Ναυάγησε το καλάθι νοικοκυριού, έρχεται το app σύγκρισης τιμών

Εγκαταλείφθηκαν οι σχεδιασμοί για εφαρμογή του καλαθιού του νοικοκυριού στην κυπριακή αγορά, το οποίο αναμενόταν να τρέξει ο νέος υπουργός Εμπορίου.

Η φιλοσοφία του καλαθιού ήταν η επιλογή σε εβδομαδιαία βάση από πλευράς υπεραγορών του φθηνότερου προϊόντος σε κάθε κατηγορία (επώνυμου brand ή προϊόν ιδιωτικής ετικέτας). Ωστόσο, επρόκειτο για προσωρινό μέτρο, το οποίο θα εφαρμοζόταν για συγκεκριμένη χρονική περίοδο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές τάσεις.

Τη θέση του καλαθιού του νοικοκυριού παίρνει μία ακόμα ελληνική πατέντα.

Στην Ελλάδα, εφαρμόστηκε μία διαδικτυακή εφαρμογή, ένα Παρατηρητήριο Αγοράς, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα καθημερινής σύγκρισης τιμών για τα βασικά προϊόντα του νοικοκυριού/σπιτιού, τρόφιμα και καύσιμα.

Κινούμενη σε αυτό το πλαίσιο, η απερχόμενη κυβέρνηση απέστειλε στους ενδιαφερομένους, ανάμεσά τους σύνδεσμοι υπεραγορών, λιανεμπορίου και προμηθευτών, καθώς και συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, προσχέδιο για την κατάρτιση Παρατηρητηρίου Τιμών βασικών καταναλωτικών αγαθών στην κυπριακή αγορά.

Διαβάστε ακόμα:

Λίστα με 1.300 προϊόντα

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οι εμπλεκόμενοι φορείς καλούνται να εκθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με το Παρατηρητήριο, το οποίο θα διαχειρίζεται η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Ουσιαστικά, αναμένεται να δημιουργηθεί πλατφόρμα, στην οποία θα αναρτώνται από την αρμόδια Υπηρεσία οι τιμές σε περίπου 1.300 – 1.400 βασικά καταναλωτικά προϊόντα, ενώ ο καταναλωτής, καταρτίζοντας τη λίστα των προϊόντων της αρεσκείας τους, θα γνωρίζει σε ποια αλυσίδα θα μπορεί να βρει τα εν λόγω προϊόντα στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς.

Στον νέο υπουργό το μπαλάκι

Οι υπεραγορές με ετήσιο τζίρο άνω των €8 εκατ. και οι φούρνοι με ετήσιο τζίρο άνω του €1 εκατ. θα έχουν την υποχρέωση να αποστέλλουν στην Υπηρεσία τις τιμές σε καθημερινή βάση, προκειμένου να συλλέγονται οι πληροφορίες/στοιχεία και να αναρτώνται στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί.

Το επερχόμενο Παρατηρητήριο Τιμών προκαλεί προβληματισμό στο λιανεμπόριο, καθώς δεν έχουν γίνει γνωστές οι θέσεις του νέου υπουργού, ο οποίος θα αναλάβει την επόμενη εβδομάδα και θα είναι αυτός που θα αποφασίσει κατά πόσο το εν λόγω προσχέδιο θα προχωρήσει και σε ποια μορφή.

Ντόρος χωρίς διευκρινίσεις

Παρά τη δημιουργία ντόρου και τις διαστάσεις που έχει πάρει το ζήτημα, την ίδια στιγμή δεν έχουν δοθεί από πλευράς της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή και του αρμόδιου Υπουργείου επαρκείς διευκρινίσεις για το περιεχόμενο και τον τρόπο εφαρμογής του Παρατηρητηρίου.

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου αναφέρθηκε σε αχρείαστο ντόρο και δημοσιότητα που δόθηκε σε ένα προσχέδιο, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση με ταχείς ρυθμούς, παρά το γεγονός ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τη νέα κυβέρνηση.

Τα κενά και η σύγκρουση

«Υπάρχει δρόμος ακόμα και αρκετά ερωτηματικά, τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν, αλλά και διευκρινίσεις που θα πρέπει να δοθούν. Ο σεβασμός προς τον καταναλωτή είναι δεδομένος, αλλά δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση το νέο νομοσχέδιο να προσκρούει στις βασικές αρχές της ελεύθερης αγοράς», τόνισε σχετικά.

Εξήγησε ακόμα ότι εύλογα η διαπραγματευτική δύναμη μιας υπεραγοράς με τζίρο €8 εκατ. είναι διαφορετική σε σύγκριση με μία υπεραγορά, η οποία κάνει τζίρο δεκάδων εκατ. ευρώ, καθώς δεν μπορούν να διαπραγματευτούν και να εξασφαλίσουν την ίδια τιμή ένεκα του διαφορετικού μεγέθους και δυναμικής τους.

Κάτι που δεν ξεκαθαρίστηκε ακόμα είναι το ποια προϊόντα θα απαρτίζουν το εν λόγω Παρατηρητήριο Τιμών, καθώς οι υπεραγορές δεν έχουν στην γκάμα τους τα ίδια προϊόντα, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των λιανεμπόρων προωθεί τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία βρίσκονται στα ράφια τους.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης