Παραβιάζει τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων η ΕΤΥΚ-Αδικαιολόγητη η απεργία στην Ελληνική

Αντιδρούν ΟΕΒ και ΚΕΒΕ στην τρίωρη στάση εργασίας που ανακοίνωσαν για σήμερα, από τις 3:00 μ.μ. – 6:00 μ.μ.,  οι υπάλληλοι της Ελληνικής Τράπεζας. Σε ανακοίνωσή της η ΟΕΒ κάνει λόγο για «παράτυπη, αχρειάστη και αντιπαραγωγική» απεργία, ενώ το ΚΕΒΕ καταδικάζει την απεργία ως «παράτυπη και ετσιθελική».

Η απεργία κηρύχθηκε, όπως ανέφερε την Παρασκευή η ΕΤΥΚ, σύμφωνα με εγκύκλιο προς τους εργαζομένους μέλη της, για το θέμα της συλλογικής σύμβασης. Οπως ανέφερε, «πρέπει να πείσουμε τη διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας ότι οφείλει να σέβεται τις συλλογικές συμβάσεις αλλά και τους εργασιακούς θεσμούς».

Επιδίωξη της ΕΤΥΚ είναι, σύμφωνα με την εγκύκλιο, μέσα από τον αγώνα αυτό και τις συμφωνίες που θα υπογραφούν, όλοι οι εργαζόμενοι στον όμιλο της Ελληνικής Τράπεζας να αποτελούν μια ενιαία ομάδα που να έχει τους ίδιους όρους εργασίας, χωρίς διακρίσεις και χωρίς διαφορές ως προς τα δικαιώματα τους.

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) καλεί την ΕΤΥΚ να ακυρώσει την εξαγγελθείσα για σήμερα τρίωρη απεργία των μελών της στην Ελληνική Τράπεζα και να συνεχίσει μαζί με τη νέα Διοίκηση της Τράπεζας, την καλόπιστη διαπραγμάτευση για επίλυση των εκκρεμουσών διαφορών.

«Η προσφυγή σε δυναμικά μέτρα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μεσολαβητική παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας, συνιστά εξόφθαλμη παράβαση του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και σαφώς περιπλέκει τις ειλικρινείς προσπάθειες της Τράπεζας και του αρμόδιου Υπουργείου για εξεύρεση συναινετικών ρυθμίσεων», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΟΕΒ.

«Το εξαιρετικά ρευστό και αβέβαιο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, δημιουργεί σειρά προκλήσεων, κινδύνων και απειλών για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και επιβάλλεται η μέγιστη δυνατή κοινωνική συνεννόηση και η αναζήτηση συμβιβαστικών λύσεων χωρίς εργατική αναταραχή», προσθέτει.

Από την πλευρά του το ΚΕΒΕ «καταδικάζει τις μεθοδεύσεις και παράτυπες αποφάσεις της ΕΤΥΚ», αναφέροντας ότι «η απόφαση αυτή της ΕΤΥΚ είναι παντελώς αδικαιολόγητη, παράτυπη και ετσιθελική παραβιάζοντας τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων ενώ είναι σε εξέλιξη μεσολαβητική διαδικασία στο Υπουργείο Εργασίας χωρίς η διαφορά να κηρυχθεί επίσημα σε αδιέξοδο».

«Δεν είναι δυνατό η ΕΤΥΚ αυθαίρετα και χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα εργασιακά θέσμια να προκαλεί μεγάλη αναστάτωση και τεράστιες ζημιές  στην Ελληνική Τράπεζα και κατ´επέκταση στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΚΕΒΕ, το οποίο «καλεί την ΕΤΥΚ να σεβαστεί τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων να άρει αμέσως τα απεργιακά μέτρα και να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου έτσι ώστε η Ελληνική Τράπεζα και το τραπεζικό σύστημα να λειτουργήσουν απρόσκοπτα».

Παράλληλα το ΚΕΒΕ καλεί τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων «να λάβει χωρίς άλλη καθυστέρηση τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για άρση των απεργιακών μέτρων διασφαλίζοντας την ομαλή διεξαγωγή των εργασιών στην Ελληνική τράπεζα».

Δειτε Επισης

Επί τάπητος η πριμοδότηση Ταμείου Αλληλεγγύης για κουρεμένους με έσοδα από τον φόρο επί των καταθέσεων
Οι πέντε κίνδυνοι για την κυπριακή οικονομία και το βασικό σενάριο που θα μπορούσαν να επηρεάσουν
Θλίψη... Έφυγε ξαφνικά από την ζωή ο επιχειρηματίας Ντίνος Ιορδάνου-Η επιχειρηματική του πορεία
Με ευρωπαϊκά ταμεία, κρατικά κονδύλια και ιδιωτικά κεφάλαια, επενδύσεις πέραν των €3 δισ. για την πράσινη μετάβαση
Οι σκέψεις του Υπ. Οικονομικών... Προς έξοδο στις αγορές μετά τις αναβαθμίσεις, στόχος ένα δεκαετές ομόλογο
Σκιαγραφώντας το οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στην Κύπρο-Στο τοπ 50 παγκοσμίως
Στις 29 Ιουνίου το 56ο τακτικό παγκύπριο συνέδριο της ΕΤΥΚ-Τα θέματα στη ημερήσια διάταξη
Υπουργείο Οικονομικών: Αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών, ενίσχυση των κυπριακών τραπεζών
Ν. Χριστοδουλίδης: Πρόσβαση σε διεθνείς αγορές και ξένες επενδύσεις απαραίτητα συστατικά για διατήρηση της ανάπτυξης
Standard and Poor's: Δημοσιονομικά που υπερτερούν, ενισχυμένο το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου