«Βλαβερή η καύση του τσιγάρου»-Διάσημος ογκολόγος βάζει τα πράγματα στη θέση τους

Πιστός στο ραντεβού που δώσαμε σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, ο Δρ David Khayat ήταν εκεί πριν από τους δημοσιογράφους, περιμένοντας υπομονετικά την άφιξή μας για μια πιο χαλαρή συζήτηση γύρω από τα θέματα που τον έφεραν στην Κύπρο και φυσικά σχετίζονται με το αντικείμενό του.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως πρόκειται για τον διεθνούς φήμης, πολυβραβευμένο Ιατρό-Ογκολόγο και Καθηγητή Ιατρικής Δρ. David Khayat, γνωστό και ως πολέμιο του καρκίνου, ο οποίος βρέθηκε στο νησί μας στο πλαίσιο ιατρικού συνεδρίου. Προσφέρει τις υπηρεσίες του στην κλινική Bizet του Παρισιού και, ταυτόχρονα, είναι επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Τμήμα Παθήσεων του Μαστού στο Κέντρο Καρκίνου MD, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας των ΗΠΑ.

Ο γιατρός ήταν ομιλητής στο 11ο International Multithematic Scientific Bio-Medical Congress (11ο Διεθνές Πολυθεματικό Επιστημονικό Βιοϊατρικό Συνέδριο), που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 9-11 Νοεμβρίου. Η αξιολόγηση του ενδεχόμενου μείωσης των κινδύνων ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα, ως αποτέλεσμα της χρήσης των νέων εναλλακτικών προϊόντων καπνού και νικοτίνης, αποτέλεσε το επίκεντρο της ομιλίας του, που προσέλκυσε άτομα από όλη την Κύπρο και κυρίως επιστήμονες υγείας που θέλησαν να μάθουν περισσότερα για το ζήτημα αυτό και για όλα τα νεότερα που προκύπτουν.

Η συνάντησή μας
Απλός, λιτός και φιλικός, ο γιατρός φάνηκε από την αρχή έτοιμος να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματά μας δίχως ενδοιασμούς, ακόμα και σε αυτά τα οποία πήγαζαν μέσα από πλήρη άγνοια αλλά και εκείνα τα οποία εμπεριείχαν ένα στοιχείο καχυποψίας, ακόμη και αντίδρασης.

Όντας διαφωτιστικός σε πολλά σημεία, ο γιατρός μας βοήθησε να κατανοήσουμε και να διαχωρίσουμε μύθους και αλήθειες που υπάρχουν γύρω από το κάπνισμα. Το γεγονός για παράδειγμα ότι, η νικοτίνη που υπάρχει ως συστατικό στο φυτό του καπνού είναι μεν εθιστική και ασφαλώς όχι ακίνδυνη, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση η κύρια αιτία των ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Όπως κατέστησε σαφές ο Δρ Khayat, για ασθένειες όπως ο καρκίνος και κάποιες άλλες χρόνιες παθήσεις, ευθύνεται η καύση που παράγει τη συντριπτική πλειονότητα των τοξικών ενώσεων που βρίσκονται στον καπνό του τσιγάρου. Με απλά λόγια οτιδήποτε καίγεται, καθίσταται αμέσως και επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Όσοι επιμένουν να καπνίζουν
Και το μέγα ερώτημα που προκύπτει, είναι τι γίνεται με αυτούς οι οποίοι για πολλούς λόγους δεν διακόπτουν το κάπνισμα, ακόμη και τη στιγμή που προκύπτουν σοβαροί -για την εξέλιξη της υγείας τους- λόγοι.

Στο σημείο αυτό, ο καθηγητής Khayat ρωτήθηκε για τα εναλλακτικά προϊόντα που κυκλοφορούν πλέον ευρέως στην αγορά και το κατά πόσο κρίνονται και αυτά ένοχα.

Καταρχάς, εξήγησε ότι θα απαιτηθούν πολλά ακόμη χρόνια ερευνών και μελετών μέχρι η επιστημονική κοινότητα να καταλήξει σε πιο ακριβή επιδημιολογικά δεδομένα που θα επιτρέψουν και την πλήρη κατανόηση του αντικτύπου των εναλλακτικών αυτών προϊόντων στη μείωση της επίπτωσης του καρκίνου που σχετίζεται με το κάπνισμα, καθώς και για άλλες χρόνιες παθήσεις.

