Powered by

Νίκος Χριστοδουλίδης: Μηδενική ανοχή για πρακτικές που εκθέτουν την Κύπρο διεθνώς

«Η πολιτική δέσμευσή μας να επιδειχθεί μηδενική ανοχή για πρακτικές που εκθέτουν την Κύπρο διεθνώς είναι πραγματική και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων που θα αποκαταστήσουν το κύρος της Κύπρου ως ένα αξιόπιστο επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό κέντρο», διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας από το βήμα της 96ης ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΚΕΒΕ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπέδειξε ότι στο πλαίσιο της απόφασης της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση τέτοιων αρνητικών για τη χώρα μας εξελίξεων, αλλά και μηδενικής ανοχής, ήταν και το αίτημά του προς τις αμερικανικές Αρχές, τις οποίες και ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκριση, να συνδράμουν στην όλη προσπάθεια της Κύπρου με ομάδα που ήρθε στην χώρα μας και έχει ξεκινήσει ήδη δουλειά.

«Η Κυβέρνηση», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «έχει επίσης ήδη προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για την αποτελεσματική επικοινωνία, τόσο της προόδου που έχει σημειώσει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα μετά το 2013, στον αγώνα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες όσο και των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων μας, μέσω μιας ολοκληρωμένης εκστρατείας για rebranding της χώρας μας».

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στην 96η ετήσια γενική συνέλευση του ΚΕΒΕ:

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω για πρώτη φορά με την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Ένα Επιμελητήριο που μετρά 96 χρόνια ενεργούς και ουσιαστικής παρουσίας στα επιχειρηματικά δρώμενα του τόπου μας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη και πρόοδο της πατρίδας μας και στη διεθνοποίηση του κυπριακού επιχειρείν μέσα από μια πλούσια και πολυεπίπεδη δράση στο εξωτερικό.

Ένα Επιμελητήριο για το οποίο δικαιούμαστε να είμαστε περήφανοι για την έμπρακτη συνεισφορά του στην προώθηση ενός βιώσιμου οικονομικού μοντέλου για τη χώρα μας, πάντα μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο και συνεργασία με την εκάστοτε Κυβέρνηση.

Επιτρέψτε μου, πριν όποιας άλλης αναφοράς, να απευθυνθώ στον φίλο Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του Προέδρου του ΚΕΒΕ. 

Αγαπητέ Χριστόδουλε, η προσφορά σου στον επιχειρηματικό κόσμο και στη χώρα μας είναι κομβική και έχεις κάθε λόγο να νιώθεις περήφανος για την πορεία και το έργο σου. Είχα την τιμή να συνεργαστώ μαζί σου και με την προηγούμενή μου ιδιότητα, στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας και όχι μόνο, όπου αναπτύξαμε κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις για την ανάδειξη του κυπριακού επιχειρείν.

Η συνεργασία μας συνεχίστηκε μέχρι σήμερα και μπορώ από την προσωπική μου εμπειρία να επιβεβαιώσω ότι η αφοσίωση και η πάντα πρακτική και η ειλικρινής σου προσέγγιση συνέβαλαν τα μέγιστα στην ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος της Κύπρου.

Εκτός από επιτυχημένος επιχειρηματίας, είσαι ένας άνθρωπος και όσοι σε γνωρίζουν καλά είμαι σίγουρος ότι συμφωνούν μαζί μου, με έντονη προσωπικότητα. Εκτιμούσα πάντα την ευθύτητά σου και την ικανότητά σου να υπερασπίζεσαι τις πεποιθήσεις σου με πάθος και ειλικρίνεια.

Τόσο προσωπικά όσο και εκ μέρους της κυπριακής πολιτείας, σε ευχαριστώ θερμά και εύχομαι κάθε επιτυχία στα επόμενά σου βήματα, ενώ είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί. 

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μια σειρά από ανατρεπτικές, θα έλεγα, εξελίξεις που έχουν καθιερωθεί ως η νέα πραγματικότητα.

Η γεωπολιτική σταθερότητα δεν θεωρείται πλέον δεδομένη - παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία ένα νέο πόλεμο να εκτυλίσσεται στη γειτονική μας περιοχή, ενώ η κατάσταση στην Ουκρανία μετά την παράνομη ρωσική εισβολή εξακολουθεί να είναι τεταμένη. Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει δύσκολες στιγμές, ενώ οι συνέπειες της πανδημίας παραμένουν ακόμη αισθητές στην παγκόσμια οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο των συνεχόμενων πολυεπίπεδων προκλήσεων, καλούμαστε να κρατήσουμε την οικονομία σε βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία, έχοντας ως απώτερο στόχο, την ευημερία των πολιτών, προωθώντας στην πράξη ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης.

