Powered by

Η δύσκολη εξίσωση της οικονομίας, βουνό για τον Ν. Χριστοδουλίδη

Η ψήφος εμπιστοσύνης που ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης εξασφάλισε από τους Moody's, οι οποίοι σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας… αξιολόγησαν με θετικό πρόσημο την εκλογή του, αποτελεί ασφαλώς ένα πρώτο ενθαρρυντικό σημάδι για το πώς οι ξένοι-και δη οι οίκοι αξιολόγησης-υποδέχθηκαν και πολύ περισσότερο την διάθεση με την οποία προσέγγισαν την από μέρους του κ. Χριστοδουλίδη ανάληψη των ηνίων της χώρας.

Διαβάστε ακόμη:

Ανάγνωση των Moody's υπήρξε πως η εκλογή Νίκου Χριστοδουλίδη «υποδηλώνει τη συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της προόδου των μεταρρυθμίσεων», κάτι δηλαδή που κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αναδείχθηκε ως κορυφαίο ζητούμενο για την μετεκλογική πορεία της Κύπρου και που ενδεχομένως καθόρισε εν πολλοίς και τη ψήφο μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων. Ειδικά την δεύτερη Κυριακή, όταν η επιλογή ήταν από την μια ο Νίκος Χριστοδουλίδης και από την άλλη ένας υποψήφιος που υποστηριζόταν και θα είχε σε περίπτωση εκλογής του ως βασικό πυλώνα στήριξης της διακυβέρνησής του το ΑΚΕΛ.

Διαβάστε εδώ: Πώς διάβασαν την εκλογή Νίκου Χριστοδουλίδη για οικονομία οι Moody's

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναλαμβάνει την Προεδρία της Κύπρου σε μια ιδιάζουσα χρονική συγκυρία, παραλαμβάνοντας αφενός μια ισχυρή υπό τις περιστάσεις οικονομία ως αποτέλεσμα της συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής που η απερχόμενη κυβέρνηση εφάρμοσε, και αφετέρου μια οικονομία που βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές και δύσκολες προκλήσεις ως αποτέλεσμα των γνωστών εξωγενών παραγόντων που ταλανίζουν το πανευρωπαϊκό οικονομικό γίγνεσθαι.

Υψηλός πληθωρισμός, τιμές στην ενέργεια που καίνε, άνοδος των επιτοκίων και σειρά άλλων παρεμφερών δεδομένων, συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στην πραγματική οικονομία που η νέα κυβέρνηση θα κληθεί άμεσα να διαχειριστεί, να δώσει εξετάσεις και να κριθεί. Με το δημοσιονομικό περιβάλλον εντός του οποίου εκ των πραγμάτων θα κινηθεί, να αποτυπώνεται ευκρινώς στις ενδιάμεσες χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2023, τις οποίες την περασμένη Δευτέρα παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Η Κομισιόν, μολονότι εκτιμά πως τα στοχευμένα κυβερνητικά μέτρα για άμβλυνση των επιπτώσεων των υψηλών τιμών της ενέργειας και η μερική αναπροσαρμογή των μισθών αναμένεται να στηρίξουν την αγοραστική δύναμη, βλέπει την ίδια ώρα σημαντική αβεβαιότητα και κινδύνους για τις προοπτικές ανάπτυξης, καθώς, όπως υποδεικνύει, ο τομέας του τουρισμού και άλλοι τομείς υπηρεσιών με εξαγωγικό προσανατολισμό είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο πληθωρισμός προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 4,2% το 2023 από 8% το 2022. Η Ε.Ε. προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1% του ΑΕΠ για το 2023, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυπριακής κυβέρνησης ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 3%-3.5% από το 5,6% που έκλεισε το 2022.

Διαβάστε εδώ: Επιβράδυνση οικονομίας Κύπρου φέτος λόγω παγκόσμιων αντιξοοτήτων

Με τα δεδομένα αυτά, γίνεται αντιληπτό πως ο στόχος της συνέχισης της δημοσιονομικής πειθαρχίας καθίσταται ακόμη πιο αδιαπραγμάτευτος για τη νέα Κυβέρνηση, αλλά ταυτοχρόνως και μια εξαιρετικά περίπλοκη εξίσωση, αφού οι.. πιέσεις για μέτρα στήριξης και άλλες συναφείς παραχωρήσεις προβλέπεται να ενταθούν. Και είναι ακριβώς εδώ που η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη θα κληθεί επί του πρακτέου να αποδείξει τις αντιστάσεις της, την πραγματική βούλησή της για δημοσιονομική πειθαρχία, την ετοιμότητά της να υλοποιήσει πολιτικές που ναι μεν θα στηρίζουν στο μέτρο του δυνατού αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη, χωρίς παράλληλα όμως να επισείουν τον κίνδυνο δημοσιονομικού ή άλλου εκτροχιασμού.

Πρόκειται για ένα αναμφιβόλως σύνθετο παζλ, η επιτυχής σύνθεσή του οποίου γίνεται ακόμη πιο δύσκολη υπόθεση δεδομένων των διαφορετικών προσεγγίσεων των κομμάτων που τον εξέλεξαν σε επί μέρους ζητήματα της οικονομίας, τόσο μεταξύ τους όσο και μεταξύ κάποιων εξ’ αυτών και του ίδιου του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Με κλασικότερο μέχρι σήμερα παράδειγμα αυτό της αναστολής των εκποιήσεων, όταν κατά την τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή τα κόμματα που στήριζαν την υποψηφιότητά του ψήφισαν υπέρ, ενώ ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης τοποθετήθηκε δημοσίως εναντίον.

