Χρ. Αγκαστινιώτης: Τα πάνω κάτω στο επιχειρείν, πρόκληση η κάθε ημέρα
06:30 - 12 Φεβρουαρίου 2023
«Η κάθε ημέρα είναι πρόκληση πλέον για τους Κύπριους επιχειρηματίες, καθώς οι υγειονομικές εξελίξεις, ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος και ο πληθωρισμός έχουν φέρει τα πάνω κάτω στο επιχειρείν».
Αυτό, μεταξύ άλλων, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, υπογραμμίζοντας πως η ανησυχία του Επιμελητηρίου για το τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες είναι μεγάλη.
Σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο InBusinessNews, o κ. Αγκαστινιώτης παραθέτει τη σειρά προβλημάτων που εκτιμά ότι θα συνεχίσουν να ταλανίζουν το κυπριακό επιχειρείν το 2023, υποδεικνύοντας παράλληλα πως η θεσμοθέτηση και εφαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού από την 1η Ιανουαρίου, όπως και τα αιτήματα για αυξημένη καταβολή της ΑΤΑ, έχουν αυξήσει το εργατικό κόστος στις επιχειρήσεις.
Σε ιδιαίτερη μνεία προβαίνει όσον αφορά τα εργασιακά ζητήματα, για να επαναλάβει, ειδικά αναφορικά με την ΑΤΑ, την πάγια θέση του ΚΕΒΕ για αντικατάσταση του λανθασμένου αυτού συστήματος, ώστε να μη συμβάλλει στην άνοδο του εργατικού κόστους και στην επιδείνωση της ανταγωνιστικής θέσης της Κύπρου.
Στη συνέντευξή του στο InBusinessNews, o κ. Αγκαστινιώτης αναφέρεται στην 95χρονη προσφορά του ΚΕΒΕ στην οικονομική-επιχειρηματική ζωή της χώρας, προβαίνοντας ταυτόχρονα σε απολογισμό των πεπραγμένων της δικής του προεδρίας.
Μιλώντας, εξάλλου, υπό την ιδιότητά του ως CEO της VitaTrace Nutrition (VTN), αποκαλύπτει την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας προώθησης και εμπορίας προϊόντων σχετική με τις εργασίες της στην Αίγυπτο, με την επωνυμία VTN MISR LTD.
Διαβάστε εδώ: VitaTrace Nutrition: Ίδρυσε θυγατρική στην Αίγυπτο
Ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, δεν διστάζει να τοποθετηθεί και αναφορικά με την περιπέτεια υγείας την οποία αντιμετώπισε, ευχαριστώντας τις χιλιάδες φίλους, συνεργάτες και συναδέλφους του, που συμπαραστάθηκαν ποικιλοτρόπως στον ίδιο και στην οικογένεια του.
Διαβάστε ακόμη:
- Οι μεγάλες προκλήσεις της νέας Κυβέρνησης στην οικονομία
- Αλλαγές σε ιατρικό κέντρο και νέο ιδιωτικό νοσοκομείο στη Λευκωσία
Το 2022 αποτέλεσε ακόμη μια δύσκολη χρονιά για την οικονομία και βεβαίως για το κυπριακό επιχειρείν. Διανύοντας ήδη τους πρώτους μήνες του 2023, πόσο αισιόδοξος ή απαισιόδοξος είστε για τη νέα χρονιά στην οποία έχουμε εισέλθει;
Είναι γεγονός ότι η οικονομία της Κύπρου και όχι μόνο, περνάει μέσα από δύσβατα μονοπάτια από το 2020. Η κάθε ημέρα είναι πρόκληση πλέον για τους Κύπριους επιχειρηματίες, καθώς οι υγειονομικές εξελίξεις, ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος και ο πληθωρισμός έχουν φέρει τα πάνω κάτω στο επιχειρείν.
Όντως το 2022 ήταν μεν μια δύσκολη χρονιά για την οικονομία και για την επιχειρηματικότητα, οι αριθμοί όμως δείχνουν ότι η Κύπρος, όχι μόνο κατάφερε να επιβιώσει, αλλά το 2022 κατέγραψε και θετικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 5,7%. Παρ’ όλα αυτά, η ανησυχία του ΚΕΒΕ για το τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες είναι μεγάλη, αφού οι επιπτώσεις του πολέμου, για όσο βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι δυστυχώς πολλές.
Η δυσλειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων, ο υψηλός πληθωρισμός έστω και αν δείχνει τάσεις σταδιακής αποκλιμάκωσης, το ψηλό ενεργειακό κόστος, η ύφεση σε πολλές οικονομίες σε συνάρτηση με το κόστος του ηλεκτρισμού, τις αυξήσεις των επιτοκίων, τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, τη γραφειοκρατία του δημοσίου, το υψηλό δημόσιο χρέος (90% του ΑΕΠ), τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και το μεταναστευτικό, θα συνεχίσουν να ταλανίζουν το κυπριακό επιχειρείν το 2023, προβλήματα τα οποία και ενδέχεται να προκαλέσουν περαιτέρω αναταραχές στην οικονομία της χώρας μας.
Λαμβάνοντας υπόψη τους πιο πάνω παράγοντες προβλέπουμε ότι η κυπριακή οικονομία κατά το 2023 θα κινηθεί με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το 2022, αλλά παρόλα αυτά με θετικό πρόσημο.
Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης με τον οποίο θα κινηθεί η κυπριακή οικονομία φέτος; Συμπίπτουν με αυτές του Υπουργείου Οικονομικών;
Οι προσδοκίες για το 2023 δεν μπορούν να είναι μεγαλύτερες από αυτές του 2022, ιδιαίτερα αν δεν τερματιστεί η ρωσο-ουκρανική διένεξη σύντομα, ώστε να εκλείψουν οι τεράστιες επιπτώσεις του πολέμου και τα πράγματα να επιστρέψουν σε ομαλότητα.
Η εκτίμηση μας είναι ότι το 2023 θα κινηθεί με πολύ πιο χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το 2022 εξαιτίας της διαμορφωθείσας κατάστασης που δημιουργεί νέους κινδύνους λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η πιο πάνω αβεβαιότητα αυξάνεται και λόγω της έξαρσης κρουσμάτων στην Κίνα, καθιστώντας το 2023 πολύ κρίσιμο, καθώς αναμένεται να υπάρξει σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Η έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών συνάδει σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις προβλέψεις του ΚΕΒΕ, με αφορμή τον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, τις ψηλές τιμές ενέργειας, τον ψηλό πληθωρισμό και τα επιτόκια, τις δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα και μια πιθανή ύφεση στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2023 αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 3,0% και τα έτη 2024-2025 θα κυμανθεί κατά μέσο όρο γύρω στο 3,2%, σε πραγματικούς όρους. Στην αγορά εργασίας, το ποσοστό ανεργίας το 2023 αναμένεται να μειωθεί στο 6,4% του εργατικού δυναμικού, ενώ ο πληθωρισμός το 2023 προβλέπεται να μειωθεί γύρω στο 3,0%.
Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2023 αναμένεται να επιβραδυνθεί συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, θα έχει ωστόσο θετικό πρόσημο, πράγμα το οποίο πολύ λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμάται ότι θα καταφέρουν μέσα σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες.
Τα προβλήματα και οι προκλήσεις
Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που ως ΚΕΒΕ διαπιστώνετε να ταλανίζουν σήμερα τον επιχειρηματικό κόσμο και ποιες είναι οι κυριότερες βραχυπρόθεσμες, αλλά και μεσοπρόθεσμες μελλοντικές προκλήσεις τις οποίες διαβλέπετε;
Οι επιχειρήσεις, όπως καταδεικνύεται μέσα από την 30η οικονομική έρευνα των Ευρωεπιμελητηρίων, αναμένουν ότι τα πράγματα θα επιδεινωθούν το 2023. Γι’ άλλη μια χρονιά οι επιχειρηματίες μας θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις πολύ ψηλές τιμές σε ενέργεια και εργατικό κόστος, ενώ ταυτόχρονα τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα συνεχίσουν να υφίστανται με συνέπεια να αποσυντονίζεται η ομαλή διεξαγωγή των εργασιών τους.
