Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

ΟΠΕΚ: Επεκτείνουν μέχρι Μάρτιο μειωμένη παραγωγή Ριάντ και Μόσχα

Σε επέκταση της περιόδου μέχρι τον Μάρτιο του 2024 κατά την οποία διατηρούν μειωμένη παραγωγή, αποφάσισαν Σαουδική Αραβία, Ρωσία και άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τις ασταθείς τιμές του πετρελαίου.

Οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν αμέσως μετά τη συνάντηση που έγινε την Πέμπτη των 13 μελών του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και των 10 εταίρων του, με τους αναλυτές να λένε ότι η αγορά περίμενε περισσότερα από τον οργανισμό.

Το πρωί της Παρασκευής οι τιμές πετρελαίου σημειώνουν περαιτέρω πτώση. Το αργό πετρέλαιο Μπρεντ υποχωρεί κατά 0,56% στα 80,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,42%, στα 75,6 δολάρια. 

Μετά τη συνάντηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, των Υπουργών του ΟΠΕΚ+, το Ριάντ ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως μέχρι τον Μάρτιο του 2024.

Επίσης, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις περικοπές στις εξαγωγές πετρελαίου στα 500.000 βαρέλια ημερησίως - από 300.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι στιγμής – και θα διατηρήσει αυτή τη μειωμένη παραγωγή μέχρι τον Μάρτιο. Οι δύο χώρες είχαν ανακοινώσει παλαιότερα ότι η υφιστάμενη μειωμένη παραγωγή τους θα διαρκούσε μέχρι το τέλος του 2023.

Το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Καζακστάν, η Αλγερία και το Ομάν θα προβούν επίσης σε μικρότερες περικοπές, ανέφερε ο ΟΠΕΚ σε ανακοίνωσή του.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών της προσφοράς πετρελαίου, είχε προσπαθήσει να πείσει τις αφρικανικές χώρες να αποδεχθούν χαμηλότερες ποσοστώσεις παραγωγής.

Αλλά η Αγκόλα και η Νιγηρία ήταν μεταξύ των χωρών που δίστασαν να υπογράψουν, επιδιώκοντας να αυξήσουν την παραγωγή για να εξασφαλίσουν το ζωτικό για αυτές συνάλλαγμα, αφού συμφώνησαν τον περασμένο Ιούνιο να μειώσουν τις ποσοστώσεις τους.

Κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, η μεγάλη παραγωγός Βραζιλία δήλωσε επίσης ότι θα ενταχθεί στον ΟΠΕΚ+ από το επόμενο έτος, σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού.

Δειτε Επισης

Βλέπει να υπάρχει μεγάλο μέλλον και αυξάνει περαιτέρω την παραγωγή φυσικού αερίου το Κατάρ
Ισχυρή υποστήριξη στην Βουλγαρία και μόνο θέμα χρόνου η ένταξή της στη ζώνη του ευρώ
Fitch: Αργά εντός 2024 και μέχρι το 2027 η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας
Αμερικανικές κυρώσεις για Ρωσία: Νέοι εμπορικοί περιορισμοί σε 93 οντότητες
Κίνα-Ε.Ε. συζήτησαν συνεργασία στον τομέα των αυτοκινήτων και των πρώτων υλών
Και τουρκική εταιρεία στο 13ο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. για την Ρωσία-Τι περιλαμβάνει
Στη Φρανκφούρτη η έδρα της νέας αρχής κατά ξεπλύματος βρώμικου χρήματος της Ε.Ε.
Νέα άνοδος για το αργό εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στη Μέση Ανατολή
Κυρώσεις ΗΠΑ σε πάνω από 500 οντότητες συνδεόμενες με «πολεμική μηχανή» Ρωσίας
Αυξήθηκαν τον Ιανουάριο οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