Powered by

Κρις Θεοφιλίδης: Η αναπτυξιακή πορεία της Celestyal και οι προοπτικές του τομέα της κρουαζιέρας

Σημαντική αύξηση στη ζήτηση κρουαζιέρας καταγράφηκε εντός του 2023 σε παγκόσμιο επίπεδο, με την ζήτηση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου να αυξάνεται έως και 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Celestyal, Κρις Θεοφιλίδης, προσθέτοντας ότι η Κύπρος, έως το τέλος του 2023, θα υποδεχθεί στο σύνολο 200 κρουαζιέρες.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, ο κ. Θεοφιλίδης σκιαγραφεί τον τομέα της κρουαζιέρας στην Κύπρο και τον αντίκτυπο λόγω των αναταράξεων στην Μέση Ανατολή, ενώ περιγράφει ταυτόχρονα τον αναπτυξιακό της Celestyal για το 2024.

Όπως ο ίδιος υπογραμμίζει, η Κύπρος μπορεί να αξιοποιήσει τη στρατηγική γεωπολιτική θέση της και να μετατραπεί σε ένα από τα βασικά κέντρα homeporting της κρουαζιέρας στο ανατολικότερο σημείο της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει, με τον υπερσύγχρονο σταθμό κρουαζιέρας στη Λεμεσό

«Ο τελικός όμως στόχος μπορεί να επιτευχθεί με την κατάθεση ολοκληρωμένου σχεδίου και εφόσον εξασφαλιστεί η ενεργή συμμετοχή και η συνεργασία μεταξύ των εταιρειών κρουαζιέρας αλλά και όλων των αρμοδίων αρχών και φορέων», αναφέρει.

Όσον αφορά στα όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ το τελευταίο διάστημα, ο κ. Θεοφιλίδης υποδεικνύει ότι σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο τα κυπριακά λιμάνια ίσως ευνοηθούν από την παρούσα κατάσταση, ωστόσο μακροπρόθεσμα θα επηρεαστούν αρνητικά.

«Ξεκινώντας από το 2024 γενικότερα η περιοχή της Α. Μεσογείου θα επηρεαστεί αρνητικά όσον αφορά στην κρουαζιέρα, καθώς η Κύπρος αποτελούσε προορισμό που προσέγγιζαν πλοία που ξεκινούσαν από το Ισραήλ ή εντάσσονταν σε δρομολόγια προς την Ανατολική Μεσόγειο που προσέγγιζαν την Κύπρο ξεκινώντας από την Ελλάδα ή ακόμη δυτικότερα», εξηγεί συγκεκριμένα.

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η Celestyal εμπλούτισε τον στόλο της με δύο νέα πλοία. Πρόκειται για το Celestyal Journey, το οποίο εκτελεί τις κρουαζιέρες επτά διανυκτερεύσεων και το Celestyal Discovery, το οποίο θα πραγματοποιεί τις κρουαζιέρες τριών και τεσσάρων διανυκτερεύσεων.

Ακολουθεί πιο κάτω η συνέντευξη του διευθύνοντα σύμβουλου της Celestyal, Κρις Θεοφιλίδη, στο InBusinessNews.

  • Πώς σκιαγραφείτε τον τομέα της κρουαζιέρας στην Κύπρο και ποια η συνεργασία σας με τους αρμόδιους φορείς; Τι θα μπορούσε η Κύπρος να κάνει για περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα;

Το 2023 αποτέλεσε ιδιαίτερα θετική χρονιά για τον τομέα της κρουαζιέρας, σημειώνοντας σημαντική αύξηση στον αριθμό των πλοίων που προσέγγιζαν αλλά και κυρίως αυτών που ξεκινούσαν και επιβίβαζαν από τα κυπριακά λιμάνια.

