Δυσφορία και ανησυχίες εργοδοτών για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού

Δυσφορία, αλλά και ανησυχίες στον εργοδοτικό κόσμο της χώρας προκαλεί το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, υπό το πρίσμα της χθεσινής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου να εκδώσει διάταγμα με το οποίο καθορίζεται στα 1000 ευρώ, από τα 940 όπου βρισκόταν κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του θεσμού.

Μιλώντας στο InBusinessNews, τόσο ο Διευθυντής Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, Κοινωνικής Πολιτικής & Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΚΕΒΕ, Αιμίλιος Μιχαήλ όσο και η διευθύντρια του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων & Κοινωνικής Πολιτικής της ΟΕΒ Λένα Παναγιώτου, χαρακτήρισαν την αύξηση ως πέραν απ’ όση θα μπορούσε να κριθεί ως δικαιολογημένη και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις από αυτή την εξέλιξη.

Αλυσιδωτές οι επιπτώσεις

Σημειώνοντας πως τα χίλια ευρώ κρίνονται ως ένας αρκετά υψηλός μισθός, ο Αιμίλιος Μιχαήλ υπέδειξε πως θέση και εισήγηση του ΚΕΒΕ ήταν να παραμείνει το ύψος του κατώτατου μισθού ως έχει μέχρι τον Μάρτη, και εν συνεχεία να εκδοθεί το νέο διάταγμα στη βάση τριών παραμέτρων. Του πληθωρισμού, της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ, το διάταγμα που εκδόθηκε οδηγεί σε αύξηση ύψους περίπου 6,5%, κάτι που όπως τόνισε θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στο κόστος των επιχειρήσεων. Υπέδειξε περαιτέρω πως θα αυξήσει το κόστος των εργοδοτών σε ό,τι αφορά τις εισφορές στα διάφορα ταμεία, δημιουργώντας δηλαδή έξτρα επιπρόσθετο κόστος.

Ο Αιμίλιος Μιχαήλ εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση πως θα επιφέρει επιπτώσεις και σε σχέση με τους υφιστάμενους μισθούς, εξηγώντας ότι ένας εργαζόμενος που μπορεί να έχει για παράδειγμα δύο χρόνια εμπειρία και αμείβεται με χίλια ευρώ, πολύ πιθανό να αξιώσει αύξηση θεωρώντας πως πρέπει να αμείβεται με περισσότερα απ’ ότι ένας νεοπροσληφθέντα.

«Άρα, οι επιπτώσεις θα είναι αλυσιδωτές», υπογράμμισε.

«Κατά πολύ μεγαλύτερη…»

Ως κατά πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που θα μπορούσε να αντικριστεί ως δικαιολογημένη, κρίνει την αύξηση και η ΟΕΒ.

«Είναι πολύ μεγάλη αύξηση μέσα σε ένα χρόνο, πάνω από 6%», ανέφερε στο InBusinessNews η Λένα Παναγιώτου, εκφράζοντας επίσης με τη σειρά της ανησυχία για την επίδραση που θα έχει όσον αφορά τους μισθούς, το ύψος των οποίων σήμερα βρίσκονται κοντά στον κατώτατο.

«Η αύξηση που δόθηκε είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι η δική μας έρευνα και ανάλυση κατεδείκνυε πως θα μπορούσε να δοθεί», τόνισε η κ. Παναγιώτου.

Σημειώνεται πως το θέμα επρόκειτο να απασχολήσει και συζητηθεί στο πλαίσιο χθεσινοβραδινής συνεδρίας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΕΒ.

Δειτε Επισης

Γ. Παπαναστασίου: Αξιόπιστο κέντρο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Η σημασία του Great Sea Interconnector
Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων