Ο νέος πρόεδρος του ΚΕΒΕ Σταύρος Σταύρου ανοίγει τα χαρτιά του στο InBusinessNews

Μηνύματα ενότητας και συμπόρευσης προς όλους όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εργάζονται γύρω από το τρίπτυχο οικονομία-κοινωνία-επιχειρείν, έστειλε στην πρώτη του δήλωση ως πρόεδρος του ΚΕΒΕ, την οποία παραχώρησε στο InBusinessNews, o νεοκλεγέντας πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Σταύρος Σταύρου.

Στο πλαίσιο αυτό, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα τη συλλογική εργασία, τονίζοντας πως μόνο έτσι θα προχωρήσει ο τόπος μπροστά.

Υποδεικνύοντας αρχικά ότι οι εκλογές στο ΚΕΒΕ έχουν τελειώσει, ο κ. Σταύρου, μιλώντας στο InBusinessNews αμέσως μετά την χθεσινοβραδινή εκλογή του, ευχαρίστησε όλους τους συναδέλφους του επιχειρηματίες, οι οποίοι του εμπιστεύθηκαν το τιμόνι αυτού του, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ιστορικού θεσμού.

«Όλοι μαζί ως μια ομάδα, συλλογικά, πορευόμαστε μπροστά, για να προωθήσουμε τα ‘’πρεσβεύω’’ του ΚΕΒΕ, που είναι η προώθηση τους καλώς νοούμενου επιχειρείν, για μια δυνατή οικονομία μέσα σε μια υγιή κοινωνία», ανέφερε.

Την ίδια ώρα, ο νέος πρόεδρος του ΚΕΒΕ απηύθυνε κάλεσμα για συμπόρευση σε όλους τους θεσμούς που εργάζονται σε οποιαδήποτε από τις τρεις ενότητες, επιχειρείν, οικονομία ή κοινωνία.

«Να βρεθούμε όλοι μαζί, να μιλήσουμε, να βρούμε τις λύσεις, να βρούμε τα ισοζύγια για να πάρουμε την οικονομία και την κοινωνία μας μπροστά, εκεί που τους αξίζει. Κανένας δεν περισσεύει. Είναι ένα ισοζύγιο μεταξύ των τριών ενοτήτων, που αν δεν το πετύχουμε θα είναι κοινή η αποτυχία. Αν το πετύχουμε, θα είναι κοινή η επιτυχία», υπογράμμισε ο Σταύρος Σταύρου.

Όπως σημείωσε, αυτό είναι και το πρώτο θέμα στην ατζέντα και η πρώτη του προτεραιότητα.

«Το πρώτο θέμα που έχω στην ατζέντα μου είναι να φέρω όλους τους θεσμούς που εργάζονται για αυτές τις τρεις ενότητες μαζί, να συμπορευθούμε και να προχωρήσουμε. Εργοδοτικές οργανώσεις, συνδικαλιστικές οργανώσεις, την κυβέρνηση, όλους τους θεσμούς που δουλεύουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και προωθούν την κοινωνία, το επιχειρείν και την οικονομία.

Όλοι, άμα δουλέψουμε μαζί, θα πάμε μπροστά. Αυτή είναι η πρώτη μου προτεραιότητα», επισήμανε.

Άνετη επικράτηση

Ο Σταύρος Σταύρου εξελέγη πρόεδρος του ΚΕΒΕ κατά τη χθεσινοβραδινή εκλογική διαδικασία που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της 96ης ετήσιας γενικής συνέλευσης του Επιμελητηρίου, καταγράφοντας μια άνετη επικράτηση έναντι του ανθυποψηφίου του, Ανδρέα Δημητριάδη.

Κατά την εκλογική διαδικασία ψήφισαν 96 από τους 105 με δικαίωμα ψήφου εκλέκτορες.

Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά τις πέντε θέσεις αντιπροέδρων, δεν χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν εκλογές, καθότι πληρώθηκαν συναινετικά, ως εξής:

  • Αντιπρόεδρος Εμπορίου: Ζήνωνας Αποστόλου.
  • Αντιπρόεδρος Βιομηχανίας: Κώστας Ζορπάς.
  • Αντιπρόεδρος Υπηρεσιών: Αυγουστίνος Παπαθωμάς.
  • Αντιπρόεδρος Τουρισμού: Κώστας Γαλαταριώτης.
  • Αντιπρόεδρος Οικονομικών: Ανδρέας Δημητριάδης.

Διαβάστε εδώ: H πλήρης σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΒΕ-Ο πρόεδρος, οι αντιπρόεδροι και τα μέλη

Ο Σταύρος Σταύρου διαδέχεται στην προεδρία του ΚΕΒΕ τον Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη, ο οποίος μετά από δύο συνεχείς θητείες και έξι συνεχή χρόνια στα ηνία, παρέδωσε εμφανώς συναισθηματικά φορτισμένος την σκυτάλη.

Ποιος είναι ο Σταύρος Σταύρου

Ο νέος πρόεδρος του ΚΕΒΕ διαθέτει έντονη και πολυσχιδή επιχειρηματική δράση που εκτείνεται σε διάφορους τομείς της οικονομίας, συμμετέχοντας σε διοικητικά συμβούλια διαφόρων οργανισμών και εταιρειών, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Ο Σταύρος Σταύρου γεννήθηκε στην Αλάμπρα το 1959. Φοίτησε στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και αργότερα υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά.

