Μήνυμα Αντώνη Ρούβα σε στρατηγικούς κακοπληρωτές-«Μηδενική η ανοχή μας»

Σαφέστατο μήνυμα σε στρατηγικούς κακοπληρωτές που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το σύστημα ότι η ανοχή που επιδεικνύει η Ελληνική Τράπεζα είναι μηδενική, στέλνει ο μεταβατικός ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου, Αντώνης Ρούβας.

Σε δήλωσή του στο InBusinessNews, και αναφερόμενος στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Ρούβας υπέδειξε την πρόσφατη ψήφιση του ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης των ΜΕΔ και των εκποιήσεων από τη Βουλή, επαναλαμβάνοντας την ανοικτή πρόσκληση προς του ευάλωτους πελάτες όπως προσέλθουν στην τράπεζα προς εξεύρεση μιας αμοιβαίας ικανοποιητικής λύσης.

«Στόχος μας», υπογράμμισε ο κ. Ρούβας, «είναι η προστασία των ευάλωτων πελατών μας, όμως την ίδια στιγμή επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή σε στρατηγικούς κακοπληρωτές που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το σύστημα».

Η πορεία του τραπεζικού κλάδου

Κληθείς να σχολιάσει την πορεία του τραπεζικού κλάδου στην Κύπρο κατά το 2023, ο μεταβατικός ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής σημείωσε πως απέδειξε για ακόμα μια χρονιά την ανθεκτικότητά του, παρουσιάζοντας καλά αποτελέσματα παρά τις έντονες προκλήσεις που προέκυψαν από τις διεθνές γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Ελληνική Τράπεζα, ο Αντώνης Ρούβας επισήμανε πως η καλή απόδοσή της συνεχίστηκε, και μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του 2023 τα κέρδη πριν από τη φορολογία ανήλθαν στα €240,7 εκατ.

Αυτό, όπως εξήγησε περαιτέρω, κυρίως χάρη στα υψηλότερα έσοδα από τόκους σε καταθέσεις και χρεόγραφα στην Κεντρική Τράπεζα, λόγω των αυξημένων επιτοκίων της ΕΚΤ, καθώς και εξαιτίας των μειωμένων εξόδων μετά το Σχέδιο Εθελούσιας Πρόωρης Αποχώρησης του 2022.

«Τα αποτελέσματα της τράπεζας», συνέχισε ο κ. Ρούβας, «καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού της μοντέλου, κάτι που αναγνωρίζεται και από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, αφού τόσο ο Moody’s όσο και ο Fitch αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής Τράπεζας σε Baa3 και BB+ αντίστοιχα, τοποθετώντας την σε επενδυτική βαθμίδα».

Σε εγρήγορση για ενδεχόμενους κινδύνους

Παρόλα αυτά, όπως τόνισε, στην Ελληνική παραμένουν σε εγρήγορση για ενδεχόμενους κινδύνους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απόδοση της τράπεζας, εξαιτίας των προκλήσεων στο οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον, με τα αυξανόμενα επιτόκια, τον υψηλό πληθωρισμό και το μεγάλο γεωπολιτικό ρίσκο.

Υποδεικνύοντας ότι σε μια δύσκολη περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας ο ισολογισμός της τράπεζας παραμένει ισχυρός με Συνολικό Δείκτη Κεφαλαίου περίπου 27,4%-σημαντικά πιο ψηλά από τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών-, αλλά και ότι ταυτόχρονα, η ρευστότητα παραμένει σε ψηλά επίπεδα με Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας στο 506%, ο μεταβατικός ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής επισήμανε πως οι επιδόσεις αυτές δίνουν στην τράπεζα τη δυνατότητα, και το 2024, να συνεχίσει να στηρίζει τους πελάτες της παρέχοντας ανταγωνιστικά και εξατομικευμένα χρηματοπιστωτικά και ασφαλιστικά προϊόντα.

«Συνεχίζοντας να χρηματοδοτούμε την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, ήδη, τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 ο νέος δανεισμός έφτασε τα €900 εκατ.», υπογράμμισε καταλήγοντας.

Δειτε Επισης

Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων
Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»