Powered by

«Αν έχουν λίστες με Κύπριους και κοινοτικούς οφείλουν να μας τις στείλουν»

Διόλου καλά στα αυτιά του επιχειρηματικού κόσμου ήχησε η προχθεσινή δήλωση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου, ο οποίος απαντώντας στις αγωνιώδεις εκκλήσεις του επιχειρηματικού κόσμου για λήψη αποφάσεων προς άμβλυνση του προβλήματος της έλλειψης εργατικού δυναμικού μέσα από την απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών για εργοδότηση ατόμων από τρίτες χώρες, ουσιαστικά αρκέστηκε να παραπέμψει τους εργοδότες σε αναζήτηση προσωπικού από την δεξαμενή των Κύπριων ανέργων, καθώς και από την δεξαμενή των κοινοτικών.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, και ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου(ΠΑΣΥΛΕ), Μάριος Αντωνίου, μιλώντας στο InBusinessNews δεν έκρυψαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την εν λόγω τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας.

Με τον Μάριο Τσιακκή να καλεί τον Γιάννη Παναγιώτου «αν έχει Κύπριους που θέλουν να εργαστούν να επικοινωνήσει ο ίδιος με το ΚΕΒΕ ή να απευθυνθεί στα αρμόδια γραφεία εργασίας» και με τον Μάριο Αντωνίου σε ανάλογο μήκος κύματος να διαμηνύει με τη σειρά του πως «αν έχουν λίστες με Κύπριους και κοινοτικούς οφείλουν να μας τις στείλουν».

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στο InBusinessNews που θα δημοσιευθεί τις επόμενες μέρες, ο πρόεδρος της ΟΕΒ Αντώνης Αντωνίου χαρακτηρίζει την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού σε όλους σχεδόν τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας ως την βασικότερη πρόκληση με την οποία βρίσκει αντιμέτωπες το 2024 τις επιχειρήσεις.

«Η ΟΕΒ», υπογραμμίζει, «μέσα από τις ενέργειες και προσπάθειες που καταβάλλει, τονίζει εμφαντικά ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό από τρίτες χώρες, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της ανάπτυξης της οικονομίας».

«Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό»

Από πλευράς ΚΕΒΕ, μιλώντας χθες στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Μάριος Τσιακκής, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις προχθεσινές δηλώσεις του Γιάννη Παναγιώτου, επισημαίνοντας ότι έχουν γίνει πάμπολλες προσπάθειες από τις επιχειρήσεις να βρουν προσωπικό από την Κύπρο ή έστω κοινοτικούς.

«Ανησυχούμε Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και ταλαιπωρεί τις επιχειρήσεις πάρα πολλά χρόνια. Ως ΚΕΒΕ το έχουμε αναδείξει εδώ και πολλά χρόνια. Επί υπουργίας της μακαριστής Ζέτας Αιμιλιανίδου είχαν γίνει εξειδικευμένες συναντήσεις για τον ξενοδοχειακό τομέα και των τομέα των εστιατορίων για να έρθουν Κύπριοι σε αυτές τις επιχειρήσεις. Η ανταπόκριση ήταν μηδαμινή», εξήγησε ο κ. Τσιακκής και επανέλαβε τη θέση του ΚΕΒΕ ότι δεν υπάρχουν Κύπριοι για να καλύψουν τις θέσεις εργασίας.

«Δεν συμφωνούμε με τη δήλωση του υπουργού Εργασίας. Αν έχει Κύπριους που θέλουν να εργαστούν να επικοινωνήσει ο ίδιος με το ΚΕΒΕ ή να απευθυνθεί στα αρμόδια γραφεία εργασίας», σχολίασε.

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, τα τελευταία χρόνια αρκετοί ξένοι που εργάζονταν σε αυτούς τους τομείς, κατά τη διάρκεια της πανδημίας επέστρεψαν πίσω στη χώρα τους, δημιουργώντας έτσι ένα κενό στην κυπριακή αγορά εργασίας.

Ακολούθως, για τις χώρες αυτές άλλαξαν τα δεδομένα και ήρθε οικονομική ανάπτυξη και άρα αύξηση της ζήτησης εργασίας. «Δεν ήταν λογικό να επιστρέψουν σε εμάς», υπέδειξε ο κ. Τσιακκής.

Επιπρόσθετα, η Κύπρος τα τελευταία χρόνια καταγράφει επίσης αύξηση της οικονομίας και ζήτηση του εργατικού δυναμικού, το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί από Κύπριους και κοινοτικούς

«Οι επιχειρήσεις ζητούν εναγωνίως από το Υπουργείο Εργασίας, να φέρουν κόσμο από τρίτες ώρες, κάτι που είναι πιο ακριβή επιλογή. Εμείς ως ΚΕΒΕ καλούμε τον Υπουργό να επισπεύσει τις εγκρίσεις των αιτήσεων από τρίτες χώρες», υπογράμμισε ο Μάριος Τσιακκής.