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η οικονομία μας έχει επιδείξει ευελιξία, προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα στις αντίξοες εξωτερικές συνθήκες. Στο τρίτο τρίμηνο του 2023, καταγράφτηκε ρυθμός ανάπτυξης 2,2%, πολύ ψηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κύπρος θα βρίσκεται ανάμεσα στις 5 πρώτες χώρες της ευρωζώνης όσον αφορά την ανάπτυξη του ΑΕΠ για την περίοδο 2023-2025.

Το δημόσιο χρέος συνεχίζει την πτωτική του πορεία, με μεσοπρόθεσμο  στόχο να είναι κάτω από το 60% μέχρι το τέλος του 2026. Η ανεργία διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, ακολουθώντας πτωτική τάση, και η γενικότερη πορεία της οικονομίας, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις δικές σας δράσεις, αντανακλάται και στην πρόσφατη αναβάθμιση της Moody’s στην επενδυτική βαθμίδα, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια.

Παρά την καλή απόδοση της οικονομίας, σε καμία απολύτως περίπτωση, δεν εφησυχάζουμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά τη σημαντική εξάρτηση της οικονομίας μας από εξωγενείς παράγοντες, όπως επίσης τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Ήταν μέσα σε αυτό το πλαίσιο που τον Οκτώβριο, παρά τις πιέσεις που δεχθήκαμε από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας αλλά αναμέναμε μέχρι τον Οκτώβριο για να είμαστε σίγουροι για κάποια μέτρα, ανακοινώσαμε ένα στοχευμένο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας, για στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ύψους €196 εκ. με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, των στεγαστικών επιτοκίων, αλλά και μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για προσιτή στέγαση, με έμφαση στους νέους μας. Το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που απασχολεί τους νέους μας είναι το στεγαστικό.

Η νέα στεγαστική πολιτική, η οποία προβλέπει την αξιοποίηση συνολικού ποσού €77 εκατομμυρίων σε ένα χρονικό ορίζοντα πέντε ετών, αποτελείται από στοχευμένα μέτρα τα οποία θα αυξήσουν την παραγωγή του οικιστικού αποθέματος και θα εξασφαλίσουν, πέραν της αριθμητικής αύξησης, τη διάθεση στην αγορά κατοικιών και διαμερισμάτων, τα οποία θα ενοικιάζονται ή και θα πωλούνται σε προσιτές τιμές που να μην είναι απαγορευτικές για τη Νέα Γενιά και τη μεσαία τάξη.

Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε και η όποια στοχευμένη στήριξη της κυβέρνησης, σταθμίζεται πάντα με γνώμονα τη δημοσιονομική υπευθυνότητα, διασφαλίζοντας μια συνετή πορεία για τα δημόσια οικονομικά.

Με δεδομένη την αμετάκλητη μας προσήλωση στη διασφάλιση συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης, θα ήθελα ακόμη μια φορά με αφορμή τη σημερινή μου παρουσία εδώ, να επαναλάβω το τρίπτυχο της προσέγγισης που ακολουθούμε ως διακυβέρνηση: Δημοσιονομική σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ο σταθερός και υγιής χρηματοπιστωτικός τομέας και διαρκείς και τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Αυτό το τρίπτυχο καθορίζει όλες τις αποφάσεις που καλούμαστε να λάβουμε.

Την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί και θα οδηγηθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρώτος προϋπολογισμός, ο οποίος κατατέθηκε στο πλαίσιο της διακυβέρνησής μας.

Ένας προϋπολογισμός ο οποίος δίνει το στίγμα των πολιτικών μας προτεραιοτήτων και μετουσιώνει τις βασικές αρχές του προγράμματος διακυβέρνησης σε κοστολογημένα και υλοποιήσιμα έργα και μεταρρυθμίσεις, έχοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο όλων των πολιτικών.  Ένας πλεονασματικός προϋπολογισμός της τάξης του 2.2%, ο οποίος πέρα από την προσήλωσή μας στη δημοσιονομική σταθερότητα, αντανακλά και τη δέσμευσή μας για διαρκείς μεταρρυθμίσεις.

Όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία, στο πλαίσιο του συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, έχουν καταρτίσει Σχέδια Δράσης για την περίοδο μέχρι το τέλος του 2024, τα οποία περιλαμβάνουν συγκεκριμένες και κοστολογημένες παρεμβάσεις, καθώς και τις εμβληματικές δράσεις που θα υλοποιήσουν στο διάστημα αυτό. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, στόχος μας είναι η αποτελεσματικότερη υλοποίηση του Κυβερνητικού Έργου, καθώς και η ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Δίνοντας το στίγμα της διακυβέρνησής μας - σε συνάφεια πάντα με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική Όραμα 2035., διότι δεν πρέπει η οικονομία να επηρεάζεται από τους εκλογικούς κύκλους – επικεντρωνόμαστε:

Πρώτον στην άμεση και αποτελεσματική επίλυση χρόνιων θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες, δεύτερον στη διασφάλιση μιας ισχυρής και ανθεκτικής οικονομίας, τρίτον στον εκσυγχρονισμό του Κράτους, τέταρτο στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και πέμπτο στο να θέσουμε τα θεμέλια για ένα καλύτερο αύριο, έχοντας στο επίκεντρο την εκπαίδευση και την υγεία. Τούτων λεχθέντων, επιτρέψτε μου να αναφέρω ενδεικτικά ορισμένες από τις εμβληματικές δράσεις που θα προωθηθούν το 2024.

Εκ των βασικότερων προτεραιοτήτων μας είναι η φορολογική μεταρρύθμιση. Η τελευταία ήταν το 2002. Προχωρούμε με ένα ολιστικό εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος με τη συνεργασία εμπειρογνωμόνων, στοχεύοντας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του φορολογικού μοντέλου της Κύπρου, τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους φορολογούμενους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς επίσης και τη δίκαιη ανακατανομή του φορολογικού βάρους. 

Στον τομέα της ενέργειας, στοχεύουμε μεσοπρόθεσμα στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, μέσω της έλευσης φυσικού αερίου – δεν είναι λύση το φυσικό αέριο, αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί ως λύση γέφυρα για να πετύχουμε τους στόχους που θέλουμε -  για ηλεκτροπαραγωγή και της ηλεκτρικής μας διασύνδεσης με γειτονικές χώρες.

Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα εντός του 2024, θα προωθηθεί η υλοποίηση του Σχεδίου «Φωτοβολταϊκά για Όλους», καθώς και η υλοποίηση σχεδίου στήριξης για την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ με αποθήκευση. Την ίδια στιγμή και προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών μας, θα προχωρήσουμε με ειδικά Σχέδια Χορηγιών για την ενεργειακή αναβάθμιση εταιρειών και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας,  ενώ για αύξηση του εμπορίου θα προχωρήσουμε με την υλοποίηση σχετικής στρατηγικής προώθησης κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό.

Για επιτάχυνση  στην απονομή δικαιοσύνης, μια χρόνια στρέβλωση με αρκετές αρνητικές συνέπειες, θα τεθεί σε εφαρμογή αρχές του 2024 το ολοκληρωμένο Σύστημα Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης e-Justice. Πρόσθετα, προωθούμε την εφαρμογή εναλλακτικών και οικονομικότερων μεθόδων επίλυσης διαφορών, όπως για παράδειγμα τη διαμεσολάβηση, για ενίσχυση της αποδοτικότητας του συστήματος δικαιοσύνης και την αποσυμφόρηση των Δικαστηρίων. Η επιλογή αυτή όχι μόνο παρέχει μια ταχεία και αποτελεσματική λύση, αλλά συμβάλλει και στην εξοικονόμηση χρόνου και οικονομικών πόρων.

Στο πλαίσιο μείωσης της γραφειοκρατίας, προχωρούμε με απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης ανάπτυξης γης, καθώς επίσης με την επέκταση του συστήματος “ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ” του Τμήματος Πολεοδομίας για ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων.

Όσον αφορά την ψηφιακή μετάβαση, ένας τομέας που θα πρέπει σαφώς να τρέξουμε πιο γρήγορα, έχουμε μείνει πίσω – βλέπω ότι υπάρχουν αδυναμίες εσωτερικά και για αυτό προχωρούμε με την εισαγωγή τεχνογνωσίας από την Ελλάδα, κάτι το οποίο συμφωνήθηκε κατά την πρόσφατη 1η Διακρατική που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική διάδραση πολιτών και εταιρειών με το κράτος μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας και Ηλεκτρονικής Υπογραφής.