Μόνο τον τελευταίο Οκτώβριο, στο νησί προσέγγισαν 31 κρουαζιέρες και αποβιβάστηκαν 48,000 επιβάτες, καταγράφοντας τα υψηλότερα στοιχεία από το 2017 ενώ συνολικά το λιμάνι της Λεμεσού εκτιμάται ότι ως το τέλος του 2023 θα έχει υποδεχθεί 200 κρουαζιέρες και άλλες τόσες την επόμενη χρονιά.

Τα στοιχεία που προκύπτουν είναι αποτέλεσμα του πολύ σημαντικού και συντονισμένου έργου που πραγματοποιήθηκε τόσο από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας όσο και από το Υφυπουργείο Τουρισμού ιδιαίτερα κατά την περίοδο του κορονοϊού με τη βοήθεια που προσέφεραν στις μεγάλες εταιρίες κρουαζιέρας αλλά και κατόπιν αυτής με συνεργασίας όλων αυτών των φορέων.

Αυτή η προσπάθεια οδήγησε στην αναγέννησή της κρουαζιέρας στην Κύπρο, τοποθετώντας της σε έναν από τους χαρακτηριστικούς προορισμούς κρουαζιέρας για τα επόμενα χρόνια.

Οι γεωπολιτικές αναταράξεις και ο αντίκτυπος του πολέμου

  • Ποιος ο αντίκτυπος του πολέμου στο Ισραήλ και γενικά των αναταράξεων στη Μέση Ανατολή, τόσο για τη δική σας εταιρεία όσο και για τον τομέα της κρουαζιέρας στην Κύπρο;

Τα τραγικά γεγονότα στο Ισραήλ και γενικότερα η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Μ. Ανατολή βραχυπρόθεσμα ως το τέλος του 2023 θα ευνοήσουν τα κυπριακά λιμάνια, αφού πολλές εταιρείες ακυρώνοντας τις προσεγγίσεις του στο Ισραήλ πρόσθεσαν προσεγγίσεις στη Λεμεσό και τη Λάρνακα.

Μεσοπρόθεσμα ωστόσο, ξεκινώντας από το 2024 γενικότερα η περιοχή της Α. Μεσογείου θα επηρεαστεί αρνητικά όσον αφορά στην κρουαζιέρα καθώς η Κύπρος αποτελούσε προορισμό που προσέγγιζαν πλοία που ξεκινούσαν από το Ισραήλ ή εντάσσονταν σε δρομολόγια προς την Ανατολική Μεσόγειο που προσέγγιζαν την Κύπρο ξεκινώντας από την Ελλάδα ή ακόμη δυτικότερα.

Το 2023 η Celestyal αρχικά διατήρησε τις προσεγγίσεις που πραγματοποιούσε στην Κύπρο. Στο πλαίσιο του δρομολογίου 3 Ήπειροι, διατηρώντας την προσέγγιση στη Λεμεσό, αντικατέστησε την προσέγγιση στο λιμάνι του ‘Αστοντ στο Ισραήλ με το λιμάνι του Ηρακλείου στην Κρήτη και το λιμάνι του Πορτ Σάιντ στο Κάιρο με αυτό της Αλεξάνδρειας, απομακρύνοντας έτσι τις προσεγγίσεις της ακόμη περισσότερο από το σημείο των γεγονότων.

Ωστόσο, στη συνέχεια λόγω της διάρκειας των αρνητικών εξελίξεων στο Ισραήλ ακολούθησε και η Celestyal την απόφαση των υπόλοιπων εταιρειών κρουαζιέρας που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, αναστέλλοντας προσωρινά το δρομολόγιο αυτό μέχρι να επέλθει η ηρεμία στην ευρύτερη περιοχή.

