Αντ. Ορθοδόξου: Η έλλειψη εργατικού δυναμικού και η αξία της σωστής επιλογής προσωπικού

Η σωστή επιλογή του προσωπικού αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην επίτευξη, τόσο των επιθυμητών στόχων όσο και των αποτελεσμάτων που καθορίζονται από τον εκάστοτε εργοδότη για την επιχείρησή του, τονίζει ο Managing Director της Orthodoxou Employment Bureau, Αντώνης Ορθοδόξου, επισημαίνοντας πως τα τελευταία χρόνια, ο επιχειρηματικός τομέας στην Κύπρο έχει αντιμετωπίσει προκλήσεις που σχετίζονται με την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Πρόκειται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, για μια συνθήκη που αποτελεί ένα σύνθετο, αλλά και πλούσιο σε ευκαιρίες τοπίο, το οποίο απαιτεί προσεκτική εξέταση και στρατηγική διαχείριση.

Σκιαγραφώντας την κατάσταση στην αγορά εργασίας, ο κ. Ορθοδόξου υποδεικνύει πως οι μεγαλύτερες ανάγκες σε εργατικό δυναμικό εντοπίζονται κατά πρώτο λόγο στην τουριστική βιομηχανία, ξενοδοχεία και εστιατόρια, αλλά και στον κατασκευαστικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, εξηγεί και αναλύει το πώς η Orthodoxou Employment Bureau έρχεται αρωγός στην προσπάθεια των επιχειρήσεων να εντοπίσουν και να εντάξουν στο δυναμικό τους το κατάλληλο προσωπικό από τρίτες χώρες, μέσα από την παροχή μιας σειράς υπηρεσιών, προσαρμοσμένης στις ανάγκες και στις απαιτήσεις τους.

«Η εταιρεία μας, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο έχοντας εμπειρία 28 χρόνων, αφουγκράζεται τις ανάγκες του πελάτη-εργοδότη, ως προς το προσωπικό που επιθυμεί να εργοδοτήσει και προτείνει τους καταλληλότερους υποψηφίους για τις διάφορες θέσεις εργασίας», υποδεικνύει.

Εκτιμώντας ότι η αγορά εργασίας το 2024 θα αυξηθεί και οι ανάγκες των εταιρειών για προσωπικό από τρίτες χώρες θα συνεχίσουν να υφίστανται σε μεγάλο βαθμό, ο Αντώνης Ορθοδόξου υπογραμμίζει πως το κράτος μπορεί να λάβει διάφορα μέτρα για να διευκολύνει την εισροή εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες στην Κύπρο.

Για όσους/ες ενδεχομένως να μην γνωρίζουν, ποιο είναι το αντικείμενο δραστηριοποίησης και ποιες υπηρεσίες προσφέρει στους πελάτες της η Orthodoxou Employment Bureau;

H Orthodoxou Employment Bureau, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία εργοδότησης εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες στην Κύπρο, μέλος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Γραφείων Εξεύρεσης Εργασίας, πλήρως αδειοδοτημένο από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Αρ. Άδειας: 152).

Η εταιρεία ειδικεύεται στην εξεύρεση προσωπικού διάφορων ειδικοτήτων όπως, οικιακοί βοηθοί, φροντιστές ηλικιωμένων, μάγειρες, βοηθοί κουζίνας, τραπεζοκόμοι, ζαχαροπλάστες, αρτοποιοί, κρεοπώλες, baristas, barmen, spa therapists, κηπουροί, συντηρητές, καμαριέρες, υπάλληλοι υποδοχής, αχθοφόροι, εργάτες γεωργίας, εργάτες κτηνοτροφίας, κυρίως από Ινδία, Σρι Λάνκα, Βιετνάμ, Νεπάλ, Αίγυπτο, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Φιλιππίνες.