Παράλληλα, οι επιχειρήσεις θα βρεθούν ξανά αντιμέτωπες με τη δυσκολία εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού, τόσο σε σχέση με τον αριθμό εργαζομένων, όσο και σε σχέση με τις δεξιότητες που απαιτούνται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η θεσμοθέτηση και εφαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού από την 1η Ιανουαρίου 2023, όπως και τα αιτήματα για αυξημένη καταβολή της ΑΤΑ, έχουν αυξήσει το εργατικό κόστος στις επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των επιτοκίων που επέβαλε η Κεντρική Τράπεζα με στόχο την αποκλιμάκωση του υψηλού πληθωρισμού, επιφορτίζοντας περαιτέρω τις επιχειρήσεις και τη διάθεση επιχειρηματιών ή και καταναλωτών για νέες επενδύσεις.
Παράλληλα, από την απόφαση της αύξησης των επιτοκίων το χονδρικό και λιανικό εμπόριο επηρεάζεται άρδην και ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων στις πληρωμές, ένα φαινόμενο που αναδύθηκε κατά την περίοδο του covid και του πολέμου. Την ίδια στιγμή, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και ο περιορισμός δραστηριοτήτων από την Ουκρανία, συνεπεία του πολέμου, έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον κύκλο εργασιών του τομέα των υπηρεσιών στην Κύπρο.
Το επιχειρείν θα βρεθεί και φέτος αντιμέτωπο με πρακτικά προβλήματα τα οποία εμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή των εργασιών του, όπως είναι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες του δημόσιου τομέα, η κωλυσιεργία στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και οι καθυστερήσεις στην έκδοση σχετικών αδειών, καθώς επίσης και η μη προώθηση των απαιτούμενων υποδομών στις βιομηχανικές ζώνες.
Οι αυξημένες τιμές στα οικοδομικά υλικά, η προγραμματισμένη αύξηση του ΦΠΑ από 5% σε 19%, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης, δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστο τον κατασκευαστικό τομέα, παράγοντες οι οποίοι καθίστανται καταλυτικοί στην απόφαση αγοράς ή και ανέγερσης νέας κατοικίας.
Το ΚΕΒΕ, γνωρίζοντας τις προκλήσεις και τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, στέκεται δίπλα στον επιχειρηματικό κόσμο αρωγός, ώστε να μη γονατίσει από τις οικονομικές αντιξοότητες.
Τα εργασιακά ζητήματα
Από την 1η του χρόνου τέθηκε σε ισχύ ο θεσμός του εθνικού κατώτατου μισθού, ενώ υπάρχει και το ανοικτό ζήτημα της ΑΤΑ, όπως και άλλα εργασιακά ζητήματα όπως π.χ. η νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας κτλ. Πώς προσεγγίζετε ως ΚΕΒΕ όλα αυτά τα θέματα και πώς ενεργείτε προς διασφάλιση των καλώς νοούμενων συμφερόντων των επιχειρήσεων;
Τηλεργασία: Το ΚΕΒΕ στηρίζει το θεσμό της τηλεργασίας ως μια ευέλικτη μορφή απασχόλησης, η οποία έχει στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, παρέχοντας περισσότερη ευελιξία στους εργαζομένους.