Aντικαταστήσαμε τις προσεγγίσεις στο Ισραήλ, με περισσότερες προσεγγίσεις σε ελληνικούς προορισμούς
  • Για αντιστάθμιση των πιο πάνω συνεπειών, σε ποιες αλλαγές προβήκατε; Για παράδειγμα αλλάξατε δρομολόγια ή προσθέσατε άλλους προορισμούς που ενδεχομένως στο παρελθόν να μην αποτελούσαν επιλογή;

Η Celestyal είναι μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Μεσόγειο και προσπαθεί συνεχώς να αναπτύσσει νέους προορισμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό αντικαταστήσαμε τις προσεγγίσεις στο Ισραήλ, με περισσότερες προσεγγίσεις σε ελληνικούς προορισμούς καθώς επίσης, με νέα δρομολόγια στο Ιόνιο και την Αδριατική.

  • Ποια η ζήτηση για κρουαζιέρα και σε ποια επίπεδα κινηθήκατε φέτος όσον αφορά τις πληρότητες;

Το 2023 παρουσιάστηκε σημαντική αύξηση στη ζήτηση της κρουαζιέρας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικότερα στην περιοχή μας η αύξηση πλησίασε το 30% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Η πληρότητα στις περισσότερες εταιρίες κινήθηκε σε επίπεδα από 90% ως και 100%.

Το ίδιο ίσχυσε και για την Celestyal όπου παρατήρησε αναχωρήσεις που η πληρότητά τους άγγιξε τα 100%. Το γεγονός αυτό ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση της Celestyal, επηρεάζοντας καθοριστικά τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων για μεγαλύτερες επενδύσεις.

Ανανεώσαμε πλήρως τον στόλο μας με την απόκτηση δύο μεσαίου μεγέθους πλοίων, με το καθένα να διαθέτει περίπου 630 καμπίνες

Τα νέα πλοία στον στόλο της Celestyal

  • Πρόσφατα η Celestyal προχώρησε στην αγορά νέου πλοίου, του «Celestyal Journey». Έχετε στα άμεσα πλάνα άλλη επένδυση;

Στο πλαίσιο των επενδυτικών μας πλάνων ανανεώσαμε πλήρως τον στόλο μας με την απόκτηση δύο μεσαίου μεγέθους πλοίων, με το καθένα να διαθέτει περίπου 630 καμπίνες. Εκτός από το Celestyal Journey το οποίο εκτελεί τις κρουαζιέρες επτά διανυκτερεύσεων, πρόσφατα αποκτήσαμε και το Celestyal Discovery, το οποίο θα πραγματοποιεί τις κρουαζιέρες τριών και τεσσάρων διανυκτερεύσεων.

Στο Celestyal Journey πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη τεχνική αναβάθμιση και ανακαίνιση των χώρων επιβατών, ύψους 26 εκατομμυρίων η οποία θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του χειμώνα μέχρι την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου του 2024.

CelestyalJourney_Santorini_13_09_2023

Το Journey διαθέτει 280% περισσότερες σουίτες με μπαλκόνι, επτά πολυτελή εστιατόρια, οκτώ υπέροχα μπαρ και σαλόνια, άπλετα ανοικτά καταστρώματα, δύο πισίνες και ένα ολόκληρο κατάστρωμα αφιερωμένο στην ευζωία.

Με αυτό το πλοίο, η εταιρεία κάνει το ντεμπούτο της προσφέροντας την σουίτα Penthouse με ιδιωτική βεράντα, για μια κορυφαία εμπειρία πολυτελούς κρουαζιέρας ενώ διαθέτει 120 Junior Dream Suites και 28 Grand Dream Suites, όλες με μπαλκόνι.

Τα σχόλια των επιβατών μας καθώς και έρευνες του κλάδου συνέβαλαν καθοριστικά στην υλοποίηση του πλάνου μας για την αναβάθμιση του ήδη ποιοτικού προϊόντος μας προκειμένου να προσφέρουμε μια νέα premium εμπειρία διαμονής στους επιβάτες μας.

