AHEPA: Η Κύπρος στον ιατρικό τουρισμό και η προοπτική συνεργασίας με Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο
InBusinessNews 06:35 - 28 Νοεμβρίου 2023
Σημαντικό βήμα για την είσοδο της Κύπρου στον ιατρικό τουρισμό φιλοδοξεί να αποτελέσει η υλοποίηση του AHEPA University Hospital Cyprus, του μεγαλύτερου ιδιωτικού πλήρως διαπιστευμένου, πανεπιστημιακού νοσοκομείου στην Κύπρο, το οποίο προγραμματίζεται να γίνει στη Λευκωσία.
Το έργο της Vivant Medical Investments PLC, το οποίο θα στεγαστεί στο κτήριο IMC συνολικής έκτασης 18.000 τ.μ., στην είσοδο της πρωτεύουσας, προωθείται από τον Όμιλο Kaisis, μέσω των θυγατρικών του Fortune Health Resorts Ltd και C.D.F.C. Commercial and Development Finance Company Ltd, σε συνεργασία με το Ανώτατο Συμβούλιο του AHEPA και σε συνεργασία με διεθνείς και τοπικούς επενδυτές, φορείς και ειδικούς στον τομέα της υγείας.
Το νοσοκομείο θα λειτουργεί σε πλήρη συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ».
Η κατάλληλη τοποθεσία στην είσοδο της Λευκωσίας
Τονίζεται ότι το συγκεκριμένο κτήριο, στο οποίο στο παρελθόν στεγαζόταν το εμπορικό κέντρο Madisons και το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, έχει σχεδιαστεί από τον κορυφαίο αρχιτέκτονα και πολεοδόμο Λόρδο Cunliff.
Το IMC κτίστηκε με προδιαγραφές δημοσίου κτηρίου από την J&P, που χαρακτηρίστηκε από εμπειρογνώμονες παγκόσμιου κύρους ως το ιδεώδες κέλυφος στην πιο κατάλληλη γεωγραφική θέση για να στεγάσει το πρώτο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κύπρου.
- Διαβάστε εδώ: Vivant Medical Investments PLC: Το 2025 η λειτουργία του AHEPA University Hospital Cyprus
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΔΣ της VMI, Χριστάκης Παρτασίδης η αρχιτεκτονική του κτηρίου είναι τέτοια που καθιστά εύκολη την μετατροπή του σε νοσοκομείο, η δε τοποθεσία του στην είσοδο της Λευκωσίας το καθιστά εύκολα προσβάσιμο στους ασθενείς.
«Η όλη επένδυση συμπεριλαμβανομένης της αγοράς και μετατροπής του κτηρίου σε νοσοκομείο και της αγοράς του αναγκαίου ιατρικού και άλλου εξοπλισμού ανέρχεται στα €80 εκατ., και θα καλυφθεί εξίσου από την έκδοση κεφαλαίου και δανεισμό από τραπεζικό ίδρυμα της Κύπρου», επεσήμανε σχετικά.
Προοπτική συμφωνίας με Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να αρχίσουν τον Ιανουάριο του 2024, με την έναρξη των νοσοκομειακών λειτουργιών να τοποθετείται το πρώτο εξάμηνο του 2025.
Το νοσοκομείο θα διαθέτει τις απόλυτες προδιαγραφές για μετεξέλιξή του στο πρώτο ιδιωτικό «Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο» στην Κύπρο μόλις η νομοθεσία το επιτρέψει.
Η εξέλιξη αυτή οδηγεί στην προοπτική συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου για ενδονοσοκομειακή κλινική εκπαίδευση ποιότητας για φοιτητές ιατρικής, νοσηλευτικής, φυσιοθεραπείας, τεχνολόγων ακτινολόγων και άλλων συναφών κλάδων.
Στη συνέχεια, θα παρέχονται επίσης εκπαιδεύσεις εξειδίκευσης.
Σύμφωνα με τον κ. Παρτασίδη, υπάρχει σημαντική προοπτική για υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης με την Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου για την πρακτική εξάσκηση στο ΑΧΕΠΑ Κύπρου των φοιτητών ιατρικής, νοσηλευτικής, φυσιοθεραπείας και τεχνικών ιατρικών επαγγελμάτων.
