και εφαρμόζει συλλογικές συμβάσεις, αυξάνεται από 30% σε 50%.

Στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς τη νέα κυβέρνηση, ο κ. Ρουσουνίδης επισημαίνει ότι «αυτό που αναμένουμε από τη νέα κυβέρνηση είναι η εφαρμογή της νέας στρατηγικής απασχόλησης. Ταυτόχρονα, αναμένουμε να έχουμε μία άψογη συνεργασία με όλους τους φορείς της βιομηχανίας και της κυβέρνησης ως είχαμε μέχρι τώρα».

Δειτε Επισης

Αναθεώρησε τις προοπτικές της Κύπρου από σταθερές σε θετικές ο Moody's-Πώς το βλέπει το Υπ. Οικονομικών
Louis Nausicaa Beach: Νέο πρόσωπο και αέρας ανανέωσης στο ξενοδοχείο του Πρωταρά (pics/video)
Φάνος Λεβέντης: Οι φήμες για την Λαϊκή Γειτονιά και η κάθοδος ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής στις δημοτικές
Εδώ θα κτυπά η καρδιά του EuroBasket-Η επένδυση στο «Σπύρος Κυπριανού» και η κληρονομιά που θα μείνει
Μετά τη Demetra και η ΕΤΥΚ στο Διοικητικό Δικαστήριο για την εξαγορά της Ελληνικής από Eurobank
Κώστας Κουμής: Από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας οι παραλίες της-Στόχος η βιωσιμότητά τους
Ο διάσημος σεφ Giorgio Trovato στην Κύπρο σε μια διήμερη εκδήλωση γεμάτη από ιταλικές γεύσεις
Ανησυχεί αλλά βλέπει φως στην άκρη του τούνελ για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας και τερματικό ο Κεραυνός
Εγκαίνια του ανανεωμένου Comarine Business Center στο λιμάνι Λάρνακας
Βάζει την θηλιά στον λαιμό της Κύπρου για το 15% σε πολυεθνικές η Κομισιόν-Ένα βήμα πριν την παραπομπή στο Δικαστήριο της Ε.Ε.