Το 2024 είναι, επίσης, το έτος πλήρους εφαρμογής τόσο της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και της Δημόσιας Υπηρεσίας, δύο μεγάλων μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και θα μετασχηματίσουν ουσιαστικά τον δημόσιο τομέα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα με την υλοποίηση αυτή. Προσβλέπουμε επίσης στην ψήφιση, το συντομότερο, του νομοσχεδίου για το Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και στην πλήρη λειτουργία του που θα ενισχύσει τις σημαντικές δράσεις που έχουμε αναλάβει για αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού. Δεν είναι μόνο τα κοινωνικά προβλήματα, αλλά είναι και η οικονομική διάσταση της διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Να αναφέρω, επίσης, ότι εντός του 2024 θα εντατικοποιηθούν και οι προετοιμασίες μας για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026, με τον διορισμό σύντομα, Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Στον νευραλγικό τομέα της παιδείας, εντός του 2024, θα προχωρήσουμε με βελτίωση και αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης και την καλύτερη διασύνδεση προγραμμάτων με την αγορά εργασίας, ένας μεγαλεπήβολος στόχος που δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε.

Χρειάζεται εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες, που όμως δεν θα μας λύσει μακροπρόθεσμα το πρόβλημα. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να συνδέσουμε την οικονομία μας με την παιδεία μας.

Στον τομέα της Υγείας και με την υιοθέτηση του ΓΕΣΥ, μιας από τις σημαντικότερες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, αναμφίβολα χρειάζονται τομές προς την κατεύθυνση βελτίωσης των προσφερόμενων υπηρεσιών και βιωσιμότητας του συστήματος πριν να είναι αργά. Πρέπει να τολμήσουμε και είμαι σίγουρος σε συνεργασία με τη Βουλή θα προχωρήσουμε πριν να είναι αργά.

Στη Ναυτιλία, προχωρήσαμε ήδη με τη λειτουργία του "One - Stop Shipping Centre" στο Υφυπουργείο για εξυπηρέτηση ναυτιλιακών εταιρειών και ολοκληρώνουμε και υλοποιούμε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.

Τέλος, βρισκόμαστε στην εποχή της κλιματικής αλλαγής – μόλις προχθές επέστρεψα από την COP28 στο Ντουμπάι όπου για ακόμα μια φορά συζητήθηκε η κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η πλανητική υγεία και πώς η συλλογική προσπάθεια είναι η μόνη οδός για αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Τα καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο έντονα και η ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης είναι πλέον επιτακτική.  Καμιά χώρα από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, χρειάζεται συλλογική προσπάθεια. Βλέπουμε παντού τα καιρικά φαινόμενα να γίνονται πολύ πιο έντονα και η ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης είναι πλέον επιτακτική.

Μέσα, λοιπόν, από συντονισμένες δράσεις των εμπλεκόμενων Υπουργείων, προωθούμε την ενίσχυση της Πολιτικής Άμυνας και τη μετεξέλιξή της σε πολιτική προστασία, όπως επίσης και την αποτελεσματική λειτουργία του Κέντρου Διαχείρισης, του 112.

Στα όσα πολύ τηλεγραφικά προανέφερα, θα ήθελα να προσθέσω και το θέμα της  ανταγωνιστικότητας της χώρας, τη φήμη και την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό. 

Έχουν γίνει αρκετά στον τομέα αυτό, αλλά το έχω δηλώσει, θα το επαναλάβω, θα πρέπει να κάνουμε σαφώς περισσότερα και η ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις, υπάρχουν διαφωνίες, δεν υπάρχει, όμως, άλλη επιλογή και ως Κυβέρνηση θα προχωρήσουμε στο θέμα αυτό.

Η πολιτική δέσμευση μας να επιδειχθεί μηδενική ανοχή για πρακτικές που εκθέτουν την Κύπρο διεθνώς είναι πραγματική και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων που θα αποκαταστήσουν το κύρος της Κύπρου ως ένα αξιόπιστο επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό κέντρο.

Στο πλαίσιο της απόφασής μας για αντιμετώπιση τέτοιων αρνητικών για τη χώρα μας εξελίξεων, αλλά και μηδενικής ανοχής, ήταν και το αίτημά μου προς τις αμερικανικές Αρχές, και τις ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση, να συνδράμουν στην όλη προσπάθειά μας με ομάδα που ήρθε στην Κύπρο και έχει ξεκινήσει ήδη δουλειά.