Στην Κύπρο το θέμα της ρύθμισης της τηλεργασίας προωθείται με νομοθετική ρύθμιση, με το προσχέδιο του νόμου να συζητείται στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα. Βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου, για το οποίο το ΚΕΒΕ έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για να το συζητήσει, είναι ότι η τηλεργασία έχει οικειοθελή χαρακτήρα και θα συμφωνείται μεταξύ του εργοδότη και του εργοδοτουμένου κατά την πρόσληψη ή ως αποτέλεσμα τροποποίησης της σύμβασης εργασίας.
Παράλληλα, το νομοσχέδιο ρυθμίζει τα θέματα Ασφάλειας και Υγείας, τις συνθήκες απασχόλησης, το κόστος του εξοπλισμού και το δικαίωμα της αποσύνδεσης.
Το ΚΕΒΕ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του ως προς το δικαίωμα του εργαζομένου να αποσυνδέεται μετά τη λήξη του ωραρίου του, καθότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις, επιχειρήσεις συναλλάσσονται με άλλες επιχειρήσεις σε διαφορετικές χώρες, όπου υπάρχει η διαφορά της ώρας, θέμα το οποίο συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Είναι ωστόσο σημαντικό να επισημανθεί ότι η τηλεργασία δεν έχει μόνο θετικά αποτελέσματα. Στις αρνητικές συνέπειες συγκαταλέγεται το ψηλό κόστος εκκίνησης και λειτουργίας της τηλεργασίας, η δυσκολία συντονισμού και επίβλεψης της εργασίας από τους προϊσταμένους και ο κίνδυνος απώλειας κρίσιμων δεδομένων (ασφάλεια δεδομένων) εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων.
Για να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η τηλεργασία είναι αναγκαίο να υιοθετηθούν πολιτικές επανακατάρτισης για τον τηλεργαζόμενο, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στα καθήκοντά του.
Κατώτατος μισθός: Το ΚΕΒΕ συμμετείχε ενεργά στον κοινωνικό διάλογο για τη θέσπιση ενός Εθνικού Κατώτατου Μισθού θέλοντας να διασφαλίσει ότι η εισαγωγή του θεσμού θα εξυπηρετεί σωστά τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και την οικονομία του τόπου.
Μετά από αρκετές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν έχοντας ως βάση τη σχετική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να προχωρήσει πρόσφατα στη θέσπιση Εθνικού Κατώτατου Μισθού μέσω έκδοσης διατάγματος του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023.
Το διάταγμα προνοεί ότι κάθε εργαζόμενος με έξι μήνες συνεχούς απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη θα αμείβεται με μηνιαίο ακαθάριστο μισθό τουλάχιστον €940 για εργασία πλήρους απασχόλησης. Για εργασία μερικής απασχόλησης θα αμείβεται κατά αναλογία των ωρών εργασίας σε σύγκριση με εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης στην ίδια επιχείρηση.
Ο κατώτατος μισθός είναι η χαμηλότερη μηνιαία αμοιβή που οι εργοδότες μπορούν νόμιμα να καταβάλουν στους εργαζομένους. Αναμένεται λοιπόν ότι ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων θα έχει σημαντική αύξηση των απολαβών του.
Το ΚΕΒΕ διατηρεί τις ανησυχίες του για το ύψος του Εθνικού Κατώτατου Μισθού και αναμένει να δει πώς αυτό θα επηρεάσει τις κυπριακές επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας οικονομικής αστάθειας λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Η θέσπιση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού έρχεται σε μια περίοδο όπου ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πολύ ψηλά επίπεδα και ως εκ τούτου οι επιχειρήσεις αν δεν μπορέσουν να απορροφήσουν το επιπρόσθετο κόστος εργασίας, αυτό θα μετακυλιστεί στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών με αποτέλεσμα να εδραιώνεται ο φαύλος κύκλος του πληθωρισμού με όλες τις αρνητικές συνέπειες στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
ATA: Το θέμα της ΑΤΑ είναι σοβαρότατο για το ΚΕΒΕ και θα πρέπει όλοι οι κοινωνικοί εταίροι να το δουν στα πλαίσια διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.
Κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται μόνο αν οι αυξήσεις των μισθών συνδέονται άμεσα με την παραγωγικότητα. Με γνώμονα αυτή την αρχή, πάγια θέση του ΚΕΒΕ είναι η αντικατάσταση του λανθασμένου αυτού συστήματος, ώστε να μη συμβάλλει στην άνοδο του εργατικού κόστους και στην επιδείνωση της ανταγωνιστικής θέσης της Κύπρου.
Άλλωστε, μια οικονομία δεν μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά και να αξιοποιεί στο μέγιστο τις δυνατότητές της όταν οι αυξήσεις των μισθών συνδέονται με τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών, αντί με την παραγωγικότητα εργασίας στη βάση ολοκληρωμένων συστημάτων αξιολόγησης της απόδοσης των εργαζομένων.
Η ΑΤΑ, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο, αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα διάβρωσης της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι αυξήσεις που δίδονται μέσω του συστήματος της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών (ΑΤΑ), εξανεμίζονται από τις ψηλότερες τιμές που ακολουθούν και έτσι εκτρέφουν περαιτέρω το φαύλο κύκλο του πληθωρισμού.
Δυστυχώς, το παρόν σύστημα της ΑΤΑ που υπάρχει στην Κύπρο ενέχει τις πτυχές αυτές, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες δεν υπάρχει τέτοιας μορφής σύστημα.
Οι απεργίες στις ουσιώδεις υπηρεσίες
Ουσιώδεις υπηρεσίες…Πότε επιτέλους θα δούμε την νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας, ώστε ζωτικοί τομείς της οικονομίας να μην καθίστανται κάθε τρεις και λίγο έρμαιο στις ορέξεις των συντεχνιών; Είναι ένα ζήτημα στο οποίο θα επικεντρώσετε την επιρροή σας;
Η ανησυχητική κατάσταση που παρατηρείται στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και ιδιαίτερα η χρήση με την μεγαλύτερη ευκολία του όπλου της απεργίας σε βασικούς και ευαίσθητους τομείς της οικονομίας του τόπου, φέρνει πολύ συχνά στο προσκήνιο την πάγια θέση του ΚΕΒΕ για νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες.
Η στάση που επιδεικνύουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες αρκετά συχνά εξαγγέλλουν απεργιακά μέτρα σε ουσιώδεις υπηρεσίες κατά παράβαση, τόσο του Κώδικά Βιομηχανικών Σχέσεων όσο και της συμφωνίας για επίλυση διαφορών σε ουσιώδεις υπηρεσίες, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην οικονομία και τους πολίτες.
Το ΚΕΒΕ, το 2004 παρόλες τις επιφυλάξεις του, υπέγραψε με τις συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, τη συμφωνία για τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών σε ουσιώδεις υπηρεσίες, η οποία προβλέπει υπό ποιες προϋποθέσεις ασκείται το δικαίωμα της απεργίας συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας σε υποχρεωτική και δεσμευτική διαιτησία.
Αυτή η «συμφωνία κυρίων» ουδέποτε τηρήθηκε από τις συντεχνίες, υπονομεύοντας με αυτό τον τρόπο τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ιδιωτικός τομέας για περιφρούρηση της οικονομικής ανάπτυξης και ομαλής ζωής των πολιτών της χώρας. Αν οι συντεχνίες τηρούσαν την υπογραφή τους στη Συμφωνία αυτή, τότε οι απεργίες αυτές θα αποφεύγοντο.
Το ΚΕΒΕ τονίζει ότι ο ετσιθελισμός και οι εμμονές μερίδας εργαζομένων δεν μπορούν μόνιμα να βάζουν φρένο στις οποιεσδήποτε προσπάθειες για εκσυγχρονισμό των δομών του κράτους και εξυγίανσης της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό το ΚΕΒΕ έχει καλέσει αρκετές φορές την Κυβέρνηση και τα κόμματα να προχωρήσουν αμέσως στη νομοθετική ρύθμιση των απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες ως το μόνο μέτρο για να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία του κράτους.
