Νέα νοσοκομεία, εξαγορές, επεκτάσεις-Οι ραγδαίες αλλαγές στον τομέα της υγείας

Χρονιά προαναγγελιών για νέες αφίξεις νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων, εξαγορών, αλλαγών στη σύνθεση των μετοχικών κεφαλαίων και γενικότερων ανακατατάξεων στον τομέα της υγείας μπορεί να χαρακτηριστεί το 2023.

Οι ραγδαίες εξελίξεις και η κινητικότητα, η οποία παρατηρείται, αποδεικνύουν ότι η υγεία αποτελεί τομέα με επενδυτικές προοπτικές και ευκαιρίες.

Πιο κάτω, παρουσιάζονται κάποιες από τις πιο σημαντικές, τρέχουσες και επερχόμενες, εξελίξεις στον κλάδο της υγείας.

Στην ECM Partners η Πολυκλινική Υγεία

Την ολοκλήρωση της εξαγοράς 68% του μετοχικού κεφαλαίου της Ιδιωτικής Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ και την ανάθεση της διαχείρισης του νοσοκομείου στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, ανακοίνωσε στις αρχές Δεκεμβρίου η ECM Partners.

ygeiaecm

Η απόκτηση της Πολυκλινικής έχει λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, και βάσει της συμφωνίας εξαγοράς το ποσοστό δύναται να αυξηθεί στο 75% στο εγγύς μέλλον.

Η ECM Partners ανέθεσε τη διαχείριση του Νοσοκομείου στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, τον μεγαλύτερο ελληνικών συμφερόντων όμιλο παροχής υπηρεσιών υγείας.

AHEPA University Hospital Cyprus

Σημαντικό βήμα για την είσοδο της Κύπρου στον ιατρικό τουρισμό φιλοδοξεί να αποτελέσει η υλοποίηση του AHEPA University Hospital Cyprus, του μεγαλύτερου ιδιωτικού πλήρως διαπιστευμένου, πανεπιστημιακού νοσοκομείου στην Κύπρο, το οποίο προγραμματίζεται να γίνει στη Λευκωσία.

ahepa

Η Vivant Medical Investments PLC αναμένεται να μετατρέψει το γνωστό εμπορικό κτήριο συνολικής έκτασης 18.000 τ.μ., IMC, στον Στρόβολο, σε ένα υπερσύγχρονο ιδιωτικό νοσοκομείο, το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην αναβάθμιση των ιατρικών υπηρεσιών στην Κύπρο.

Το έργο προωθείται από τον Όμιλο Kaisis, μέσω των θυγατρικών του Fortune Health Resorts Ltd και C.D.F.C. Commercial and Development Finance Company Ltd, σε συνεργασία με το Ανώτατο Συμβούλιο του AHEPA και σε συνεργασία με διεθνείς και τοπικούς επενδυτές, φορείς και ειδικούς στον τομέα της υγείας.

Το νοσοκομείο θα λειτουργεί σε πλήρη συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ».

Η όλη επένδυση συμπεριλαμβανομένης της αγοράς και μετατροπής του κτηρίου σε νοσοκομείο και της αγοράς του αναγκαίου ιατρικού και άλλου εξοπλισμού ανέρχεται στα €80 εκατ., και θα καλυφθεί εξίσου από την έκδοση κεφαλαίου και δανεισμό από τραπεζικό ίδρυμα της Κύπρου.

Οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να αρχίσουν τον Ιανουάριο του 2024, με την έναρξη των νοσοκομειακών λειτουργιών να τοποθετείται το πρώτο εξάμηνο του 2025.

SwissMed Health

Το πρότυπο ιατρικό κέντρο μακροζωίας SwissMed Health ανοίγει στη Λεμεσό, με υψηλές προδιαγραφές που αλλάζουν τα δεδομένα στους τομείς της προληπτικής ιατρικής και της μακροζωίας.

Οι σύγχρονες και υψηλής αισθητικής εγκαταστάσεις της SwissMed Health, έκτασης 1.000 τ.μ., περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, δωμάτια θεραπείας με ιατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, εργαστήρια, γραφεία ιατρών, αίθουσα ξεκούρασης, καθώς και έναν άνετο χώρο υποδοχής.

swissmed

Η μετεγκατάσταση της SwissMed Health στη Λεμεσό αποτελεί μέρος μιας φιλόδοξης στρατηγικής, η οποία έλαβε σάρκα και οστά, κατόπιν σημαντικής χρηματοδότησης από την Brookstreet Equity Partners “Brookstreet”, μια διακεκριμένη εταιρεία ιδιωτικού κεφαλαίου, με έδρα το Λονδίνο.

