Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Η λήξη του μειωμένου ΦΠΑ 5% για την πρώτη κατοικία εκτόξευσε τις πολεοδομικές αιτήσεις

Συνολικά 2.595 αιτήσεις για έκδοση πολεοδομικής άδειας υποβλήθηκαν τον Οκτώβριο με τη λήξη της πρόνοιας για επιβολή μειωμένου ΦΠΑ 5% για την πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, λόγω και της ψήφισης του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) Νόμου του 2023 στις 16 Ιουνίου 2023, την περίοδο Ιουνίου-Οκτωβρίου 2023, ο αριθμός των αιτήσεων που έλαβαν οι πολεοδομικές αρχές ήταν περίπου διπλάσιος από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Συγκεκριμένα, την εν λόγω περίοδο υποβλήθηκαν συνολικά 6.333 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 2.595 υποβλήθηκαν τον μήνα Οκτώβριο, οπότε και έληγε η πρόνοια για επιβολή μειωμένου ΦΠΑ 5% για την πρώτη κατοικία. Αντίστοιχα, την περίοδο Ιουνίου-Οκτωβρίου 2022, ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν ήταν 3.406.

Όπως σημειώνεται, δεδομένου του μεγάλου αριθμού αιτήσεων που υποβλήθηκαν εντός Οκτωβρίου, ενδέχεται να παρατηρηθούν καθυστερήσεις στην εξέταση των πολεοδομικών αιτήσεων και ως εκ τούτου το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ζητά την κατανόηση του κοινού και των μελετητών και απολογείται εκ των προτέρων για τυχόν πρόκληση καθυστέρησης και ταλαιπωρίας.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι, με οδηγίες του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου, έχει εκπονηθεί πλάνο με 22 μέτρα, με χρονικό ορίζοντα εφαρμογής το πρώτο εξάμηνο του 2024, με τα οποία επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης της ανάπτυξης και ο περιορισμός των καθυστερήσεων που παρατηρείται στον χρόνο εξέτασης των αιτήσεων.

Επιπλέον, ενόψει της μεταφοράς της αδειοδότησης στους νέους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) από 1η Ιουλίου 2024, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει στην πρόσληψη 105 ατόμων, τα οποία θα στελεχώσουν στο παρόν στάδιο τις υφιστάμενες αρχές και εν συνεχεία τους ΕΟΑ, ώστε η μετάβαση στο νέο σύστημα να είναι ομαλή.

Δειτε Επισης

Ηθική δικαίωση για Giovani Developers η δικαστική απόφαση για το Μητρώο Παρόχων Υπηρεσιών
Νέα ακίνητα σε προσφορά από τη REMU της Τράπεζας Κύπρου
Το Neocleous Tower προχωρά δυναμικά κατακτώντας νέα ύψη
Νέα εμπλουτιστικά έργα προωθεί η ΕΤΑΠ-Τι αλλάζει φέτος στη Λάρνακα
ΕΤΕΚ: Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί συλλογική ευθύνη
Αποτροπή κατεδάφισης και άμεση αποκατάσταση του αρχοντικού Παυλίδη ζητά το ΕΒΕ Λεμεσού
Ask Wire: Οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο τον Ιανουάριο
AstroBank: Προς πώληση οικιστικά ακίνητα στις επαρχίες Λευκωσίας, Αμμοχώστου, Πάφου
Το ιστορικό πίσω από το αρχοντικό που κάηκε στο κέντρο της Λεμεσού-Η θέση του Δήμου
Η πρόταση της XZA architects για αναβάθμιση του Κυπριακού Οινομουσείου-Νέο τριώροφο κτήριο με σουίτες