Διαθέτει πτυχίο BA (Hons 1st class) στη Λογιστική και τα Χρηματοοικονομικά από το Middlesex Polytechnic.

Το 1985, ενώ εργαζόταν στην Moore Stephens-Λονδίνο-(1983-1986), έγινε δεκτός ως μέλος του Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW).

Είναι μέλος του Συνδέσμου Ορκωτών Λογιστών Κύπρου και μέλος του Chartered Institute of Internal Auditors (UK and Ireland), ενώ το 2013 του απονεμήθηκε το βραβείο του Non-Executive Director Diploma από τους «Financial Times» του Λονδίνου.

Από το 1987 έως το 2010 υπηρέτησε στον όμιλο εταιρειών International Group of Companies Oilinvest BV (Netherlands με έδρα το Μονακό, όπου κατείχε διάφορα υψηλά αξιώματα, μεταξύ των οποίων εκείνα του οικονομικού διευθυντή του ομίλου (1993-2003) και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου (2003-2010). Ο όμιλος ασχολείται με την διύλιση και εμπορία πετρελαιοειδών.

Στις 23 Αυγούστου 2012, μετά από εισήγηση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών.

Το 2013 ο κ. Σταύρου συμμετείχε στη διαπραγματευτική ομάδα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις διαπραγματεύσεις με διεθνείς κοινοπραξίες για την κατανομή των δικαιωμάτων έρευνας υδρογονανθράκων αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Διετέλεσε επίσης πρώτος αντιπρόεδρος της Κυπριακής Κρατική Εταιρείας Υδρογονανθράκων Λτδ (ΚΡΕΤΥΚ).

Η επιχειρηματική δράση

Ο νέος πρόεδρος του ΚΕΒΕ είναι ιδρυτικό μέλος, μέτοχος και πρόεδρος πλοιοκτήτριας εταιρείας που εκμεταλλεύεται αριθμό πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου διαφόρων μεγεθών (Oceanfleet Shipping Ltd).

Είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου διαφόρων άλλων εταιρειών, μεταξύ των οποίων:

  • Μέλος του διοικητικού συμβουλίου θυγατρικών εταιρειών του αμερικανικού ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου Advent Holdings Ltd, που δραστηριοποιείται στην Ινδία και την Κίνα. Οι εν λόγω θυγατρικές δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους συμπεριλαμβανομένων των φαρμακευτικών προϊόντων, των υφασμάτων και των τραπεζών.
  • Μέλος του διοικητικού συμβουλίου των θυγατρικών του βελγικού ομίλου Constructions Group Ghelamco, με δραστηριότητες στην Πολωνία.
  • Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της The London P&I Insurance Company (Europe) Ltd.
  • Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Aegean Airlines Cyprus Ltd.
  • Συμμετέχει ως μέτοχος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου σε διάφορες νεοσύστατες εταιρείες που ειδικεύονται στην τεχνητή νοημοσύνη, στο edutech, στη φιλοξενία και στην ψηφιοποίηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας.
  • Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Schoeller Holding Ltd (εταιρεία χαρτοφυλακίου της Columbia Group, από 01/01/2024).

Διορίστηκε ως επίσημος διαιτητής από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, από 01/01/2014, σε σχέση με διαφορές στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λευκωσία.

Ο κ. Σταύρου υπηρέτησε στο παρελθόν ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου και πρόεδρος επιτροπών διαφόρων διεθνών εταιρειών στους (ρυθμιζόμενους και μη ρυθμιζόμενους) εξής τομείς:

  • Καταπιστεύματα, Κύπρος.
  • Αντασφάλιση: Trust RE (Μπαχρέιν), OMAN RE (Ομάν).
  • Τράπεζες και επενδύσεις: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρος) Λτδ, EFG Bank (Lux) SACyprus, υποκατάστημα.
  • Ανάπτυξη λογισμικού και υπηρεσίες-Ciklum Group Holdings Ltd.
  • Εκπαίδευση- Διεθνές Σχολείο του Μονακό.
  • Φαρμακευτικά προϊόντα-Augment Investments Ltd.

Ο κ. Σταύρου ομιλεί την ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Είναι νυμφευμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Δειτε Επισης

Στη Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου το βραβείο Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Αντώνης Ρέμος-Ελένη Φουρέιρα: H συναυλία της χρονιάς στις 15 Ιουνίου στο Nammos Limassol
Αυτή είναι η πρόταση του ΑΚΕΛ για επιβολή τέλους 5% επί των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Το... τερματίζουν οι Κινέζοι για την πλωτή μονάδα-Οι ισχυρισμοί CMC για το FSRU και ποια η πραγματικότητα
Όλες οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της Τρ. Κύπρου-Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανά ψήφισμα
Επανεκλογή Τάκη Αράπογλου στην προεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου
Έκπληκτη η ΕΤΥΦΑ, απορρίπτει ισχυρισμούς της κινεζικής CMC: «Δεν θα την ακολουθήσουμε στην παραπλάνηση»
Πάνος Πέτρου: Αυτοί είναι οι στρατηγικοί στόχοι για διασφάλιση της ποιότητας στο ΓεΣΥ
Κώστας Κουμής: Εντός στόχων παρά τις αντιξοότητες-Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου
Τράπεζα Κύπρου: Πράσινο από τους μετόχους για το μέρισμα-Οι εκλεγέντες και επανεκλεγέντες στο Δ.Σ.(pics)