Τα άρτια εκπαιδευμένα και έμπειρα μέλη του ιατρικού προσωπικού της SwissMed Health, αντιμετωπίζουν ριζικά τα προβλήματα υγείας των ασθενών, εντοπίζοντας τα αίτια της ασθένειας και προσαρμόζοντας τα σχέδια θεραπείας, ώστε αυτά να ανταποκρίνονται στις ατομικές τους ανάγκες, στη βάση του τρίπτυχου: αντιμετώπιση υφιστάμενων ασθενειών, πρόληψη μελλοντικών νόσων και βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών, ως βασικά συστατικά της μακροζωίας.

American Medical Center

Το American Medical Center επεκτείνει την παρουσία του με τη δημιουργία ενός νέου πρότυπου ιδιωτικού νοσοκομείου στη Λεμεσό.

Με γνώμονα την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και την ανάπτυξη ενός δικτύου ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας, προχωρά στην ανέγερση ενός νέου υπερσύγχρονου ιατρικού κέντρου.

Στην καρδιά της Λεμεσού, απέναντι από την Αστυνομική Διεύθυνση, με συνολική επιφάνεια 12.900 τ.μ., το American Medical Center Limassol, αναμένεται να καταστεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα ιδιωτικά νοσοκομεία στην ευρύτερη περιοχή.

americanmedicalcenter

Οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να αρχίσουν τους επόμενους μήνες και υπολογίζεται να ολοκληρωθούν σε περίπου 1,5 χρόνο.

Το κτήριο θα αποτελείται από δέκα ορόφους, με δύο επιπλέον ορόφους στο υπόγειο και τετραώροφο χώρο στάθμευσης για τους επισκέπτες και το προσωπικό.

Έχει χωρητικότητα 70 κλινών και κάθε δωμάτιο διαθέτει δικό του κήπο, ενώ χώροι πρασίνου ενσωματώνονται σε όλο το κτήριο, δημιουργώντας ένα όμορφο και υποστηρικτικό περιβάλλον για τον ασθενή και τον επισκέπτη.

Η νέα επένδυση του Hellenic Healthcare Group

Σε μία νέα επένδυση στον τομέα της υγείας στην Κύπρο, έπειτα από την εξαγορά του Απολλώνειου Ιδιωτικού Νοσηλευτηρίου, καθώς και του Αρεταίειου, στη Λευκωσία, προχώρησε το Hellenic Healthcare Group (HHG).

Συγκεκριμένα, εντός του 2023, η Hellenic Healthcare Holding Single Member S.A., μέλος του ομίλου HHG, προχώρησε-μέσω της Lemgo Ltd- στην απόκτηση του μετοχικού κεφαλαίου της Gialletto Ltd.

hellenichealth

Η Gialletto Ltd είναι εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, δεόντως εγγεγραμμένη σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή ακτινολογικών και συναφών υπηρεσιών.

Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ: Ανακαινίσεις, επεκτάσεις και αναβαθμίσεις

Στη σημαντική αναβάθμιση και επέκταση του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ προχωρά ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ). Στόχος η αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται στο μοναδικό τριτοβάθμιο νοσοκομείο της χώρας για την μητέρα και το παιδί.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός έχει προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τη μελέτη, την κατασκευή και την δωδεκαετή συντήρηση του έργου που περιλαμβάνει ανακαινίσεις, επεκτάσεις και αναβαθμίσεις του Μακάρειου Νοσοκομείου.

makareio

Πιο συγκεκριμένα, η αναβάθμιση θα περιλαμβάνει την κατασκευή νέου κτηρίου που θα είναι τοποθετημένο στη νότια πλευρά του υφιστάμενου νοσοκομείου και θα αποτελείται από υπόγειο χώρο, ισόγειο, πρώτο όροφο και δεύτερο όροφο. Στον υπόγειο χώρο του κτηρίου θα δημιουργηθούν 36 χώροι στάθμευσης και έξι χώροι στάθμευσης για ΑΜΕΑ.

Η συνολική εκτιμώμενη αξία του έργου ανέρχεται στα €28.340.000 + ΦΠΑ και μέρος του χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου για το ποσό των €19.370.440, €2.332.000 και €1.723.560 αντίστοιχα (συνολικό ποσό χρηματοδότησης €23.426.000) μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

CVC Capital: Περιθώριο επενδύσεων

Συνέταιρο της επενδυτικής εταιρείας CVC Capital Partners Advisory είχε δεχθεί τον Σεπτέμβριο του 2023, στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ CVC ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η εμπειρία της εταιρείας σε σχέση με τις πρόσφατες επενδύσεις που πραγματοποίησε στην Κύπρο στον νευραλγικό τομέα της υγείας, αλλά και το περιθώριο μελλοντικών επενδύσεων σε τομείς ενδιαφέροντος όπως η υγεία, οι υποδομές και η παιδεία.

Δειτε Επισης

Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών