Στηρίζουν ευάλωτους, ιχνηλατούν στρατηγικούς κακοπληρωτές
InBusinessNews 06:35 - 07 Δεκεμβρίου 2023
Μερικές χιλιάδες ευάλωτοι δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν ενώπιόν τους, από την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023, άλλο ένα κυβερνητικό σχέδιο, ευκαιρία, για να κρατήσουν την κύριά τους κατοικία μακριά από τη βάσανο των εκποιήσεων.
Η κυβέρνηση μετά από αρκετές εργατοώρες δουλειάς και πολύμηνες διαβουλεύσεις με τις ευρωπαϊκές Αρχές ετοίμασε ένα νέο σχέδιο, το οποίο με χρήματα των φορολογουμένων σκοπεύει να κλείσει μια σημαντική εκκρεμότητα, η οποία είχε εντοπιστεί από την εφαρμογή του Σχεδίου Εστία.
Τότε είχε διαφανεί ότι ένας αριθμός δικαιούχων δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις ούτε με το δεκανίκι του Εστία καθώς απορρίπτονταν ως μη βιώσιμοι. Το ίδιο ζήτημα είχε εμφανιστεί και αργότερα με την υλοποίηση του σχεδίου Οικία.
Ως εκ τούτου το σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης φιλοδοξεί να καλύψει αυτή την κατηγορία των δανειοληπτών κι όχι μόνο, έχοντας όμως πολύ μικρότερη περίμετρο σε σύγκριση με αυτήν του Εστία.
- Διαβάστε εδώ: Ιδού το «ενοίκιο έναντι δόσης»-Οι βασικοί όροι του σχεδίου, τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα
- Διαβάστε εδώ: Μεγάλο ενδιαφέρον για το Ενοίκιο Έναντι Δόσης-Εκατοντάδες τηλέφωνα στην ΚΕΔΙΠΕΣ
Όπως έχει συμβεί κι άλλες φορές τα προηγούμενα χρόνια, ανάλογης μορφής και στόχευσης σχέδια εξαγγέλλονται με υψηλές προσδοκίες για συμμετοχή, ωστόσο στην πορεία διαφαίνεται ότι πολύ λίγοι από τους δυνητικούς δικαιούχους είναι πρόθυμοι να συμμετέχουν.
Ως εκ τούτου η ΚΕΔΙΠΕΣ, ως φορέας υλοποίησης του σχεδίου αναμένει ότι το 1/3 από τους 2.500 δυνητικούς δικαιούχους του νέου σχεδίου θα αιτηθεί να συμμετέχει στο Ενοίκιο Έναντι Δόσης.
Το γεγονός αυτό στηλίτευσε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου σχεδίου, Ενοίκιο Έναντι Δόσης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών.
Ο Γιώργος Παντελή σημείωσε με νόημα ότι το Σχέδιο Εστία είχε δυνητικούς δικαιούχους 13.000 και το ενδιαφέρον που είχε επιδειχθεί ήταν πενιχρό. «Άρα θεωρητικά όλοι οι υπόλοιποι κρίνονται ως στρατηγικοί κακοπληρωτές για να μην ενδιαφερθούν να επωφεληθούν από το σχέδιο», συμπλήρωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών.
Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το κυβερνητικό πακέτο, που αφορά στα ΜΕΔ «έχει τη δυνατότητα να καταδείξει κι αυτή την κατηγορία δανειοληπτών»
Η αναφορά Παντελή στους στρατηγικούς κακοπληρωτές δεν είναι καθόλου τυχαία. Γνωρίζει πολύ καλά όπως και ο πολιτικός του προϊστάμενος, Μάκης Κεραυνός, ότι η αποτυχία του Εστία, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανεπάρκεια, λόγω συχνών παρεμβάσεων και αναβολών, της λειτουργίας του νομοθετικού πλαισίου των εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων.
Γνωρίζει ότι το απόθεμα πέραν των €20 δισ. μη εξυπηρετούμενων δανείων στην πραγματική οικονομία λειτουργεί ως αντίβαρο στην αναπτυξιακή προοπτική. Γνωρίζει επίσης τους κινδύνους που μπορεί να δημιουργήσει, άλλη μια ανεπαρκής νομοθετική ρύθμιση στο πλαίσιο των εκποιήσεων στη βάση των όσων συζητούνται στην πολιτική αρένα της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Τόσο οι εξωτερικοί παρατηρητές και αξιολογητές της κυπριακής οικονομίας όσο και θεσμοί στο εσωτερικό έχουν προειδοποιήσει πολλές φορές για τις στρεβλώσεις που δημιουργούν οι συνεχείς αλλαγές στις εκποιήσεις.
Οι λεγόμενοι ρεαλιστές θεωρούν ότι το Σχέδιο Εστία απέτυχε επειδή έπρεπε οι αυτοτελώς εργαζόμενοι με μη εξυπηρετούμενα δάνεια να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία κι εάν το έπρατταν θα έμεναν εκτεθειμένοι στις φορολογικές Αρχές.
Κυρίαρχη είναι όμως η πεποίθηση ότι το πρόβλημα των ΜΕΔ στην Κύπρο συνεχίζει να υπάρχει σε αυτά τα μεγέθη επειδή πολιτικοί, μέσω συνεχών παρεμβάσεων στο νομοθετικό πλαίσιο των εκποιήσεων το καθιστούν ανενεργό και συντηρούν κουλτούρα μη αποπληρωμής, δεδομένου ότι οι κακοπληρωτές περιμένουν πάντα ένα καλύτερο σχέδιο και ιδανικά την απαλλαγή τους από τις οφειλές τους.
Προς τούτο και η προτροπή του Διευθυντή Λειτουργικών και Διοικητικών Εργασιών της ΚΕΔΙΠΕΣ, Σταύρου Ιακώβου, προς τους δανειολήπτες να μην θυματοποιήσουν τους εαυτούς τους, διότι αν επιλέξουν να παραμείνουν εκτός του σχεδίου σίγουρα η όποια λύση τους προσφερθεί στη συνέχεια δεν θα είναι ευνοϊκότερη.
Σε πολιτικό επίπεδο η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας την περασμένη Δευτέρα πως «όταν μιλάμε για την οικονομία χρειάζεται απόλυτη σοβαρότητα» είναι σημαντικό να διαπεράσει οριζόντια όλους τους κομματικούς χώρους ενόψει της συζήτησης για άλλη μια φορά στην Ολομέλεια των νομοσχεδίων για αλλαγές στο πλαίσιο εκποιήσεων.