Το ΚΕΒΕ θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για ψήφιση τέτοιας νομοθεσίας, όπως ακριβώς έγινε το 2012, όπου η Βουλή μετά από τις αδικαιολόγητες απεργίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας ψήφισε νόμο που ρυθμίζει το δικαίωμα της απεργίας στα αεροδρόμια.
95 χρόνια ΚΕΒΕ
Το ΚΕΒΕ συμπλήρωσε 95 χρόνιας παρουσίας και προσφοράς στο κυπριακό οικονομικό γίγνεσθαι. Με ποιους στόχους και επιδιώξεις βαδίζετε προς την εκατονταετία;
Το ΚΕΒΕ, ο αναγνωρισμένος κοινωνικός εταίρος στην Κύπρο συμπλήρωσε 95 χρόνια δημιουργικής παρουσίας και προσφοράς στα κοινωνικά και οικονομικά δρώμενα του τόπου. Μέσα στα 95 χρόνια ζωής του, το Επιμελητήριο πορεύτηκε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σύνεση διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον για την Κύπρο και τους πολίτες της.
Η προσφορά του ΚΕΒΕ τα τελευταία 95 χρόνια στον τόπο δεν περιορίζεται στα στενά όρια ενός Επιμελητηρίου. Κεντρικός στόχος του Οργανισμού ήταν, είναι και θα είναι η ενίσχυση της θέσης της Κύπρου στην παγκόσμια κλίμακα ανταγωνιστικότητας, πράγμα το οποίο θα καθορίσει την επιτυχία κάθε προσπάθειας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Από το 1927 μέχρι και σήμερα, ως αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και συνέπειας το ΚΕΒΕ πέτυχε, όχι μόνο να καταστεί η μεγαλύτερη επιχειρηματική οργάνωση του τόπου, αλλά κατάφερε να εξελιχθεί σε έναν καταξιωμένο θεσμό.
Το ΚΕΒΕ βαδίζοντας προς την εκατονταετία, οραματίζεται ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον με έμφαση στις αρχές της κυκλικής και ψηφιακής οικονομίας, με ενισχυμένο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, ώστε η χώρα μας να παραμείνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.
Επιβάλλεται να δημιουργήσουμε ένα κράτος πιο λειτουργικό, με πιο δίκαιο, γρήγορο, αντικειμενικό και απολύτως διαφανές τρόπο λειτουργίας, ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια ούτε για καθυστερήσεις, ούτε για γραφειοκρατία, παράγοντες που ενθαρρύνουν και ευνοούν τη διαφθορά. Θέλουμε ένα κράτος που να προσφέρει καλύτερη και πιο γρήγορη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Σε όλη αυτή την πολυετή διαδρομή-και εν προκειμένω επί δικής σας προεδρίας- κατατέθηκαν εκ μέρους του ΚΕΒΕ σωρεία εισηγήσεων και προτάσεων με γνώμονα το καλό της οικονομίας και του επιχειρείν. Πόσο ικανοποιημένος είστε από την ανταπόκριση της οποίας τυγχάνουν οι θέσεις σας από τους έχοντες την εξουσία;
Είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση της πολιτείας σε σχέση με τις θέσεις μας, οι πλείστες των εισηγήσεων μας έχουν υιοθετηθεί από την πολιτεία, ήταν ορθολογιστικές, για το καλό της οικονομίας και του επιχειρείν.
Σημειώνουμε ιδιαίτερα την στενότατη συνεργασία μας με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής για το οποίο πρωτοστατήσαμε για την ίδρυσή του.
Διάγοντας την τελευταία σας θητεία ως πρόεδρος του ΚΕΒΕ, τι είναι αυτό που κρατάτε ή θα κρατήσετε με την ολοκλήρωσή της;
Ο θεσμός του Επιμελητηρίου είναι προαιρετικός και συνεπάγεται πολλή ανιδιοτελής προσφορά προς την Πολιτεία, τις επιχειρήσεις, αλλά και τους εργαζόμενους. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για όσα πολλά πετύχαμε ως ΚΕΒΕ αυτήν την τετραετία.
Η VitaTrace Nutrition (VTN)
Σε ό,τι αφορά την VitaTrace Nutrition (VTN) της οποίας ηγείστε, με ποια πλάνα και στόχους υποδεχθήκατε το 2023;
Η εταιρεία VitaTrace Nutrition Ltd (VTN) είναι εδώ τα τελευταία 45 χρόνια, είναι επικερδής, έχει άριστο προσωπικό και είναι μακράν η κορυφαία εταιρεία στον τομέα της, στην Κύπρο αλλά και στη Μέση Ανατολή.
Πέραν των πάρα πολλών δραστηριοτήτων μας είμαστε υπερήφανοι για τα διάφορα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετείχαμε, για τις καινοτομίες που εισήγαμε στην αγορά, αλλά και για το γεγονός ότι σήμερα εξάγουμε στην Ευρώπη, στην Ασία αλλά και στη Μέση Ανατολή.
Ανακοινώνουμε σήμερα για πρώτη φορά την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας προώθησης και εμπορίας προϊόντων σχετική με την δουλειά μας στην Αίγυπτο, με την επωνυμία VTN MISR LTD. Η αιγυπτιακή αγορά είναι μια αγορά στην οποία δραστηριοποιούμαστε με επιτυχία τα τελευταία 45 χρόνια.
Έφθασε λοιπόν η ώρα και δημιουργήσαμε τη δική μας πλήρως αδειοδοτημένη υποδομή σ' αυτή την τεράστια, αλλά και δύσκολη αγορά, στην οποία ήδη εξήγαμε τα τελευταία χρόνια πολλά εκατομμύρια προϊόντα κυπριακής παραγωγής.
Πώς θα σκιαγραφούσατε σήμερα γενικότερα τον τομέα και το επιχειρηματικό περιβάλλον εντός του οποίου δραστηριοποιείται η εταιρεία σας;
Το επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η εταιρεία μας είναι μεταβλητό και δύσκολο, επιβιώνουν όμως, τόσο σε επίπεδο παραγωγών όσον και σε επίπεδο εμπόρων οι οργανωμένοι, αυτοί που αυξάνουν την ποιότητα και παραγωγικότητα τους και αυτοί που βλέπουν μπροστά και μακριά.
Χάνονται φυσικά οι επιφανειακοί, επιπόλαιοι, αδιάβαστοι και μη προοδευτικοί επιχειρηματίες. Θεωρώ ότι όμως αυτό συμβαίνει και σε πολλούς άλλους τομείς της οικονομίας.
Η περιπέτεια της υγείας
Επιτρέψτε μας τέλος μια ερώτηση σε πιο ανθρώπινο επίπεδο. Επιστρέψατε στις επάλξεις έπειτα από μια περιπέτεια υγείας την οποία αντιμετωπίσατε. Τι μπορούμε να πούμε γι’ αυτό και ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους φίλους και συνεργάτες σας;
Όντως πέρασα μια δύσκολη περιπέτεια με την υγεία μου πρόσφατα. Δόξα να έχει ο Κύριος σήμερα νιώθω πάρα πολύ καλά. Από τα βάθη της καρδιάς μου ευχαριστώ τις χιλιάδες φίλους, συνεργάτες και συναδέλφους που συμπαραστάθηκαν ποικιλοτρόπως σε μένα και στην οικογένεια μου.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη η σύζυγός μου και εγώ, θα οφείλουμε διά βίου στους γιατρούς και το προσωπικό της Μεταμοσχευτικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, οι οποίοι, τόσο σε επιστημονικό αλλά και σε ανθρώπινο επίπεδο ήταν εξαιρετικοί.