Powered by

Φάνος Λεβέντης: Κλειστές επιχειρήσεις στην εστίαση λόγω έλλειψης προσωπικού

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που δημιουργεί και τις πιθανές επιπτώσεις της έλλειψης εργατικού δυναμικού στις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, κρούει ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής(ΠΑΣΙΚΑ), Φάνος Λεβέντης.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο κ. Λεβέντης τόνισε πως υπάρχουν επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές λόγω ακριβώς της έλλειψης προσωπικού. «Είναι επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων», είπε, υποδεικνύοντας πως ένας χώρος που λειτουργεί με μη ικανοποιητικό προσωπικό, στην ουσία υπολειτουργεί.

«Κόντρα στη συνεχή μας προσπάθεια για αναβάθμιση όλου του τομέα της φιλοξενίας, υποβαθμίζεται η ποιότητά μας με αυτό τον τρόπο», υπογράμμισε, για να συμπληρώσει πως σε ό,τι αφορά την εστίαση, οι ανάγκες σε προσωπικό διογκώνονται.

«Το πρόβλημα υφίσταται και οι ανάγκες αυξάνονται, γιατί αυξάνονται και τα κέντρα εστίασης. Εφόσον η πολιτεία αδειοδοτεί νέους χώρους, πρέπει να υπάρχει και αυτή η έγνοια. Πώς θα στελεχωθούν; Πώς θα έρθουν επενδυτές αν υπάρχει αυτό το πρόβλημα; Στην προσπάθεια μας να μεγαλώσουμε την οικονομία μας, βρισκόμαστε μπροστά σε αυτό τον τοίχο», διαμήνυσε ο Φάνος Λεβέντης.

Διαπίστωση του γενικού γραμματέα του ΠΑΣΙΚΑ αποτελεί πως από πλευράς αρμόδιου Υπουργείου υπάρχει αμφιβολία ως προς το κατά πόσο τα όσα οι επιχειρήσεις προτάσσουν ως ανάγκες, ανταποκρίνονται στο πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.

«Ως Σύνδεσμος, εκτός από το να ασκούμε συνεχή πίεση και να προσπαθούμε να πείσουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά άλλα πράγματα», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου, διά της οποίας κάλεσε τις επιχειρήσεις να ψάξουν για Κύπριους άνεργους ή κοινοτικούς, ο Φάνος Λεβέντης σχολίασε αρκούντως παραστατικά.

«Η δήλωση αυτή του αγαπητού υπουργού παραπέμπει σε προηγούμενες δεκαετίες, τότε που ήταν άλλοι οι αριθμοί και ανάγκες. Είναι τεράστιος ο αριθμός των Κυπρίων που εργοδοτούνται, αλλά είναι πολύ περισσότερες και μεγαλύτερες οι ανάγκες», επισήμανε.

Καλή η κίνηση στις αγορές

Παρά πάντως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας των κέντρων αναψυχής και της εστίασης, η εορταστική περίοδος κινείται αρκετά καλά, με τους πελάτες να είναι αρκετά… «ψαγμένοι» για τις τιμές και τις υπηρεσίες που προσφέρονται.

«Το ενδιαφέρον είναι αυξημένο. Οι συμπολίτες ακολουθούν τις δικές μας νουθεσίες και διερευνούν την αγορά αναζητώντας την καλύτερη τιμή και το τι τους προσφέρεται. Είναι προς το συμφέρον όλων», ανέφερε ο κ. Λεβέντης.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΠΑΣΙΚΑ, οι τιμές των κέντρων αναψυχής βρίσκονται σε ένα λογικό πλαίσιο, ενώ όπως αναφέρει ο Φάνος Λεβέντης, κάποιες επιχειρήσεις δεν θα λειτουργήσουν καθόλου.

«Υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Οι τιμές που προσφέρουν οι επιχειρηματίες είναι χαμηλές. Εντάσσουν εορταστικά μενού και μουσικό πρόγραμμα. Κάποιοι χώροι προσφέρουν κάτι περισσότερο σε λογικές τιμές. Κατά την περίοδο των εορτών πρέπει να πούμε ότι κάποιοι χώροι δεν θα ανοίξουν καθόλου. Στις παραλιακές περιοχές κυρίως», εξήγησε.

Αυτό που ζητά ο Σύνδεσμος, είναι κατά την εορταστική περίοδο να υπάρξει παράταση της λειτουργίας των κέντρων αναψυχής, καθώς-όπως θεωρεί- τα ωράρια είναι στενά.

«Έχουμε αποστείλει ανάλογη επιστολή στο αρμόδιο Υπουργείο και περιμένουμε απάντηση. Τονίσαμε ότι δημιουργούνται και προκαλούνται περισσότερα προβλήματα με τα ωράρια ως εφαρμόζονται. Ο κόσμος αντιδρά, δεν θέλει να φύγει κλπ», κατέληξε ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΙΚΑ.

Δειτε Επισης

Kapnos Airport: Δωρεάν η μεταφορά παιδιών κάτω των 12 ετών από και προς τα αεροδρόμια μέχρι τον Σεπτέμβριο
Οι ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις στο Royal Apollonia - «Κατενθουσιασμένοι οι πελάτες»
Έφυγαν και έριξαν μαύρη πέτρα πίσω τους... Μια ανοικτή πληγή στην ξενοδοχειακή βιομηχανία από την πανδημία
Νέο Bean Bar στη Δευτερά... on wheels
Αυτά είναι τα 10 καλύτερα αεροδρόμια του κόσμου για το 2024
King Jason Zante: Το νέο πλωτό πεντάστερο ξενοδοχείο της Louis Hotels για ενήλικες στη Ζάκυνθο (photos)
Grant Johson: Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Κύπρο και η πρόσθετη διάσταση που φέρνει το City of Dreams Mediterranean
Αυτά είναι τα «Χριστουγεννιάτικα Χωριά 2024-2025»-Για ποια περίοδο θα λειτουργήσουν
Aegean: Μετέφερε 4,4 εκ. επιβάτες το 2ο τρίμηνο, κατέγραψε αύξηση 8% στην επιβατική κίνηση
Lufthansa: Ποια κόστη λειτουργίας μειώνει και γιατί