Το προσωπικό της εταιρείας, αφουγκράζεται πλήρως τις απαιτήσεις των πελατών της και παρέχει στους εργοδότες, εργοδοτούμενους που είναι άρτια καταρτισμένοι για τις ανάγκες τους, διευθετώντας όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την έκδοση άδειας εισόδου, παραμονής και εργασίας τους στην Κύπρο.

Παρέχουμε γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση στους πελάτες μας προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των αυτοεργοδοτούμενων και των επιχειρήσεων.

Οι υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν:

  • Έκδοση άδειας εργοδότησης αλλοδαπών τρίτων χωρών από το Τμήμα Εργασίας.
  • Σφράγισμα συμβολαίων από το Γραφείο Εργασίας.
  • Έκδοση άδειας εισόδου από το Τμήμα Μετανάστευσης.
  • Διεκπεραίωση εγγράφων από Πρεσβείες/Προξενεία.
  • Παραλαβή αλλοδαπών από το αεροδρόμιο και μεταφορά στο χώρο εργασίας τους.
  • Ιατρικές εξετάσεις.
  • Εγγραφή αλλοδαπών.
  • Ανανεώσεις αδειών παραμονής αλλοδαπών.
  • Μεταβιβάσεις / αλλαγές εργοδότη.
  • Έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων από και προς τις χώρες τους.
  • Ασφάλειες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αλλοδαπών.
  • Ασφάλειες ευθύνης εργοδότη.

Βάσει και των όσων αναφέρατε πιο πάνω, γιατί μια εταιρεία/επιχείρηση να αποταθεί στην Orthodoxou Employment Bureau για εξεύρεση εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες; Ποια τα πλεονεκτήματα που θα αποκομίσει στην όλη προσπάθειά της;

Η σωστή επιλογή του προσωπικού αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην επίτευξη, τόσο των επιθυμητών στόχων όσο και των αποτελεσμάτων που καθορίζονται από τον εκάστοτε εργοδότη για την επιχείρησή του. Οπόταν, δεν μπορείς παρά να αναζητήσεις το καταλληλότερο άτομο, που θα συμβάλει στο όραμα σου. Σε αυτό το σημείο, έρχεται να σε βοηθήσει και να σε κατευθύνει η Orthodoxou Employment Bureau.

Η εταιρεία μας, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο έχοντας εμπειρία 28 χρόνων, αφουγκράζεται τις ανάγκες του πελάτη-εργοδότη, ως προς το προσωπικό που επιθυμεί να εργοδοτήσει και προτείνει τους καταλληλότερους υποψηφίους για τις διάφορες θέσεις εργασίας.

Λειτουργοί της εταιρείας ταξιδεύουν σε Ινδία, Σρι Λάνκα, Βιετνάμ, Νεπάλ, Αίγυπτο, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Φιλιππίνες για να κάνουν αυτοπροσώπως τις συνεντεύξεις, ώστε να διασφαλίσουμε πως το προσωπικό που θα φέρουμε, είναι άρτια καταρτισμένο στον τομέα του. Εμείς, ψάχνουμε το ιδανικό προσωπικό που θα βγάλει τον εργοδότη ή την εταιρεία, ασπροπρόσωπους.

Ποιες εταιρείες μπορούν να απευθυνθούν κοντά σας; Οι υπηρεσίες που παρέχετε αφορούν όλους τους επιχειρηματικούς τομείς ή επικεντρώνεστε σε κάποιους συγκεκριμένους;

Η Orthodoxou Employment απευθύνεται σε εταιρείες όλων των κλάδων, οι οποίες έχουν ανάγκη για προσωπικό, δεν μπορούν να καλύψουν τις κενές θέσεις με εργατικό δυναμικό από την Κύπρο ή από την Ευρώπη και πληρούν τα κριτήρια εξασφάλισης άδειας εργοδότησης υπηκόων τρίτων χωρών.

Πέραν από τις επιχειρήσεις όμως, κοντά μας μπορεί να αποταθεί και το κάθε νοικοκυριό, που ψάχνει οικιακούς βοηθούς και φροντιστές.

Προσεκτική εξέταση και στρατηγική διαχείριση

Τα τελευταία χρόνια το «επιχειρείν» ταλανίζεται από την έλλειψη εργατικού δυναμικού, την ίδια ώρα που το κράτος προσπαθεί να διασφαλίσει μια ισορροπία, τόσο στην αγορά εργασίας και τους αριθμητικούς συσχετισμούς μεταξύ ντόπιου και ξένου εργατικού δυναμικού όσο και γενικότερα με φόντο το μεταναστευτικό. Πώς εισπράττετε εσείς την όλη κατάσταση;

Τα τελευταία χρόνια, ο επιχειρηματικός τομέας στην Κύπρο έχει πράγματι αντιμετωπίσει προκλήσεις που σχετίζονται με την έλλειψη εργατικού δυναμικού. Η συνθήκη αυτή αποτελεί ένα σύνθετο, αλλά και πλούσιο σε ευκαιρίες τοπίο, που απαιτεί προσεκτική εξέταση και στρατηγική διαχείριση.

Η επίτευξη της ισορροπίας στην αγορά εργασίας είναι στρατηγικό μέλημα για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και τη συνολική ευημερία της κυπριακής κοινωνίας και οι προσπάθειες που κάνει το κράτος για την διασφάλιση της είναι αξιέπαινες.

Ως γραφείο εξεύρεσης ξένου εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, αναγνωρίζουμε το ρόλο μας στην επίτευξη αυτής της ισορροπίας. Επικεντρωνόμαστε στη διευκόλυνση της εισόδου ανειδίκευτου και εξειδικευμένου αλλοδαπού προσωπικού για την πλήρωση συγκεκριμένων κενών στην αγορά εργασίας, διασφαλίζοντας ότι η διαδικασία πρόσληψης ευθυγραμμίζεται με τους κανονισμούς και τις προτεραιότητες του κράτους.

Αυτή η προσέγγιση, όχι μόνο βοηθά τις επιχειρήσεις να καλύψουν τις ανάγκες τους σε εργατικό δυναμικό, αλλά και συμπληρώνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη διαχείριση της δυναμικής της εργασίας.

Κατανοούμε το ευρύτερο πλαίσιο της μετανάστευσης και τον αντίκτυπό της στη χώρα και γι’ αυτό προσεγγίζουμε το θέμα με ευαισθησία, σεβόμενοι τον πολιτιστικό και κοινωνικό ιστό της τοπικής κοινότητας.

Αποσκοπούμε μόνο στο κοινό καλό των συμπολιτών μας και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του τουριστικού μας προϊόντος, που είναι ο πνευμονοδότης της κυπριακής οικονομίας.

Οι τομείς με τις μεγαλύτερες ανάγκες

Σε ποιους επιχειρηματικούς τομείς εντοπίζετε εσείς, βάσει βεβαίως των αναγκών των πελατών σας, τις μεγαλύτερες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό; Και γιατί, πιστεύετε, αδυνατούν να το καλύψουν, είτε με ντόπιους είτε με κοινοτικούς εργαζόμενους;

Έχουμε παρατηρήσει συγκεκριμένους επιχειρηματικούς τομείς, στους οποίους οι πελάτες μας εντοπίζουν σταθερά τις μεγαλύτερες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό. Ένας από τους βασικούς κλάδους που αντιμετωπίζει διαρκώς προκλήσεις είναι η τουριστική βιομηχανία (ξενοδοχεία και εστιατόρια).

Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των περιόδων αιχμής, παρατηρείται αύξηση της ζήτησης για εξειδικευμένο προσωπικό σε ξενοδοχεία και χώρους εστίασης. Η διαθεσιμότητα του τοπικού εργατικού δυναμικού φαίνεται να μην ανταποκρίνεται στις εποχιακές διακυμάνσεις, οδηγώντας σε ελλείψεις.

