Στο 4,91% το επιτόκιο για στεγαστικά δάνεια, 1,58% για καταθέσεις νοικοκυριών

Στο 4,91% σκαρφάλωσε τον Οκτώβριο το δανειστικό επιτόκιο για αγορά κατοικίας, την ίδια ώρα που το καταθετικό επιτόκιο για προθεσμιακές καταθέσεις ενός έτους νοικοκυριών μειώθηκε, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο 1,58%, δείχνουν στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, και περιλαμβάνονται στην έκδοση Νομισματικές και Χρηματοοικονομικές Στατιστικές, Νοεμβρίου 2023.

Καταθετικά επιτόκια

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤΚ, τον Οκτώβριο 2023 το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά σημείωσε μείωση στο 1,58%, σε σύγκριση με 1,59% τον προηγούμενο μήνα. Το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες παρουσίασε αύξηση στο 2,26%, σε σύγκριση με 1,67% τον προηγούμενο μήνα.

Επιτόκια δανείων

Από την άλλη, το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας αυξήθηκε στο 4,91%, σε σύγκριση με 4,42% τον προηγούμενο μήνα. Ταυτόχρονα, το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια σημείωσε αύξηση στο 6,27%, σε σύγκριση με 6,05% τον προηγούμενο μήνα.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκ. παρουσίασε αύξηση στο 5,77%, σε σύγκριση με 5,72% τον προηγούμενο μήνα και το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ. κατέγραψε αύξηση στο 6,26%, σε σύγκριση με 5,59% τον προηγούμενο μήνα.

Ποσά νέων δανείων

Παρ' όλα αυτά, τον Οκτώβριο 2023 τα συνολικά νέα δάνεια παρουσίασαν αύξηση και έφτασαν στα €693,4 εκ., σε σύγκριση με €578 εκ. τον προηγούμενο μήνα.

Συγκεκριμένα, τα νέα δάνεια για αγορά κατοικίας παρουσίασαν αύξηση στα €218,1 εκ., σε σύγκριση με €172,6 εκ. τον προηγούμενο μήνα και τα νέα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν στα €24,6 εκ., σε σύγκριση με €24,5 εκ. τον προηγούμενο μήνα.

Τα νέα δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκ. σημείωσαν επίσης αύξηση στα €92,4 εκ., σε σύγκριση με €83,5 εκ. τον προηγούμενο μήνα, ενώ τα νέα δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ. κατέγραψαν αύξηση στα €348,5  εκ., σε σύγκριση με €278,7 εκ. τον Σεπτέμβριο. 

Δειτε Επισης

«Θετική εξέλιξη και κατάσταση win-win οι συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και κυπριακών τραπεζών»
Νέα εποχή στη συνεργασία Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και Τράπεζας της Ελλάδας
Alpha Bank Cyprus Ltd: Αναθεώρηση «Δήλωσης Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
Κ. Ηροδότου για τράπεζες: Η απρόσμενη υψηλή κερδοφορία πρέπει να τύχει ορθής και συνετής χρήσης
Πρόεδρος Ενιαίας Αρχής Εξυγίανσης: Κλειδί η ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος
Eurobank Α.Ε.: MoU με την ινδική NPCI International για στρατηγική συμμαχία στα διεθνή εμβάσματα
Υπογράφουν μνημόνιο και θέτουν σε νέα βάση τις σχέσεις τους οι Κεντρικές Τράπεζες Κύπρου και Ελλάδας
Επαφές αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Κύπρο
Μικρές αποδράσεις από τις κάρτες της Ελληνικής Τράπεζας
Euroxx: Η Τράπεζα Κύπρου ετοιμάζεται για ισχυρό μερισματικό παιχνίδι