Η Κυβέρνηση έχει επίσης ήδη προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για την αποτελεσματική επικοινωνία, τόσο της προόδου που έχει σημειώσει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα μετά το 2013, στον αγώνα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες όσο και των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων μας, μέσω μιας ολοκληρωμένης εκστρατείας για rebranding της χώρας μας.

Στα όλα όσα προανέφερα σε σχέση με τους στόχους μας το 2024, θα πρέπει φυσικά να προστεθούν και οι προσπάθειές μας για τερματισμό της κατοχής, για επανένωση της πατρίδας μας, για τερματισμό του σημερινού απαράδεκτου στάτους κβο σε σχέση με το Κυπριακό. Γνωρίζω τα προβλήματα, τις προκλήσεις, τις ανησυχίες, τις απογοητεύσεις.

Παρόλα αυτά μια είναι για μας η επιλογή. Να ενισχύουμε τις προσπάθειες μας, τις πρωτοβουλίες μας για επανένωση της πατρίδας μας μέσω μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως προνοούν τα σχετικά ψηφίσματα, και των αρχών και αξιών της ΕΕ. Για μας δεν υπάρχει άλλη επιλογή, η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας, και πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε μέσα από την επίλυση του Κυπριακού, να οδηγηθούμε σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση, με στρατηγική προσέγγιση, συλλογικότητα και μεθοδικότητα, εργάζεται για την καθιέρωση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις και την προαγωγή συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης.  

Χαίρομαι ιδιαίτερα που σε αυτή την προσπάθεια έχουμε ως σύμμαχο και συνοδοιπόρο το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Είμαι βέβαιος ότι μέσα από αυτήν την εξαιρετική συνεργασία που πάντα είχατε με όλες τις Κυβερνήσεις, όπως είχαμε και με τον φίλο Χριστόδουλο, θα συνεχίσουμε και με τον νέο Προέδρο, για να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από την ευημερία και την πρόοδο της πατρίδας μας. 

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος, πως μόνο μέσα από ισχυρή συνεργασία μπορούμε να δημιουργήσουμε συνέργειες και να αξιοποιήσουμε καινοτόμες ιδέες, τεχνολογία και ειδικές γνώσεις για κάθε τομέα.

Για μένα και την Κυβέρνηση στο σύνολό της, η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι απαραίτητη προϋπόθεση, και μπορεί να οδηγήσει στις πιο αποτελεσματικές, πιο αποδοτικές πολιτικές, προσαρμοσμένες στις ανάγκες του σημερινού, συνεχώς μεταβαλλόμενου διεθνούς περιβάλλοντος.

Είμαι βέβαιος ότι με τη δική σας δεδομένη θετική στάση και συνεργασία, αλλά και τη βούληση του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων του τόπου μας, που προσεγγίζω αποκλειστικά ως Συνεργάτες, από όλους μας περιμένει πολλά ο κυπριακός λαός, σε αυτή την προσπάθεια, θα επιτύχουμε την εφαρμογή του φιλόδοξου, αλλά υλοποιήσιμου προγράμματος διακυβέρνησής μας, προς όφελος όλων.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η δική μας επιτυχία είναι και δική σας επιτυχία, και η δική σας θετική πορεία είναι θετική ανάπτυξη και για τη χώρα μας.

Δειτε Επισης

Άδειασε Παναγιώτου ο Χριστοδουλίδης για τον ΑΠΟΕΛ-«Λανθασμένη η δημόσια αναφορά του»
«Τεχνολογίες πληροφορικής για μια έξυπνη γεωργία»-Ημερίδα από το ΚΕΒΕ
Πρόταση νόμου ποινικοποιεί τις προσυνεννόησεις στην αγορά και την παραβίαση του ανταγωνισμού
Σχέδιο κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας 2025 από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας
Καθοριστικό βήμα για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου με προκήρυξη επενδυτικού μέτρου άνω των €65 εκατ.
ΥΠΟΙΚ: Μονομερής η απόφαση ΙΚΥΚ για ευνοϊκά κριτήρια υποτροφιών-Οι ευθύνες που επιρρίπτει στη διοικητική οργάνωση
Ανοδικά άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Εκτός υποτροφιών από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου 348 δικαιούχοι φοιτητές
Διαπίστωση Δημοσιονομικού Συμβουλίου...Συστηματική μεροληψία στους οικονομικούς δείκτες της Ε.Ε. σε βάρος της Κ.Δ.
Στο 3,1% η αύξηση απασχόλησης στο δημόσιο το 2024-Aποδίδεται στο έκτακτο προσωπικό της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας