Το εμπορικό πλεόνασμα της Ε.Ε. το δεύτερο τρίμηνο του 2025 βρισκόταν στα €26 δις, μειωμένο κατά €27 δις, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, το οποίο ήταν, όμως, αυξημένο, εξαιτίας των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Eurostat.
Η απειλή ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ε.Ε. προκάλεσε ισχυρή αύξηση των εισαγωγών και ιδιαίτερα των εξαγωγών το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Ωστόσο, το δεύτερο τρίμηνο, οι εξαγωγές της Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 3,4%, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 7,1%.
Κατά συνέπεια, το εμπορικό ισοζύγιο αγαθών της Ε.Ε. μειώθηκε από πλεόνασμα €55 δις το πρώτο τρίμηνο τρίμηνο του 2025 σε €26 δις το δεύτερο τρίμηνο.
Ως προς την αξία, οι μεγαλύτερες μειώσεις στις εξαγωγές καταγράφηκαν στην ενέργεια και στα χημικά και συναφή προϊόντα.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κορύφωση των εξαγωγών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες το πρώτο τρίμηνο του 2025. Οι εισαγωγές μειώθηκαν περισσότερο στον τομέα της ενέργειας.
Κατά το δεύτερο τρίμηνο, εξακολουθούσε να υπάρχει μεγάλο πλεόνασμα της Ε.Ε. στο εμπόριό της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στο πλεόνασμα αυτό συνέβαλαν κυρίως τα μηχανήματα και τα οχήματα καθώς και τα χημικά και συναφή προϊόντα.
Με την Κίνα καταγράφηκε μεγάλο έλλειμμα, το οποίο προήλθε από τις εισαγωγές σε μηχανήματα, οχήματα και σε άλλα βιομηχανικά προϊόντα.
Τα ίδια προϊόντα οδήγησαν σε πλεονάσματα της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία. Το έλλειμμα της Ε.Ε. με τη Νορβηγία οφειλόταν κυρίως στις εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων.
Το πρώτο τρίμηνο του 2020, η Ρωσία ήταν με διαφορά η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών ενέργειας της Ε.Ε., με μερίδιο 27,3%.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε ριζικά αυτήν τη διάρθρωση του εμπορίου, με το μερίδιο της Ρωσίας να υποχωρεί στο 4,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2025.
Κατά το ίδιο τρίμηνο, τα μερίδια των Ηνωμένων Πολιτειών, της Νορβηγίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σαουδικής Αραβίας, της Αλγερίας και του Καζακστάν είχαν όλα ξεπεράσει εκείνο της Ρωσίας.