- Διαβάστε εδώ: AHEPA University Hospital: Το IMC στην είσοδο της Λευκωσίας γίνεται πανεπιστημιακό νοσοκομείο
Πλήρης διαπίστευση και είσοδο στον ιατρικό τουρισμό
Η απόφαση των φορέων υλοποίησης του έργου είναι η πλήρης διαπίστευση του νέου νοσοκομείου από την πρώτη μέρα λειτουργίας.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει επιλεγεί ο κορυφαίος οργανισμός από τις Ηνωμένες Πολιτείες «The Joint Commission International» για να ενεργούν ως γενικοί σύμβουλοι του έργου σε όλα τα στάδια, αρχίζοντας από τα αρχικά σχέδια διάταξης έως την πλήρη διαπίστευση, συμπεριλαμβανομένων όλων των επιχειρησιακών πρωτοκόλλων.
Τονίζεται ότι το νοσοκομείο θα είναι εξοπλισμένο με ιατρικό και διαγνωστικό εξοπλισμό των υψηλότερων τεχνολογικών προδιαγραφών και θα εφαρμόζει τα πιο προηγμένα και αυστηρά επιχειρησιακά πρωτόκολλα, με στόχο να γίνει το πρώτο πλήρως διαπιστευμένο νοσοκομείο στην Κύπρο που θα λειτουργεί στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ).
Επιπρόσθετα, η διαπίστευση θα επιτρέψει στην Κύπρο να εισέλθει στην αγορά του ιατρικού τουρισμού, του οποίου η διαπίστευση είναι απαραίτητη προϋπόθεση.
Η ύπαρξη πανεπιστημιακού νοσοκομείου στην Κύπρο αναμένεται να οδηγήσει και στην αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, καθώς Καθηγητές Πανεπιστημίου θα διοριστούν ως διευθυντές κλινικών αναλόγως της εξειδίκευσης, ενώ θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των πλεονεκτημάτων του νοσοκομείου.
Κάτι που θα συμβάλει επίσης σημαντικά στη διασφάλιση συμμετοχής σε κλινικές μελέτες και ερευνητικά προγράμματα, επεκτείνοντας την ερευνητική αριστεία και την υπερσύγχρονη ιατρική υποδομή.
Τι θα περιλαμβάνει
Αναλυτικά, το νέο νοσοκομείο θα παρέχει ολοκληρωμένες ιατρικές υπηρεσίες τόσο ενδονοσοκομειακές όσο και έξω-νοσοκομειακές, και θα συμπεριλαμβάνει:
- 100 Ιατρεία και αίθουσες εξέτασης για εξωτερικούς ασθενείς που θα καλύπτουν όλες τις ιατρικές ειδικότητες και εξειδικεύσεις
- Περίπου 200 Κλίνες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας, συμπεριλαμβανομένων και Κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ),
- Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο
- Εξειδικευμένα και εξοπλισμένα Τμήματα Φυσιοθεραπείας και αποκατάστασης, με 20 κλίνες αποκατάστασης,
- 10 χειρουργικές αίθουσες πλήρως εξοπλισμένες με ότι νεότερο για την διενέργεια όλων των τύπων επεμβάσεων και 2 αίθουσες / εργαστήρια καθετηριασμών καρδιαγγειακών και άλλων παθήσεων
- Πλήρες Ακτινολογικό Εργαστήριο με τελευταίας γενιάς εξοπλισμό, MRI, CT scanners κ.ά.
- Πλήρες Κλινικό Εργαστήριο, αιματολογικών και βιοχημικών αναλύσεων
- Αίθουσες / Εργαστήρια για τη διενέργεια εξετάσεων για την κάθε ειδικότητα όπως Εργαστήρια ενδοσκοπήσεων, γαστροσκοπήσεων, κολονοσκοπήσεων, Ουρολογικό εργαστήριο, καρδιολογικό κ.ά.
Το νέο νοσοκομειακό κέντρο επιπρόσθετα θα διαθέτει χώρους κοινωνικής δικτύωσης και προσφοράς, συνεδριακό χώρο, αίθουσες διαλέξεων, αλλά και ποιοτικό χώρο εστιατορίου υψηλών προδιαγραφών και περιπτέρου.
Εξάλλου, μία από τις καινοτομίες του έργου θα είναι οι ψηφιακές υποδομές του, έτσι που να είναι ένα «digitally smart hospital», το οποίο θα διαθέτει τις βάσεις δεδομένων και τον εξοπλισμό για να υποστηρίξει ερευνητικά προγράμματα και επιδημιολογικές μελέτες.