Επίσης, έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού αντιμετωπίζει συχνά και ο κατασκευαστικός τομέας, πιθανόν γιατί οι Κύπριοι εργαζόμενοι προσελκύονται περισσότερο από άλλους κλάδους, ενώ δυσκολίες πρόσληψης παρατηρούνται και στις γεωργικές, κτηνοτροφικές και γενικές χειρωνακτικές δραστηριότητες.

Ο δικός μας ρόλος ως εταιρεία είναι να γεφυρώσουμε αυτά τα κενά εντοπίζοντας προσωπικό από το εξωτερικό που μπορεί να καλύψει τις συγκεκριμένες ανάγκες των πελατών μας, είτε για τους εν λόγω τομείς, είτε για άλλους.

Τι θα μπορούσε να κάνει το κράτος

Κατά τη δική σας αντίληψη, τι θα μπορούσε να κάνει το κράτος, ώστε να διευκολύνει την κάθοδο εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες;

Το κράτος μπορεί να λάβει διάφορα μέτρα για να διευκολύνει την εισροή εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες στην Κύπρο.

Η απλούστευση των αιτήσεων για θεώρηση, των αδειών εργασίας και των διαδικασιών παραμονής εφαρμόζοντας την πολιτική ανάπτυξης των διαδικτυακών διαδικασιών που εξήγγειλε η κυβέρνηση, είναι μερικές από τις λύσεις που θα μειώσουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και θα διευκολύνουν την είσοδο στην αγορά εργασίας.

Είναι επίσης σημαντικό να επισημάνω, ότι σε ορισμένα επαγγέλματα που αντιμετωπίζουν έλλειψη εργατικού δυναμικού, η πρόσληψη αλλοδαπού προσωπικού αποδεικνύεται εξίσου δύσκολη λόγω του απαρχαιωμένου χαρακτήρα της νομοθεσίας, γεγονός που απαιτεί την ενδελεχή εξέταση και πιθανή μεταρρύθμιση από την κυβέρνηση.

Ακόμη μία πρόταση θα ήταν, η σύναψη εταιρικών σχέσεων και συμφωνιών με χώρες που αποτελούν σημαντικές πηγές ξένου εργατικού δυναμικού, που θα διευκολύνει τις διαδικασίες και θα προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κο. Γιάννη Παναγιώτου, που φέτος οι αιτήσεις για άδειες εργοδότησης ξένου προσωπικού για την τουριστική βιομηχανία (ξενοδοχεία & εστιατόρια), άνοιξαν 3 μήνες νωρίτερα, πράγμα που φανερώνει την σταδιακή βελτίωση της διαδικασίας προς όφελος των εργοδοτών.

Πλέον, οι εργοδότες μπορούν από 1η Δεκεμβρίου να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες, δίνοντας έτσι περισσότερο χρόνο στην διαδικασία και στην έγκαιρη έλευση των υπαλλήλων, ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν κατά τη διάρκεια της περιόδου υψηλής ζήτησης.

Η αγορά εργασίας το 2024

Ενόψει και της νέας χρονιάς, πώς εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθεί η αγορά εργασίας το 2024; Οι ανάγκες των επιχειρήσεων για εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες θα εξακολουθήσουν και σε ποιο βαθμό να υφίστανται;

Αν και είναι δύσκολο να προβλέψω το μέλλον με βεβαιότητα, εκτιμώ ότι η αγορά εργασίας το 2024 θα αυξηθεί και οι ανάγκες των εταιρειών για προσωπικό από τρίτες χώρες, θα συνεχίσουν να υφίστανται ακόμη σε μεγάλο βαθμό.

Επίσης, όπως και πολλές άλλες χώρες έτσι και η Κύπρος, αντιμετωπίζει δημογραφικές προκλήσεις, όπως η γήρανση του πληθυσμού. Υπό την συνθήκη αυτή, η εύρεση Κυπρίων εργαζομένων για ορισμένους κλάδους, όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία, πιθανόν να είναι δύσκολη, γιατί όπως ανέφερα και νωρίτερα, δεν προτιμώνται από τους συμπολίτες μας.