Διαβάστε εδώ: Η οικονομία και οι πρώτες δοκιμασίες της νέας Κυβέρνησης στη Βουλή

Όλα αυτά, θα πρέπει να σημειωθεί, την ώρα που στο κάδρο των σχετικών με την οικονομία θεμάτων που η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη έχει ενώπιον της, σε περίοπτη θέση βρίσκονται ανοικτά καυτά εργασιακά ζητήματα, με πρώτιστο αυτό της ΑΤΑ. Ο κ. Χριστοδουλίδης, έτυχε μεταξύ πρώτου και δευτέρου γύρου της στήριξης μιας εκ των δύο μεγαλύτερων συντεχνιών του τόπου, της ΣΕΚ, τα γραφεία της οποίας αποτέλεσαν και εκ των πρώτων σταθμών που φρόντισε να επισκεφθεί μετά την εκλογή του. Για να εκφράσει απ’ εκεί την αισιοδοξία του ότι τα εργασιακά θέματα που εκκρεμούν θα μπορέσουν να επιλυθούν ακόμη και εντός Μαρτίου.

Το κατά πόσο αυτό θα επιτευχθεί και πώς, ή το κατά πόσο το φλερτ του νέου Προέδρου με ένα εκ των μεγαλύτερων συνδικαλιστικών κινημάτων της χώρας, αποτελεί προπομπό ή δείγμα προθέσεων ως προς το πώς θα πορευθεί στο τεντωμένο σχοινί που διαχρονικά βαδίζουν οι σχέσεις των κοινωνικών εταίρων και δη όλα όσα ουσιαστικά τις καθορίζουν, θα το καταδείξει ο χρόνος. Το σίγουρο είναι πως τα εργασιακά με τη σειρά τους συνιστούν μια εξίσου σημαντική παράμετρο του ούτως ή άλλως στην ευρύτερη διάσταση της οικονομίας πολύπλοκου γρίφου, που ο Νίκος Χριστοδουλίδης και η Κυβέρνησή του καλούνται να λύσουν κατά το δυνατό για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές… αναίμακτα.

Διαβάστε εδώ: Αισιόδοξος για επίλυση των εργασιακών τον Μάρτη ο Χριστοδουλίδης

Την ίδια ώρα, με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Όραμα 2035, να αποτελούν δύο ισχυρότατα εργαλεία στα χέρια της νέας Κυβέρνησης ώστε να μπορέσει να οδηγήσει την Κύπρο στο αύριο, τα πολυεπίπεδα στοιχήματα που προβάλλουν στον ορίζοντα προϋποθέτουν ως προς την προοπτική να κερδηθούν τη συνέχιση της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και την αταλάντευτη στοχοπροσήλωση προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι άλλωστε κοινά αποδεκτό από το σύνολο του πολιτικού συστήματος και πολύ περισσότερο της κοινωνίας, πως η πορεία προς τις μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί παρά να είναι μονόδρομος και πως οποιοδήποτε πισωγύρισμα επί τούτου, μόνο ως τροχοπέδη δύναται να λειτουργήσει στη γενικότερη προσπάθεια για οικοδόμηση του νέου οικονομικού μοντέλου της Κύπρου.

Δεδομένων των επικρατούσων συνθηκών, αβίαστα το συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι πως η οικονομία αποτελεί ένα δυσεπίλυτο σταυρόλεξο στα χέρια της νέας Κυβέρνησης και πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης ως Πρόεδρος της χώρας έχει μπροστά του ένα πραγματικό βουνό να ανέβει, ο δρόμος για την ευόδωση των στόχων που πριν και μετά τις εκλογές έθεσε, όχι μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι, αλλά με αγκάθια.

Είναι γι’ αυτό που και η πρώτη του σχετική με την οικονομία πολιτική πράξη, που δεν είναι άλλη από τον διορισμό του επόμενου υπουργού Οικονομικών, συνιστά πράξη βαρύνουσας σημασίας και αξίας.

Αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο δείγμα γραφής που θα δώσει ως εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο διορισμός του υπουργού Οικονομικών, αποτελεί για τον Νίκο Χριστοδουλίδη το πρώτο crash test σε μια διαδρομή πενταετίας κατά την οποία θα κρίνεται καθημερινά. Από αυτούς που δεν τον ψήφισαν, αλλά πολύ περισσότερο και ενδεχομένως αυστηρότερα από εκείνους που τον ψήφισαν…

Διαβάστε εδώ:  Το «ειδικό βάρος» του νέου Υπουργού Οικονομικών   

Δειτε Επισης

Μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα και Ιορδανία στον τομέα των επενδύσεων-Ενισχύονται οι εμπορικοί δεσμοί
Οριακές απώλειες στο ΧΑΚ
Ακόμη ένα κρίσιμο βήμα για την κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ-Το βασικό προαπαιτούμενο που έχει ολοκληρωθεί
Επιδείνωση οικονομικού κλίματος, όμως συνεχίζουν οι ευνοϊκές συνθήκες για την κυπριακή οικονομία
Ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη: Παίρνει σάρκα και οστά ο ψηφιακός πολίτης-Οι δυνατότητες που θα παρέχει από 5 Δεκεμβρίου
Επιβεβαίωση οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά ανάγκη για επαγρύπνηση
Ευρωβουλή: Ικανοποίηση αλλά και ενστάσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για 2025
Η ακτινογραφία της ανεργίας στην Κύπρο-Οι τομείς, η μόρφωση και οι ηλικίες των ανέργων
Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων επί θεμάτων Πολιτικής Συνοχής ο Κεραυνός
Κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