Το εταιρικό οικονομικό περιβάλλον και οι πιστωτικοί κίνδυνοι στο κυπριακό επιχειρείν

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την αξιολόγηση του εταιρικού οικονομικού περιβάλλοντος στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 3ου Credit Risk Management Forum, που παρουσίασε η Infocredit.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, συντονίστρια της οποίας ήταν η Μαρία Ηρακλέους, Εκτελεστικός Σύμβουλος και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, προέκυψαν βασικά συμπεράσματα για τα όσα απασχολούν το σημερινό επιχειρείν και τους πιστωτικούς του κινδύνους.

Μεταξύ αυτών, η σημαντικότητα της έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης (finance statement) από τους οργανισμούς, αλλά και η ανάγκη για ένα αποτελεσματικό πλαίσιο εκποιήσεων.

Στη συζήτηση και η απουσία, συχνά, ύπαρξης μακροπρόθεσμων στρατηγικών, αλλά και ο εκσυγχρονισμός των θεσμών διακυβέρνησης και η ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια.

Ο Δρ. Ιωάννης Τιρκίδης, Διευθυντής Οικονομικών Ερευνών της Τράπεζας Κύπρου είπε ότι η χρηματοοικονομική δομή καθορίζεται σημαντικά από το περιβάλλον και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Στις σημαντικές παραμέτρους συγκαταλέγεται για τον Διευθυντή Οικονομικών Ερευνών της Τράπεζας και η τεχνολογική υποδομή, καθώς και η φορολογία. Τη δομή συνθέτει επίσης το νομικό σύστημα μιας χώρας, ενώ, κομβικό κομμάτι αποτελεί και η ύπαρξη διαθέσιμων ταλέντων (δεξιότητες).

Βασική εισήγηση του Δρ. Τιρκίδη, με βάση στοιχεία που παρουσίασε επί σκηνής, είναι όπως η χώρα εστιάσει στις επενδύσεις. «Χρειαζόμαστε ανάπτυξη των εξαγωγών και επενδύσεις», είπε ενδεικτικά.

Ο Δρ. Ανδρέας Ασσιώτης, Επικεφαλής της Μονάδας Ιδιωτών της Ελληνικής Τράπεζας έδωσε αριθμούς που υποδηλώνουν την συμβολή των τραπεζών στην ανάπτυξη μέσω δανειοδοτήσεων. Τόνισε πως ο δανειολήπτης πρέπει να αντιλαμβάνεται το credit risk και οι επιχειρήσεις να δανείζονται «μέχρι εκεί που φτάνει το χέρι τους».

Χρειάζεται χρηματοοικονομική εκπαίδευση στη βάση του πληθυσμού και στις επιχειρήσεις, ώστε τα οικονομικά τους να έτοιμα στην ώρα τους, εξήγησε.. Χαρακτήρισε επίσης σημαντικά τα κίνητρα συγχωνεύσεων επιχειρήσεων, ώστε οι τράπεζες να δανείζουν σε βιώσιμα έργα. «Σε κάθε δανειοδότηση πρέπει να υπάρχει και η αντίστοιχη συνεισφορά», είπε.

Ο οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης σχολίασε πως συχνά ζητούνται προσωπικές εγγυήσεις και με έμμεσο τρόπο μετατρέπουν την εταιρεία από το να είναι limited σε unlimited. Έκανε λόγο για παράξενες συμπεριφορές από εταιρείες, οι οποίες οδηγούν σε αυτού του είδους συμπεριφορές από τις τράπεζες.

Επίσης, είπε, «έχουμε μικρές εταιρείες όπου ο ιδιοκτήτης μπερδεύει την εταιρεία με τα χρήματά του». Στις παρατηρήσεις του και το γεγονός ότι υπάρχουν επιχειρηματίες στην Κύπρο που δεν γνωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα στο overdraft και το δάνειο με πολλούς εξ αυτών να προτιμούν το πρώτο κάτι που δημιουργεί επιπλέον ζητήματα.

Ο Σωφρόνης Κληρίδης, Καθηγητής Οικονομικών, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου παρατήρησε μια δομική αλλαγή στο διεθνές πολιτικό σκηνικό και ένα νέο κλίμα με βασικό στοιχείο την προσπάθεια διασφάλισης προμήθειας ενέργειας. Προέβλεψε πως η εξάρτηση με την Κίνα θα λιγοστεύει, καθώς και πως θα υπάρξει στροφή προς άλλες χώρες όπως η Ινδία.

Για την Κύπρο, συνέδεσε την οικονομία με τους δείκτες ΕSG τονίζοντας τους κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, καθώς και τη σημασία που έχει η κοινωνική συνοχή και η διακυβέρνηση. Για την τρίτη, εξήρε τη σημασία διαχείρισης κρίσεων προληπτικά και την εφαρμογή μακροπρόθεσμων στρατηγικών.

Τέλος, οι συμμετέχοντες στο πάνελ συμφώνησαν πως χρειάζεται οι επιχειρήσεις να προβαίνουν εγκαίρως σε finance statement, όπως επίσης και να προχωρήσει η χώρα με την ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, η οποία συνδέεται αλλά δεν περιορίζεται με καθυστερήσεις και ζητήματα πιστωτικού κινδύνου που καταγράφονται στην αγορά.

Δειτε Επισης

Έρευνα: Αυτές είναι οι αντιλήψεις των πολιτών για το ΓεΣΥ-Θετικό πρόσημο, βελτίωσε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας
Φωνάζουν για απανωτές αυξήσεις στο χοιρινό οι υπεραγορές-Ζητούν παρέμβαση των θεσμών
Τράπεζα Κύπρου: Ο λόγος στους μετόχους για το μέρισμα...Γενική συνέλευση με Χούριγκαν και Άκερμαν
Στο μεγάλο δίκτυο του Propeller Club ΗΠΑ και επίσημα η Κύπρος-Στόχος η ενίσχυση της ναυτιλιακής συνεργασίας
Ανάσα σε ξενοδοχεία χωρίς άδεια λειτουργίας-Παράταση και δυνατότητα συμμόρφωσης μέχρι το τέλος του 2025
Eurobanκ Α.Ε.: Θέμα εβδομάδων οι εγκρίσεις για Eλληνική-Ο μίνιμουμ στόχος μέσω της δημόσιας πρότασης
Ιάκωβος Γαλανός: Αναγκαία τα ESG στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη
Προκλήσεις της ναυτιλίας συζήτησαν Αννίτα Δημητρίου-Ένωση Πλοιοκτητών
Η αποτίμηση των πολιτών για το ΓεΣΥ πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του-Αποκαλυπτικά ευρήματα
Eurobank A.E.: Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη €383 εκατ. με ενίσχυση των λειτουργικών επιδόσεων στην Κύπρο