Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Αυξάνονται οι δισεκατομμυριούχοι που κληρονομούν τις περιουσίες τους (έρευνα)

Μια μαζική μεταφορά πλούτου επιταχύνεται, καθώς δισεκατομμυριούχοι αυξάνουν ολοένα και περισσότερο την τεράστια περιουσία τους μέσω κληρονομιάς και όχι μέσω επιχειρηματικότητας, καταδεικνύει μελέτη του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού UBS την Πέμπτη.

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων έχει αυξηθεί, με την αυξανόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα στην τεχνολογία και σε άλλους τομείς που εισάγουν νέα μέλη στο κλαμπ των υπερπλουσίων.

Ωστόσο, στην ένατη ετήσια έκθεση της για τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, η UBS σημειώνει μία σημαντική μετατόπιση στον τρόπο που τέτοιες περιουσίες δημιουργούνται και διευρύνονται.

«Οι κληρονόμοι των δισεκατομμυριούχων αποκτούν εξέχουσα θέση», δήλωσε στον πρόλογο της έκθεσης ο Μπέντζαμιν Καβάλι, επικεφαλής στρατηγικών πελατών της UBS Global Wealth Management.

«Η φετινή έκθεση διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των δισεκατομμυριούχων που συσσώρευσαν πλούτο τον τελευταίο χρόνο, το έκαναν μέσω της κληρονομιάς σε αντίθεση με την επιχειρηματικότητα», πρόσθεσε σε δήλωσή του.

«Αυτό είναι ένα θέμα που αναμένουμε να δούμε περισσότερο τα επόμενα 20 χρόνια, καθώς περισσότεροι από 1.000 δισεκατομμυριούχοι μεταβιβάζουν περίπου 5,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στα παιδιά τους».

Αυτή η πρόβλεψη, είπε η UBS, βασίστηκε στον εκτιμώμενο συσσωρευμένο πλούτο των σημερινών δισεκατομμυριούχων που είναι άνω των 70 ετών.

«Μετά την άνοδο της επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρατηρήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, πολλοί ιδρυτές επιχειρήσεων γερνούν τώρα και μεταφέρουν τον πλούτο τους στην επόμενη γενιά», ανέφερε η μελέτη.

Η μελέτη έδειξε ότι υπήρχαν 2.544 δισεκατομμυριούχοι στον κόσμο μέχρι τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, με τις τάξεις τους να αυξάνονται κατά 7% τον προηγούμενο χρόνο.

Αφού είδαν τη συνδυασμένη περιουσία τους να συρρικνώνεται το προηγούμενο έτος, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 9% μεταξύ Απριλίου 2022 και Απριλίου 2023 στα 12 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι νέοι δισεκατομμυριούχοι περιελάμβαναν 53 κληρονόμους, των οποίων η συσσωρευμένη κληρονομιά ανήλθε σε 150,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας τα 140,7 δισεκατομμύρια δολάρια κοινή περιουσία των 84 νέων αυτοδημιούργητων δισεκατομμυριούχων στη λίστα, ανέφερε.

Η UBS απέδωσε αυτή τη στροφή εν μέρει σε μια υποτονική αγορά αρχικών δημόσιων προσφορών έως το 2022 και έως το 2023, περιορίζοντας τις ευκαιρίες για τους επιχειρηματίες να κερδίζουν από τις αξίες των επιχειρήσεών τους.

Δειτε Επισης

DBRS: Απαισιόδοξες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2024
Fitch: Το μεγαλύτερο χάσμα ανάπτυξης ΗΠΑ-Ευρωζώνης από την κρίση του 2013
Μεγάλη μείωση των παραγγελιών βιομηχανικών αγαθών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο
Zoom: Άλμα της μετοχής μετά τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου
Η γαλλική Saint-Gobain εξαγοράζει την αυστραλιανή CSR έναντι 3 δισ. δολ.
Οι αγρότες επιστρέφουν με τα τρακτέρ τους στις Βρυξέλλες
Βλέπει να υπάρχει μεγάλο μέλλον και αυξάνει περαιτέρω την παραγωγή φυσικού αερίου το Κατάρ
Ισχυρή υποστήριξη στην Βουλγαρία και μόνο θέμα χρόνου η ένταξή της στη ζώνη του ευρώ
Fitch: Αργά εντός 2024 και μέχρι το 2027 η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας
Αμερικανικές κυρώσεις για Ρωσία: Νέοι εμπορικοί περιορισμοί σε 93 οντότητες