Ιδού το «ενοίκιο έναντι δόσης»-Οι βασικοί όροι του σχεδίου, τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα

Έκκληση προς τους δανειολήπτες που ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες να μελετήσουν το Σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης», που τίθεται σε εφαρμογή στις 4 Δεκεμβρίου, να επιδείξουν ενδιαφέρον και να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους προσφέρεται, η οποία κρίνεται ότι αποτελεί μια διέξοδο στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός.

Πρόκειται για το τέταρτο κυβερνητικό σχέδιο στήριξης δανειοληπτών με εξασφάλιση κύρια κατοικία μετά το ΕΣΤΙΑ, το ΟΙΚΙΑ και το σχέδιο του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Με το νέο αυτό σχέδιο, οι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα μετατρέπονται σε ενοικιαστές, αφού η κυριότητα της κατοικίας τους θα μεταβιβάζεται στην ΚΕΔΙΠΕΣ, θα διαγράφεται το δάνειό τους, πέραν της αξίας της εξασφάλισης και το κράτος θα καταβάλλει το ενοίκιο για περίοδο 14 ετών, με δικαίωμα επαναγοράς μετά την πάροδο πέντε ετών σε προνομιακή τιμή. Το σχέδιο θα είναι ανοικτό για υποβολή αίτησης συμμετοχής για περίοδο εννέα μηνών.

Μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου για παρουσίαση του Σχεδίου, ο κ. Κεραυνός υπέδειξε πως το «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» συμπληρώνει το πακέτο μέτρων που κατέθεσε η Κυβέρνηση, αλλά και όποιο κενό από τα υφιστάμενα Σχέδια που ήδη λειτουργούν.

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής διότι μετά από πολλές και συνέχεις προσπάθειες του Υπουργείου Οικονομικών, σήμερα ανακοινώνεται και προχωρεί η εφαρμογή του συγκεκριμένου Σχεδίου», ανέφερε, επισημαίνοντας πως βασικός και αντικειμενικός σκοπός του Σχεδίου είναι η προστασία της κύριας κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών με πλήρη διακανονισμό του δανείου τους, το οποίο εξασφαλίζεται με την κύρια κατοικία τους.

Όπως υπέδειξε ο υπουργός Οικονομικών, το Σχέδιο προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα προς τους δανειολήπτες, όπως την οριστική διαγραφή του στεγαστικού τους δανείου, την παραμονή τους στην κύρια κατοικία τους και τη δυνατότητα επαναγοράς της κατοικίας τους μετά από πέντε χρόνια σε προνομιακή τιμή.

Ο κ. Μάκης Κεραυνός ευχαρίστησε την ΚΕΔΙΠΕΣ στην οποία έχει ανατεθεί ο ρόλος του φορέα υλοποίησης του Σχεδίου, τον προέδρό της Λάμπρο Παπαδόπουλο καθώς και τον διευθύνων σύμβουλο Μάριο Παπαδόπουλο.

«Η ΚΕΔΙΠΕΣ», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, «είναι εξειδικευμένη εταιρεία στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων και θεωρούμε ότι λειτουργικά αποτελεί τον πλέον κατάλληλο φορέα για την εφαρμογή του Σχεδίου».

Καλώ λοιπόν, τους δανειολήπτες που ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες», κατέληξε, «να μελετήσουν το Σχέδιο, να επιδείξουν ενδιαφέρον και να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους προσφέρεται, η οποία κρίνουμε ότι αποτελεί μια διέξοδο στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν».

Σε ερώτηση αν σε συνδυασμό με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ολοκληρώνεται πλέον το θέμα του πλαισίου διαχείρισης των ΜΕΔ, ο κ. Κεραυνός είπε ότι το πακέτο μέτρων «είναι μια πολύ ισορροπημένη προσέγγιση και απευθύνεται προς όλους και σε ευάλωτες ομάδες και σε κάποιους που χαρακτηρίζονται και ως στρατηγικοί κακοπληρωτές».

«Αλλά εν πάση περιπτώσει είναι μια γενική, ισορροπημένη λύση για να αντιμετωπιστεί επιτέλους το θέμα των ΜΕΔ, που βρίσκονται στην πραγματική οικονομία και δεν την αφήνουν να λειτουργήσει αποτελεσματικά», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν με αυτό το σχέδιο θα διαφανούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε πως το πακέτο ολόκληρο, που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση «έχει τη δυνατότητα να καταδείξει και αυτή την κατηγορία δανειοληπτών».

kedipesepexigimatiko2

Ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Παντελή ανέφερε ότι το σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή στις 4 Δεκεμβρίου, αφού εκκρεμεί η ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων από τη Βουλή και η συζήτησή τους προγραμματίζεται την ερχόμενη Δευτέρα για να παραπεμφθούν στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη.

