Σχέδιο Ανάκαμψης: Πέραν των 152 εκατ. ευρώ στον δρόμο για την Κύπρο-Υποβλήθηκαν τα αιτήματα

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και τα 38 ορόσημα και στόχοι της 2ης και 3ης δόσης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και οι απαιτούμενοι έλεγχοι και η Κύπρος έχει αποστείλει σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ταυτόχρονα δύο αιτήματα πληρωμής από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνολικού ύψους 152,3 εκατομμύρια ευρώ.

Η υιοθέτηση του αναθεωρημένου – του νέου μας εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που τέθηκε σε ισχύ στις 11 Δεκεμβρίου 2023 και η επιτυχής ολοκλήρωση των 16 και 22 στόχων και οροσήμων που περιλαμβάνονται, αντίστοιχα, στο 2ο και 3ο αίτημα πληρωμής, έχει ως αποτέλεσμα την υποβολή τους σήμερα για εκταμίευση των πρόσθετων €152,3εκ από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Με την νέα αυτή εκταμίευση και την έγκριση του νέου μας Σχεδίου η Κύπρος θα εισπράξει σωρευτικά, μαζί με τα €242εκ που ήδη εκταμιευθήκαν, ποσό πέραν των €400 εκατομμυρίων, περίπου το 40% της συνολικής κατανομής της χορηγίας για τη χώρα μας.

Με την υποβολή και της 3ης αίτησης πληρωμής, η χώρα μας συγκαταλέγεται στα 10 πρώτα κράτη-μέλη που έχουν υποβάλει και τρίτο (3ο) αίτημα πληρωμής από τον Μηχανισμό, τα πλείστα εκ των οποίων το έχουν πράξει μόλις πολύ πρόσφατα και μετά την έγκριση των δικών τους προτάσεων τροποποίησης, επί των εθνικών τους Σχεδίων.

Το νέο μας Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) της Κύπρου με συνολικό προϋπολογισμό €1,22 δισεκατομμύρια περιλαμβάνει 136 Μέτρα και αφορά τόσο σε μεταρρυθμίσεις (61 Μέτρα) όσο και σε επενδύσεις (75 Μέτρα - Έργα και Σχέδια Χορηγιών), σε όλους σχεδόν τους τομείς πολιτικής που συμβάλλουν στην βιώσιμη ανάπτυξη. Υλοποιείται από 70 Φορείς Υλοποίησης του Δημόσιου και Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, όπως και από χιλιάδες Δικαιούχους μέσω Σχεδίων Χορηγιών, Επιχειρήσεις, ΜΚΟ και Φυσικά Πρόσωπα.

Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν είναι απλά ένα Σχέδιο της Κυβέρνησης, είναι το Σχέδιο όλων μας και είναι το στοίχημα όλων μας να επιτύχουμε μαζί τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Ο Υπουργός Οικονομικών επιθυμεί να εκφράσει τις ευχαριστίες του, σε όλους όσους εργάστηκαν άοκνα για επίτευξη των σημερινών στόχων, συμπεριλαμβανομένων των συναδέλφων του Υπουργών/Υφυπουργών που ήταν αρμόδιοι για υλοποίηση των οροσήμων, των κοινοβουλευτικών κομμάτων που υπερψήφισαν τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ήταν προϋπόθεση για υποβολή των αιτήσεων για εκταμίευση της 2ης και 3ης δόσης, καθώς και στους υπεύθυνους λειτουργούς της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Δειτε Επισης

Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Ε.Ε.: Χαλλούμι ΠΟΠ και αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής στις προσπάθειες προετοιμασίας της επανένωσης
Ικανοποίηση συντεχνιών για συμφωνία πλαίσιο και αυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
Απαντά στις ανησυχίες για τις αυξήσεις στο δημόσιο το Υπ. Οικονομικών-Στόχος η βιωσιμότητα του κρατικού μισθολογίου
Ανδρέας Αλέξη: Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την γήρανση του πληθυσμού και οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξήσεις στο δημόσιο ο επιχειρηματικός κόσμος -Οι μεγάλες ανησυχίες
Ανησυχία ΚΕΒΕ για τη διόγκωση του κρατικού μισθολογίου-Κίνδυνος να καταστεί μη βιώσιμο
Με αμελητέα κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ
Εξορθολογισμό του ρυθμού αύξησης του κρατικού μισθολογίου ζητά η ΟΕΒ-«Να μην επιστρέψουμε στα παλιά»
Aυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσια τομέα μετά από 15 χρόνια και με έναρξη ισχύος τον Οκτώβριο