Κλείνοντας, εάν η παγκόσμια οικονομία συνεχίσει να ανακάμπτει, οι βιομηχανίες θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν ανάπτυξη και η ζήτηση, τόσο για ντόπιους όσο και ξένους εργαζομένους, θα αυξηθεί.

Το μήνυμα προς τις επιχειρήσεις

Ποιο μήνυμα θα στέλνατε σε όσες επιχειρήσεις βρίσκονται σε αναζήτηση εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, δεδομένων και των υπηρεσιών που η Orthodoxou Employment Bureau είναι σε θέση να τους προσφέρει, διευκολύνοντας την αναζήτησή τους αυτή;

Στις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναζήτηση εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, θα ήθελα να περάσω το μήνυμα ότι όσο δύσκολη και πολύπλοκη και αν φαίνεται η διαδικασία, είμαστε δίπλα τους.

Μαζί, μπορούμε να βρούμε άτομα για τις επιχειρήσεις τους, που θα ταιριάζουν με την φιλοσοφία και την κουλτούρα τους και να διεκπεραιώσουμε όλα τα απαραίτητα για την νόμιμη είσοδο, παραμονή και εργασία τους στην Κύπρο.

Άτομα εργατικά, με όρεξη και τα κατάλληλα προσόντα για να βασιστούν πάνω τους και να πάρουν την επιχείρηση, ένα βήμα παραπέρα. Άλλωστε, η επιτυχία μας σαν γραφείο, στηρίζεται στις αξιόπιστες και ποιοτικές υπηρεσίες που παρέχουμε στους πελάτες μας.

Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Ιδιωτικών Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας

Καταληκτικά, γνωρίζουμε ότι είστε ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το έργο σας;

Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Ιδιωτικών Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας ιδρύθηκε από το 2007 με απώτερο σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών της, την ανάπτυξη του πνεύματος αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ τους και τη προάσπιση και προαγωγή των κοινών συμφερόντων τους με την λήψη συλλογικών μέτρων.

Στην Ομοσπονδία της οποίας έχω τη τιμή να κατέχω τη θέση του Προέδρου από το 2022, υπάρχουν γύρω στα 80 μέλη που ασκούν το επάγγελμα του εγγεγραμμένου και κατόχου αδείας Ιδιωτικού Γραφείου Εξεύρεσης Εργασίας.

Η Ομοσπονδία είναι μέλος του Κυπριακού Επιμελητηρίου και συμμετέχει σε παράλληλες διαβουλεύσεις με εταίρους και το Υπουργείο Εργασίας και μέσω της εμπειρίας της, κάνει εισηγήσεις για αποφάσεις που αφορούν την πολιτική του κράτους για την εργοδότηση αλλοδαπών στην Κύπρο, αλλά και στην βελτίωση των διαδικασιών για την αδειοδότηση της απασχόλησης τους.

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Η ανώτερη εκπαίδευση μπορεί να ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό τις οικονομικές προοπτικές την Κύπρου
Οι απολαβές των CEOs μεγάλων εταιρειών-Πόσο αμείφθηκαν το 2023
Το Ιsland Charitable Foundation δέχεται αιτήσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25
Απογευματινή εκδήλωση της Gaggenau στη Λευκωσία
Εκδήλωση στο ΤΕΠΑΚ με θέμα «Ευρωεκλογές 2024: Οι νέοι/νέες στην πρώτη γραμμή»
The Glowmorous Dinner: Φιλανθρωπικό δείπνο από το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ξένοι ομιλητές στο 9ο Cyprus Professional Services Conference
Το 7ο Cyprus HealthCare Conference ακτινογραφεί το ΓεΣΥ
Open Day για σπουδές αισθητικής στο Cyprus College Λεμεσού
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου και Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου