Powered by

Πρώτες σε αγορές χρυσού τον Οκτώβριο οι Κεντρικές Τράπεζες Κίνας, Τουρκίας, Πολωνίας

Οι κεντρικές τράπεζες, παγκοσμίως, συνέχισαν τον Οκτώβριο του 2023 να αγοράζουν χρυσό, πραγματοποιώντας καθαρές αγορές 42 τόνων χρυσού, με την Λαϊκή (Κεντρική) Τράπεζα της Κίνας να είναι και πάλι ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού, ακολουθούμενη από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας και την Εθνική Τράπεζα της Πολωνίας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Αυτές οι αγορές είναι κατά 41% χαμηλότερες από το αναθεωρημένο σύνολο των 72 τόνων που αγοράστηκε τον Σεπτέμβριο, αλλά εξακολουθούν να είναι κατά 23% υψηλότερες από τον μηνιαίο μέσο όρο των 34 τόνων της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2023, όπως αναφέρει ο ανώτατος αναλυτής του Παγκόσμιου Συμβούλιου Χρυσού Krishan Gopaul.

Επιπλέον, αναφέρει ότι τον Οκτώβριο, παρατηρήθηκαν υψηλότεροι όγκοι πωλήσεων, σε σύγκριση με τους δύο προηγούμενους μήνες, με τους μεγαλύτερους πωλητές να είναι το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν.

Σε σχέση με τη δραστηριότητα σε επίπεδο χώρας, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας παρέμεινε ο μεγαλύτερος αγοραστής, προσθέτοντας τον Οκτώβριο επιπλέον 23 τόνους χρυσού στα αποθέματά της - η δωδέκατη συνεχόμενη μηνιαία προσθήκη. Αυτό ανεβάζει τις καθαρές αγορές της σε συνολικά 204 τόνους για φέτος και αυξάνει τα αναφερόμενα αποθέματα χρυσού της σε 2.215 τόνους.

Παρά τη σημαντική αύξηση, τα αναφερόμενα αποθέματα χρυσού εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόλις το 4% των συνολικών διεθνών αποθεμάτων της τράπεζας.

Εξάλλου, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας πραγματοποίησε επίσης μια σημαντική προσθήκη χρυσού κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, καθώς αγόρασε 19 τόνους αυξάνοντας τα επίσημα αποθέματά της σε χρυσό (κεντρική τράπεζα συν τα αποθέματα του Δημοσίου) σε 498 τόνους.

Σε ετήσια βάση, η τουρκική Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να παραμένει καθαρός πωλητής (44 τόνους) ως αποτέλεσμα των μεγάλων καθαρών πωλήσεών της μεταξύ Μαρτίου-Μαΐου, προσθέτει ο κ. Gopaul.

Πέρα από αυτές τις δύο τράπεζες, οι υπόλοιπες προέβησαν σε μέτριες αγορές χρυσού, σύμφωνα με τον ανώτατο αναλυτή του Παγκόσμιου Συμβούλιου Χρυσού.

Η Εθνική Τράπεζα της Πολωνίας συνέχισε την πρόσφατη αγοραστική της έξαρση, προσθέτοντας επιπλέον 6 τόνους στα αποθέματα χρυσού της. Τα αποθέματά της σε χρυσό έχουν πλέον αυξηθεί πέραν των 100 τόνων φέτος, σε 340 τόνους.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας (3 τόνους), η Εθνική Τράπεζα της Τσεχίας (2 τόνους), η Εθνική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Κιργιζίας (1 τόνο) και η Κεντρική Τράπεζα του Κατάρ (1 τόνο) ήταν οι άλλοι σημαντικοί αγοραστές τον Οκτώβριο.

Τον Οκτώβριο σημειώθηκε επίσης μεγαλύτερος όγκος πωλήσεων σε σύγκριση με τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Οι πωλήσεις αυτές προήλθαν από την Κεντρική Τράπεζα του Ουζμπεκιστάν (11 τόνων) και την Εθνική Τράπεζα του Καζακστάν (2 τόνους).

«Έχουμε παρατηρήσει συχνά ότι και οι δύο τράπεζες εναλλάσσονται συχνά μεταξύ καθαρής αγοράς και πώλησης, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο για τις τράπεζες που αγοράζουν χρυσό από εγχώριες πηγές», σημειώνει ο ανώτατος αναλυτής του Παγκόσμιου Συμβούλιου Χρυσού.

Έχοντας ξεκινήσει θετικά το τέταρτο τρίμηνο, όπως αναφέρει ο κ. Gopaul, η ζήτηση χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες φαίνεται ότι θα αυξηθεί το 2023 ακόμη περισσότερο.

Δειτε Επισης

Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση
Γερμανία: Ταχύτερη η συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα-«Αγκάθι» οι υπηρεσίες
Bitcoin: Ο «βασιλιάς» των cryptos φλερτάρει με τα $100.000
Εκτίμηση αναλυτών: Γεωπολιτικά και δασμοί θα φέρουν απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου το 2025
Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»
Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Οκτώβριο
Morgan Stanley: Φρένο στην ανάπτυξη και πληθωρισμός από τους δασμούς Τραμπ