Όπως είπε, τα νομοσχέδια αυτά θα παρέχουν τη δυνατότητα ανταλλαγής της κύριας κατοικίας έναντι του χρέους χωρίς φορολογική επιβάρυνση είτε του νοικοκυριού είτε του ιδρύματος.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παντελή είπε ότι το δημοσιονομικό κόστος του σχεδίου εκτιμάται στα €200 εκατομμύρια τα επόμενα δύο χρόνια που αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,9% του ΑΕΠ.

Ο Γιώργος Παντελή υπενθύμισε ότι το σχέδιο ΕΣΤΙΑ είχε δυνητικούς δικαιούχους 13.000, ενώ όπως όλοι ξέρουμε ήταν πολύ πιο πενιχρό το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί. «Άρα θεωρητικά όλοι οι υπόλοιποι κρίνονται ως στρατηγικοί κακοπληρωτές για να μην ενδιαφερθούν να επωφεληθούν από το σχέδιο», συμπλήρωσε.

kedipesepexigimatiko

«Ένα εξαιρετικά σημαντικό Σχέδιο…»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΚΕΔΙΠΕΣ Λάμπρος Παπαδόπουλος, σημείωσε πως το Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης, είναι άλλη μια κοινωνική πρωτοβουλία του κράτους που στοχεύει στην προστασία των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών, που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για τις οποίες έχουν εξασφάλιση την κύρια τους κατοικία.

Όπως είπε, πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό Σχέδιο για τις συγκεκριμένες ομάδες ευάλωτων δανειοληπτών, το οποίο συγκριτικά με άλλα παρόμοια Σχέδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ πιο ευνοϊκό για τους δανειολήπτες.

Με βάση αυτό, προέτρεψε τους επιλέξιμους δανειολήπτες να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη αυτή την ευκαιρία που δίδεται με το Σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης, καθώς πρόκειται, όπως τόνισε, για πολύ ευνοϊκή διευθέτηση και επίλυση στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

Επισημαίνοντας πως η ΚΕΔΙΠΕΣ είναι ο φορέας υλοποίησης του Σχεδίου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως οι ετοιμασίες για το Σχέδιο έχουν ολοκληρωθεί, ενώ παράλληλα έχει συσταθεί ειδικό ταμειακό απόθεμα για τη χρηματοδότηση του Σχεδίου.

Το Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης αφορά περίπου 2,500 νοικοκυριά και παρά το γεγονός ότι δεν αναμένεται να ανταποκριθούν όλοι, εξέφρασε την ετοιμότητα της ΚΕΔΙΠΕΣ να δεχθεί αιτήσεις για την υλοποίηση του Σχεδίου στην ολότητα του, από όλους τους δικαιούχους.

Προς εξυπηρέτηση του κοινού βρίσκεται ήδη σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο ενημέρωσης στον αριθμό 22 743400, όπου το κοινό μπορεί να καλεί και να λαμβάνει πληροφόρηση για τις λεπτομέρειες του Σχεδίου.

Οι αιτήσεις θα γίνονται στα Επαρχιακά Γραφεία της ΚΕΔΙΠΕΣ σε κάθε πόλη, τα οποία είναι στελεχωμένα με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό για να χειριστεί τα ερωτήματα των δικαιούχων και να βοηθήσει στη διαδικασία συμπλήρωσης της αίτησής τους.

Επίσης, στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΙΠΕΣ θα βρίσκεται όλη η πληροφόρηση που αφορά το Σχέδιο και εντός των ημερών θα αναρτηθούν και όλα τα σχετικά έντυπα.

Τόσο οι ενδιαφερόμενοι αλλά και το ευρύτερο κοινό, θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούν για το Σχέδιο μέσω διαφημιστικής εκστρατείας από τα κύρια ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

Οι αιτήσεις για το Σχέδιο θα γίνονται δεκτές στην ΚΕΔΙΠΕΣ, αμέσως μόλις ψηφισθούν οι σχετικές τροποποιήσεις στα υφιστάμενα νομοσχέδια που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής.

«Κλείνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω και να καλέσω τους επιλέξιμους δανειολήπτες να αξιολογήσουν προσεκτικά και με θετική αντιμετώπιση, την σημαντική αυτή ευκαιρία που δίδεται μέσω του Σχεδίου για διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους», κατέληξε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Οι γενικές πρόνοιες του σχεδίου

Ο Σταύρος Ιακώβου, Διευθυντής Λειτουργικών και Διοικητικών Εργασιών της ΚΕΔΙΠΕΣ, ο οποίος παρουσίασε τις γενικές πρόνοιες του σχεδίου, είπε ότι το σημαντικό είναι οι δανειολήπτες να μην θυματοποιήσουν τους εαυτούς τους, διότι αν επιλέξουν να παραμείνουν εκτός του σχεδίου σίγουρα η όποια λύση τους προσφερθεί στη συνέχεια δεν θα είναι ευνοϊκότερη του σχεδίου αυτού.

Με βάση τους όρους, το σχέδιο αφορά μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις με εξασφάλιση κύρια κατοικία με αγοραία αξία μέχρι €250.000, φυσικά πρόσωπα λήπτες συγκεκριμένων επιδομάτων, δανειολήπτες με κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350.000, οι οποίοι κρίθηκαν ως μη βιώσιμοι για ένταξη στα σχέδια ΕΣΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΙΑ, αλλά και πρόσωπα των οποίων η συμμετοχή στα Σχέδια Εστία και Οικία έχει τερματιστεί.

Στο σχέδιο θα συμμετέχουν τόσο οι τράπεζες όσο και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.

Η ΚΕΔΙΠΕΣ θα αποκτήσει τις κατοικίες από τα συμμετέχοντα ιδρύματα στο 65% της αγοραίας αξίας και τα συμμετέχοντα ιδρύματα θα διαγράφουν το υπόλοιπο του δανείου που απομένει μετά την αφαίρεση της τιμής του ακινήτου. Εξαλείφονται επίσης οι επιβαρύνσεις επί της κύριας κατοικίας, νοουμένου ανέρχονται μέχρι 10% της αξίας της κατοικίας.

Ο ιδιοκτήτης της κατοικίας μετατρέπεται σε ενοικιαστή για διάρκεια 14 έτη ή εφόρου ζωής αν πρόκειται για πρόσωπο άνω των 65 ετών.

Ο ενοικιαστής έχει δικαίωμα επαναγοράς της κατοικίας μετά από πέντε χρόνια και πριν τη λήξη των 14 ετών σε «ιδιαίτερα ελκυστική τιμή», η οποία θα λαμβάνει υπόψη παραμέτρους όπως μεταβολές στις τιμές των ακινήτων, έξοδα και πληρωμές ενοικίων.

Η επαναγορά μπορεί να γίνει είτε από τον δικαιούχο είτε από συγγενή 1ου βαθμού. Σε περίπτωση μη επαναφοράς η κυριότητα του ακινήτου παραμένει στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Η ΚΕΔΙΠΕΣ έχει ήδη συστήσει εταιρεία ειδικού σκοπού, την ΚΕΔΙΠΕΣ ΕΕΔ Λτδ, η οποία θα τηρεί ξεχωριστά λογιστικά αρχεία περιλαμβανομένου και μητρώου παγίων.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΔΩ

Δειτε Επισης

Ελληνικές Τράπεζες: Κέρδη πέραν του €1 δις το πρώτο τρίμηνο-Τα αποτελέσματα
Cyta και Super FM γιορτάζουν με ολοήμερο live link στην Αθηένου την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών
Έρευνα: Αυτές είναι οι αντιλήψεις των πολιτών για το ΓεΣΥ-Θετικό πρόσημο, βελτίωσε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας
Φωνάζουν για απανωτές αυξήσεις στο χοιρινό οι υπεραγορές-Ζητούν παρέμβαση των θεσμών
Τράπεζα Κύπρου: Ο λόγος στους μετόχους για το μέρισμα...Γενική συνέλευση με Χούριγκαν και Άκερμαν
Ανάσα σε ξενοδοχεία χωρίς άδεια λειτουργίας-Παράταση και δυνατότητα συμμόρφωσης μέχρι το τέλος του 2025
Eurobanκ Α.Ε.: Θέμα εβδομάδων οι εγκρίσεις για Eλληνική-Ο μίνιμουμ στόχος μέσω της δημόσιας πρότασης
Eurobank A.E.: Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη €383 εκατ. με ενίσχυση των λειτουργικών επιδόσεων στην Κύπρο
Claudia Buch: Καλά κεφαλαιοποιημένες οι κυπριακές τράπεζες, αλλά αντιμέτωπες με νεοφανείς κινδύνους
Ο Πανίκος Νικολάου για φορολόγηση υπερκερδών-«Political risk, θα είναι στίγμα για την αξιοπιστία της χώρας μας»