Τρομάζει τους λιανέμπορους η επόμενη μέρα

Έντονη η θέση και του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου(ΠΑΣΥΛΕ), με τον γενικό γραμματέα του Συνδέσμου, Μάριο Αντωνίου, μιλώντας στο InBusinessNews να επισημαίνει ένα κενό στον τομέα της εργασίας περίπου 20 χιλιάδων και να τονίζει πως στα επόμενα βήματα είναι η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Άρχισε από την εποχή της πανδημίας. Σε αυτή τη φάση η Ευρώπη εισάγει προσωπικό. Οπότε διερωτώμαι αν στην Ευρώπη έχουν αυτό το πρόβλημα εμείς θα αντλήσουμε εργάτες από τους κοινοτικούς;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε ακόμη ότι εντός του 2020, είχε φύγει από την Κύπρο ένας πολύ σοβαρός αριθμός εργαζομένων περίπου 6-7 χιλιάδων, οι οποίοι δεν επέστρεψαν καθώς στις χώρες τους υπήρξε ανάπτυξη της οικονομίας, άνοιξαν θέσεις εργασίας και άρα δεν υπήρχε λόγος να επιστρέψουν πίσω.

Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια για να καλυφθούν ανάγκες, το Υπουργείο έστελνε στις επιχειρήσεις αιτητές ασύλου, μέχρι να εξεταστεί η αίτησή τους. Τα πράγματα όμως άλλαξαν τον περασμένο Οκτώβριο με διάταγμα, που άλλαξε το καθεστώς εξέτασης ασύλου. Αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα συνολικό κενό των 20-21 χιλιάδων εργαζομένων.

«Η ζήτηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να καλυφθεί από τη διαθέσιμη προσφορά. Για να αιτηθούμε από τρίτες χώρες περνάμε από συγκεκριμένη διαδικασία η οποία είναι δαιδαλώδης. Αν έχουν λίστες με Κύπριους και κοινοτικούς οφείλουν να μας τις στείλουν. Για αυτό αιτούμαστε για ξένο προσωπικό», διαμήνυσε ο κ. Αντωνίου και πρόσθεσε: «Αν έχει ο Υπουργός Κύπριους, τους θέλουμε χθες. Γιατί δεν μας στέλνουν τους καταλόγους να τους δούμε;».

Αναφέρθηκε επίσης και στην προσπάθεια που είχε γίνει επί υπουργίας της Ζέτας Αιμιλιανίδου, με την αίτηση για διοργάνωση μέρας εργασίας το 2021, η οποία απορρίφθηκε «γιατί ήταν καταθλιπτική η εικόνα».

«Είναι τεράστιες οι ανάγκες και δεν είναι μόνο το πρόβλημα στις επιχειρήσεις είναι και η ζημιά στην οικονομία. Η επόμενη μέρα μας τρομάζει. Αν σήμερα υπάρχουν αιτήσεις μηνών, πότε θα λαμβάνουμε απάντηση;». διερωτήθηκε.

Και πρόσθεσε ότι «είμαστε πάρα πολύ προβληματισμένοι από την αντίδραση που είδαμε, ίσως απευθυνθούμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για συνάντηση μαζί του. Έπρεπε να είχαμε ανταπόκριση την ίδια μέρα».

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν νέα ανοίγματα επιχειρήσεων που καθυστερούν λόγω έλλειψης προσωπικού. «Τιμωρούμε την οικονομία μας. Εμείς θέλουμε να δούμε τις πραγματικότητες της οικονομίας και να μην υποβαθμίζουν τη σοβαρότητα», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Αυτά είναι τα 19 σχέδια για ανέργους και εργαζομένους που θα «τρέξει» η ΑνΑΔ το 2025-Όλες οι πληροφορίες
H πληθώρα και το άλμα των κενών θέσεων εργασίας-Οι κλάδοι με τις περισσότερες
Με εβδομαδιαίες ζημιές 0,68% έκλεισε το Χρηματιστήριο
Επιδοτήσεις σε 28.000 άτομα μέσα σε 18 ημέρες από τον ΚΟΑΠ-«Άθλος σε ευρωπαϊκό επίπεδο»
Πλεόνασμα €867,5 εκατ. για γενική κυβέρνηση το γ΄ τρίμηνο-Πού οφείλεται η αύξηση των συνολικών εσόδων
Τα είπε με την Χρηματοοικονομικό Επίτροπο ο Κεραυνός-Αντάλλαξαν αποψείς για θέματα των αρμοδιοτήτων της
Ξεκίνησε από την Κύπρο την πανευρωπαϊκή περιοδεία του σε παράκτιες περιοχές ο Καδής-Συναντήθηκε με ψαράδες
Επέκταση ισχύος για το σχέδιο πολεοδομικών κινήτρων προς ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας
Δάνειο €200 εκατ. από ΕΤΕπ για μερική χρηματοδότηση οδικών έργων-Έπεσαν οι υπογραφές
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μιλά για το επενδυτικό ταξίδι της Κύπρου-«Εξαιρετικό κλίμα και αύξηση ενδιαφέροντος»