Πυρά ΣΑΗ κατά Κ.Δ.-«Ενεργεί κατά της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού και του ιδιωτικού τομέα»

Εδώ και αρκετά χρόνια, από το 2014, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού είναι προστατευτικοί προς την δεσπόζουσα Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου και εξακολουθούν να λαμβάνονται αποφάσεις εις βάρος των Κυπρίων καταναλωτών και του ιδιωτικού τομέα.

Και αυτό συμβαίνει, παρόλο που έχει παρθεί ρυθμιστική απόφαση εδώ και 8 χρόνια, για την υλοποίηση και εφαρμογή Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού στη βάση ενός συγκεκριμένο μοντέλου.

Ο Σύνδεσμος Ανταγωνιστικής Αγοράς (ΣΑΗ), μετά από επαφές που είχε στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά λύπης συνειδητοποίησε τον εμπαιγμό και την κοροϊδία από πλευράς Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) προς τον ιδιωτικό τομέα και τους πολίτες αυτής της χώρας.

Το ΥΕΕΒ απαιτεί νέα παρέκκλιση κατά την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Αγορά Ηλεκτρισμού, ούτως ώστε να μπορεί να επιτραπεί κατά παρέκκλιση στον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς να κατέχει, να αναπτύσσει, να διαχειρίζεται και να εκμεταλλεύεται κεντρικά συστήματα αποθήκευσης τα οποία επιθυμεί να δώσει στην ιδιοκτησία της ΑΗΚ, χωρίς όμως να ακολουθήσει ανοικτή, διαφανή και αμερόληπτη διαδικασία υποβολής προσφορών ως απαιτεί η εν λόγω Οδηγία σε ισχύ και η εθνική νομοθεσία, μέχρι η Κύπρος να διασυνδεθεί ηλεκτρικά με άλλο κράτος μέλος.

Κάτι που σε κάθε περίπτωση δεν προβλέπεται να συμβεί πριν από το 2030. Σημειώνεται ότι πολυάριθμα ιδιωτικά έργα κεντρικής αποθήκευσης έχουν ήδη αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΕΚ και οι Διαχειριστές δεν τους εκδίδουν όρους σύνδεσης με το Δίκτυο.

Παράλληλα, το ΥΕΕΒ ανακοινώνει Σχέδιο Ενίσχυσης για υβριδικά συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας (ΑΠΕ με αποθήκευσης), με απαραίτητη προϋπόθεση την σύναψη συμφωνίας με την ΑΗΚ Προμήθεια, παρά το ότι δραστηριοποιούνται ιδιώτες προμηθευτές και παρά το ότι όλα τα εν λειτουργία έργα ηλεκτροπαραγωγής που συμμετέχουν στην Μεταβατική Ρύθμιση της Αγοράς Ηλεκτρισμού είναι συμβεβλημένα με ιδιώτες προμηθευτές, τους οποίους το ΥΕΕΒ έρχεται με αυτό τον τρόπο να παραγκωνίσει.

Επιπρόσθετα, το ΥΕΕΒ προωθεί και εγκρίνει πλάνο για να δοθεί η δυνατότητα στην ΑΗΚ να εγκαταστήσει ΦΒ πάρκα συνολικής ισχύς 600 MW, όταν υπάρχουν ήδη αδειοδοτημένα έργα ΑΠΕ ιδιωτών στα οποία δεν επιτρέπεται η σύνδεση στο δίκτυο με δικαιολογία την έλλειψη χωρητικότητας, την ευστάθεια και την ομαλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, η ΑΗΚ διαχειρίζεται την ενέργεια που παράγεται από έργα ΑΠΕ πέραν των 500 MW, με ανώφλι τιμής αγοράς τα 11σεντ μετά από σχετική απόφαση της ΡΑΕΚ, και αποκόβεται από το Δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με δικαιολογία την ευστάθεια του συστήματος.

Αυτό το παιχνίδι πρέπει να σταματήσει. Ο ιδιωτικός τομέας έχει επενδύσει πέραν των 500 εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιωτικά έργα ηλεκτροπαραγωγής ΑΠΕ για συμμετοχή στην Αγορά Ηλεκτρισμού, καθώς και σε αδειοδοτημένα έργα Αποθήκευσης Ενέργειας, με τη βλέψη ότι θα λειτουργήσει η Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού. Εντούτοις, οι αποφάσεις που λαμβάνονται, όχι μόνο δεν οδηγούν προς την εφαρμογή της, αλλά υπομονεύουν το όλο εγχείρημα με την δυσανάλογη και αδικαιολόγητη ενίσχυση του μονοπωλίου της ΑΗΚ εις βάρος του ανταγωνισμού, και κατ’ επέκταση εις βάρος των Κυπρίων καταναλωτών.

Ο Υπουργός Ενέργειας, καλείται να τοποθετηθεί με ειλικρίνεια απέναντι στους συμμετέχοντες ιδιώτες και να ξεδιπλώσει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ώστε οι πολίτες αυτού του τόπου να γνωρίζουν το επενδυτικό περιβάλλον σε αυτό το τόπο και κατά πόσο το ΥΕΕΒ προωθεί ή όχι την Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού ή αν επιθυμεί να κλείσουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και να επιστρέψουμε στο μονοπωλιακό καθεστώς της ΑΗΚ.

Ο ΣΑΗ, επαναλαμβάνει ότι τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των καταναλωτών και των επιχειρήσεων διασφαλίζονται μέσα από ένα υγιές περιβάλλον ανταγωνισμού, το οποίο μπορεί να επέλθει μόνο με την ανάπτυξη μιας γνήσιας και πλήρους ελευθερωμένης Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού.

Δειτε Επισης

Eurostat: Μικρή μείωση, αλλά με διαχρονική αύξηση οι ΑΠΕ σε θέρμανση-ψύξη στην Κύπρο
Ουδέν σχόλιο, αλλά προανήγγειλε εξελίξεις για το τερματικό LNG ο Χριστοδουλίδης
Σε χαμηλό σχεδόν τριετίας η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Φορολόγηση υπερκερδών εταιρειών ενέργειας ζητά η Βουλή-Πράσινο στον προϋπολογισμό ΡΑΕΚ
Μια από τις κύριες επιλογές η μεταφορά φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ στην Αίγυπτο
Χορηγίες για μείωση εκπομπής αερίων θερμοκηπίου στις επιχειρήσεις
Οι προοπτικές του φυσικού αερίου στη Μεσόγειο σε συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής του EMGF
Πάει Ολομέλεια η νομοθεσία για χορηγία στο πλαίσιο του «Φωτοβολταϊκά για Όλους»
Θέλει χρόνο... Σε δύο εβδομάδες η απόφαση του Δ.Σ. της ΑΗΚ για τις αυξήσεις στο ρεύμα
«Φωτοβολταϊκά για όλους»: Εγκρίνεται ο προϋπολογισμός του Ταμείου ΑΠΕ και ξεκινούν οι αιτήσεις