Συνέχισε λέγοντας ότι, ελλείψει των μακρόχρονων δεδομένων, κρίνεται συνεπώς επιτακτική η ανάγκη για αξιολόγηση αυτή της ενδιάμεσης προσέγγισης, για να γίνει αντιληπτή η δυνητική μείωση του κινδύνου που προσφέρουν αυτά τα νέα προϊόντα σε σύγκριση με τα τσιγάρα.

Ομολογουμένως, είπε, τα επιδημιολογικά στοιχεία αναδεικνύουν ότι όσο μικρότερος είναι ο βαθμός έκθεσης σε καρκινογόνες ουσίες, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου, προσθέτοντας ότι τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού χωρίς καύση περιέχουν λιγότερες τοξικές ουσίες και χαμηλότερα επίπεδα καρκινογόνων ουσιών σε σύγκριση με τον καπνό του τσιγάρου.

Παρόλα αυτά, ξεκαθάρισε εκ νέου πως τα άτομα τα οποία επιθυμούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με το κάπνισμα, δεν έχουν παρά να το διακόψουν εντελώς.

Για τους υπόλοιπους όμως, οι οποίοι δεν επιλέγουν τη συγκεκριμένη οδό, είναι σημαντικό να ακολουθήσουν την δυνητικά λιγότερο βλαβερή, που στην προκειμένη εντοπίζεται στα εναλλακτικά προϊόντα καπνού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Khayat, αξιοποιώντας τα δεδομένα από τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού (Heated Tobacco Products – HTPs) που εγκρίθηκαν από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ως παράδειγμα αυτής της προσέγγισης, οι καπνιστές που δεν διακόπτουν το κάπνισμα, μπορούν να μειώσουν σημαντικά την έκθεσή τους σε καρκινογόνες ουσίες.

Εξήγησε μάλιστα περαιτέρω ότι καθώς συνεχίζεται η συγκέντρωση και ανάλυση δεδομένων γύρω από το μεγάλο αυτό κεφάλαιο, είναι πιθανόν να αποφανθούμε ότι τα νέα εναλλακτικά προϊόντα καπνού έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της επιβάρυνσης ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τη δημόσια υγεία.

Ποιος είναι ο Δρ Khayat
Πέραν από τα όσα αναφέρθηκαν προηγουμένως για την καριέρα και την προσφορά του, είναι σημαντικό να σημειωθεί επίσης ότι ο καθηγητής Khayat, διετέλεσε ακόμη, επικεφαλής της Ιατρικής Ογκολογίας στο νοσοκομείο Pitié-Salpêtrière για 28 χρόνια, στο Παρίσι και πρόεδρος του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου από το 2004 έως το 2006.

Επίσης, ήταν εκ των διοργανωτών της Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής κατά του Καρκίνου, το 2000 και το 2001, και της Χάρτας του Παρισιού κατά του Καρκίνου, το 2000, αμφότερες στην UNESCO.

Μεταξύ πολλών τιμητικών διακρίσεων που έχει λάβει, έχει τιμηθεί και για τη συμβολή του στην εκπόνηση στρατηγικής καταπολέμησης του καρκίνου και ιατρικής φροντίδας στη Γαλλία.

Ο καρκίνος δεν είναι ανίκητος
Και αν είναι κάτι για το οποίο ο David Khayat έχει ισχυρή πεποίθηση και περνάει μέσα από αυτό τα δικά του μηνύματα αισιοδοξίας, είναι πως τίποτα δεν είναι ανίκητο, ούτε και ο καρκίνος.

Άλλωστε, όπως παροτρύνει και ο ίδιος όλες τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, είναι προτιμότερο να έχεις υγιή πληθυσμό και να μεριμνείς για αυτό μέσα από οργανωμένη προληπτική θωράκισης και προστασίας του, παρά να τρέχεις εκ των υστέρων με επιβάρυνση των δημόσιων ταμείων για όλα όσα θα μπορούσαν να προληφθούν με ορθές πολιτικές. Υπό τη σκοπιά ασφαλώς πάντοτε μιας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης και σίγουρα όχι οικονομικής.

Δειτε Επισης

Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)