Powered by

Φ. Ρουσουνίδης: Νέες τουριστικές αναπτύξεις στα σκαριά, εμπόδιο η έλλειψη εργατικού δυναμικού

Με το 2023 να πλησιάζει στο τέλος του, τα ξενοδοχεία της χώρας μας βλέπουν πως παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, η χρονιά κλείνει με θετικό πρόσημο. Ενώ την ίδια ώρα, ενόψει του νέου έτους υπάρχουν τα σημάδια εκείνα που δικαιολογούν συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2024, με νέες αναπτύξεις μάλιστα να βρίσκονται στα σκαριά και την προοπτική υλοποίησής τους, έστω και με κάποια επιβράδυνση, να είναι υπαρκτή.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων(ΠΑΣΥΞΕ), Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, μιλώντας στο InBusinessNews, ανέφερε ότι οι προκλήσεις που υπήρχαν στον ξενοδοχειακό τομέα παραμένουν, όπως το κόστος ενέργειας, τα αυξημένα επιτόκια και το κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ιδιαίτερα έντονα στάθηκε ωστόσο στο θέμα της έλλειψη εργατικού δυναμικού, που, όπως τόνισε, «πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και να υλοποιηθούν οι πολιτικές που υπάρχουν».

Για τον λόγο αυτό, το 2024 αναμένεται να συνεχιστεί ο διάλογος ΠΑΣΥΞΕ, Υπουργών και άλλων φορέων για την επίλυση των πιο πάνω.

«Οπωσδήποτε έχουμε συζητήσεις με τους αρμόδιους αξιωματούχους και τον Υπουργό για να μπορέσει να δουλέψει η τουριστική βιομηχανία, να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη και να προστεθούν νέες θέσεις εργασίας», σχολίασε ο κ. Ρουσουνίδης.

Στο πλαίσιο αυτό, και παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει και τα οποία εν μέρει την φρενάρουν, η ξενοδοχειακή βιομηχανία δείχνει να διατηρείται σε αναπτυξιακή πορεία. Ενδεικτική η περί τούτου τοποθέτηση του γενικού διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ.

«Βλέπουμε τουριστικές αναπτύξεις και νέα ξενοδοχεία στα σκαριά. Βεβαίως λόγω του προβλήματος έλλειψης του εργατικού δυναμικού, ίσως να δούμε επιβράδυνση αυτών των αναπτύξεων», σημείωσε.

Η τρέχουσα κατάσταση

Η εορταστική περίοδος είναι μείζοντας σημασίας για τα ξενοδοχεία, αφού ο εισερχόμενος τουρισμός βρίσκεται κατά την παρούσα χρονική περίοδο στα... κάτω του. Την τιμητική τους βεβαίως έχουν τα τριήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Αυτόν τον καιρό σίγουρα δεν υπάρχει ουσιαστική εισροή από το εξωτερικό. Οι πληρότητες των ξενοδοχείων βρίσκονται στο 30-35%, με εξαίρεση τα εορταστικά τριήμερα που οι πληρότητες φτάνουν το 50-60% από τον εσωτερικό τουρισμό κυρίως», υπέδειξε ο κ. Ρουσουνίδης.

Πρόσφατα, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης, είχε ανακοινώσει ότι η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια το 2023 ξεπέρασε τη συνολική κίνηση ολόκληρης της προ πανδημίας χρονιάς του 2019, προσθέτοντας ότι το 2019 ήταν η χρονιά ρεκόρ επιβατικής κίνησης, ενώ, σε σχέση με το 2019, η φετινή χρονιά αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση της τάξης του 3%.

Παρόλα αυτά, όπως εξήγησε ο κ. Ρουσουνίδης, «αν και το 2023 φαίνεται να κλείνει οριακά πιο πάνω από 2019, οι αυξημένες αφίξεις ως είναι δεν αντανακλώνται στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων γιατί υπάρχει μια διαρροή προς στα κατεχόμενα και τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις».

Όσον αφορά τα έσοδα των ξενοδοχείων το 2023, είναι τα ίδια, αν όχι πιο κάτω, αν αφαιρεθούν οι αυξήσεις που προέρχονται από τον πληθωρισμό.

Συγκρατημένοι για το 2024

Οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις με τον πόλεμο στην Γάζα, έχουν σαφώς αντίκτυπο και στον τουρισμό της Κύπρου, με τις απώλειες να είναι πλέον δεδομένες.

«Οι προοπτικές για το 2024 είναι καλές, υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την επερχόμενη περίοδο. Αυτό θα εξαρτηθεί βεβαίως από το πόσο μεγάλες θα είναι και τι αντίκτυπο θα έχουν οι απώλειες από την ισραηλινή αγορά, διότι σίγουρα θα υπάρχουν απώλειες», επισήμανε ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης.

Για να προσθέσει καταλήγοντας ότι «γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης από άλλες αγορές για να καλύψουμε αυτό το κενό, από χώρες από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και την Σκανδιναβία. Ευελπιστούμε ότι θα αυξήσουμε έστω και λίγο τα ποσοστά από αυτές τις αγορές. Έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία».

Δειτε Επισης

Minthis Resort: Πασχαλινή πολυτέλεια σε έναν παράδεισο εκλεπτυσμένης απόλαυσης
Κώστας Κουμής: Επιβεβαιώνεται η μεγάλη συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού στην τουριστική οικονομία
Στο 50% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία το Πάσχα-Ετοιμάζονται για δύσκολη χρονιά οι ξενοδόχοι
WIZZ Experiences: Νέα πρόσθετη υπηρεσία για τους επιβάτες της Wizz Air
Στα €1,4 δισ. οι δαπάνες για ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό το 2022
Ψηφίζουν εξωτερικό για τις πασχαλινές διακοπές τους οι Κύπριοι-Για 48ωρα οι κρατήσεις στο εσωτερικό
Ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο η Πορτογαλία
ΕΤΑΠ Λευκωσίας: Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο GreenHost Project
Απογειώθηκαν τα ταξίδια των Κυπρίων-Πού αποδίδεται η αύξηση και οι δημοφιλέστεροι προορισμοί
Λαμπερό reopening για το The Retail Village στο Nammos Limassol του Parklane Resort & Spa (pics)