Στο Celestyal Discovery επίσης θα γίνουν εκτεταμένες αναβαθμίσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2024 όπου θα τεθεί σε λειτουργία. Και τα δύο μας πλοία ενσαρκώνουν την αίσθηση της περιπέτειας και της εξερεύνησης, την κουλτούρα της εταιρείας να δημιουργεί αξέχαστες στιγμές, να ωθεί σε νέες ανακαλύψεις και να «ταξιδεύει» τους επιβάτες της στα ελληνικά νησιά και όχι μόνο.

celestyal disc

Αυτό που αξίζει όμως να τονίσω περισσότερο είναι ότι φροντίζουμε οι επενδύσεις μας να έχουν το πιο φιλικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθώς τα νέα αποκτήματά μας είναι πιο σύγχρονα, με προηγμένα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων και ρύπων.

Τέλος, η εταιρεία επενδύει συστηματικά στην ενίσχυση του δικτύου πωλήσεών της, των συστημάτων λειτουργίας της όπως αυτό των κρατήσεων, αλλά κυρίως ενισχύει το ανθρώπινο δυναμικό της.

  • Ποιο το προφίλ των ατόμων που επιλέγουν κρουαζιέρα και από ποιες αγορές είναι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον;

Η κρουαζιέρα απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες και σε κοινό από όλες τις χώρες. Αυξανόμενη ζήτηση παρατηρείται από νεότερους και ιδιαίτερα από οικογένειες.

Η σημαντικότερη αγορά για όλες τις εταιρίες παραμένουν οι ΗΠΑ ενώ ειδικότερα για τη Celestyal, πέραν αυτής, η αγορά της Λατ. Αμερικής, της Κ. Ευρώπης και των Βαλκανίων είναι εξίσου βασικές.

Η κρουαζιέρα ανέκαθεν αποτελούσε μία οικονομική πρόταση διακοπών

  • Ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση έχουν μειώσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών και αύξησαν τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων. Ποιος ο αντίκτυπος στην δική σας εταιρεία και σε ποια μέτρα προβήκατε για αντιστάθμιση συνεπειών;

Η κρουαζιέρα ανέκαθεν αποτελούσε μία οικονομική πρόταση διακοπών και αυτό αποδεικνύεται από την αυξημένη ζήτηση παρά την όποια πληθωριστική άνοδο. Αναμφίβολα ο πληθωρισμός έχει επηρεάσει σημαντικά το κόστος των προσφερόμενων υπηρεσιών μας.

Λαμβάνοντας υπόψη όμως ότι η Celestyal είναι μία σχετικά μικρή εταιρεία έχει την ευελιξία να διατηρεί τα λειτουργικά της έξοδα σε λογικά επίπεδα. Αυτό αντικατοπτρίζεται στις τιμές πώλησης των κρουαζιέρων της.

H Κύπρος μπορεί να αξιοποιήσει τη στρατηγική της θέση και να μετατραπεί σε ένα από τα βασικά κέντρα homeporting της κρουαζιέρας στο ανατολικότερο σημείο της Ευρώπης

Προοπτικές μέσω αεροπορικής σύνδεσης με ΗΠΑ

  • Γενικότερα, ποιες προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα ο τομέας της κρουαζιέρας;

Στην παρούσα φάση προέχει η αποκατάσταση της σταθερότητας, της ηρεμίας και του κοινού αισθήματος της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Καθώς όμως οι προκλήσεις σχεδόν πάντα αποτελούν τη μετουσίωση ευκαιριών ανάπτυξης, θεωρώ ότι η Κύπρος μπορεί να αξιοποιήσει τη στρατηγική γεωπολιτική θέση της και να μετατραπεί μελλοντικά σε ένα από τα βασικά κέντρα homeporting της κρουαζιέρας στο ανατολικότερο σημείο της Ευρώπης.

Η Κύπρος φαίνεται να διαγράφει θετικά εξελικτική πορεία έχοντας ήδη κάνει το πρώτο βήμα με τον υπερσύγχρονο σταθμό κρουαζιέρας στη Λεμεσό, ενώ ακολουθεί και η επένδυση στο λιμάνι της Λάρνακας.

Ο τελικός όμως στόχος μπορεί να επιτευχθεί με την κατάθεση ολοκληρωμένου σχεδίου και εφόσον εξασφαλιστεί η ενεργή συμμετοχή και η συνεργασία μεταξύ των εταιρειών κρουαζιέρας αλλά και όλων των αρμοδίων αρχών και φορέων.

Μπορεί να μην έχει ακόμη καταστεί σε ένα αναγνωρίσιμο και δημοφιλές λιμάνι κρουαζιέρας στη συνείδηση των ταξιδιωτών αλλά αυτό αποτελεί μία ηχηρή πρόκληση προκειμένου να υλοποιηθεί ένα συντονισμένο έργο προς αυτή την κατεύθυνση σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Η σύνδεση της Κύπρου και με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, που δεν έχουν απευθείας πτήσεις αλλά παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον πρέπει να αποτελέσει επίσης κοινό στόχο.

Παράλληλα, οι ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες του νησιού οι οποίες επιτρέπουν την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέχρι και τους χειμερινούς μήνες, προσφέρουν μία ακόμη ευκαιρία-πρόκληση για την ανάδειξη της χώρας ως ιδανικού προορισμού κρουαζιέρας, και όχι μόνο.

  • Ποιος ο αναπτυξιακός σας σχεδιασμός για το 2024;

Πιστεύουμε ότι από το 2024, έχοντας ανανεώσει πλήρως το στόλο μας με δύο νεότερα πλοία το πρόγραμμα κρουαζιέρων της Celestyal θα πραγματοποιείται απρόσκοπτα και με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία.

Η αναβάθμιση της εμπειρίας που θα απολαμβάνουν οι επιβάτες της Celestyal στα νέα της πλοία έρχεται να εξυπηρετήσει το στόχο της εταιρείας για προσέλκυση νέων επιβατών με υψηλότερες απαιτήσεις από το συγκεκριμένο είδος ταξιδιωτικής αναψυχής.

Εκτιμούμε ότι η διαρκής αναζήτηση νέων προορισμών για την επέκταση των δραστηριοτήτων μας και όλες οι επενδυτικές μας προσπάθειες για ανάπτυξη του παγκόσμιου δικτύου πωλήσεών μας, που έχουν ως στόχο αύξηση του όγκου αλλά και του προφίλ των επιβατών μας, θα αποφέρουν θετικά αποτελέσματα.

Είμαστε σίγουροι ότι όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του δυναμικού μας θα οδηγήσουν προοδευτικά και σταθερά στην διεύρυνση του οικονομικού αποτυπώματος της εταιρείας.

Δειτε Επισης

Minthis Resort: Πασχαλινή πολυτέλεια σε έναν παράδεισο εκλεπτυσμένης απόλαυσης
Κώστας Κουμής: Επιβεβαιώνεται η μεγάλη συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού στην τουριστική οικονομία
Στο 50% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία το Πάσχα-Ετοιμάζονται για δύσκολη χρονιά οι ξενοδόχοι
WIZZ Experiences: Νέα πρόσθετη υπηρεσία για τους επιβάτες της Wizz Air
Στα €1,4 δισ. οι δαπάνες για ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό το 2022
Ψηφίζουν εξωτερικό για τις πασχαλινές διακοπές τους οι Κύπριοι-Για 48ωρα οι κρατήσεις στο εσωτερικό
Ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο η Πορτογαλία
ΕΤΑΠ Λευκωσίας: Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο GreenHost Project
Απογειώθηκαν τα ταξίδια των Κυπρίων-Πού αποδίδεται η αύξηση και οι δημοφιλέστεροι προορισμοί
Λαμπερό reopening για το The Retail Village στο Nammos Limassol του Parklane Resort & Spa (pics)