Νέες κυπριακές προσθήκες στις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Νέες προσθήκες φυσικών και νομικών προσώπων με κυπριακό άρωμα περιλαμβάνονται στην επικαιροποιημένη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC).

Συγκεκριμένα, έχουν προστεθεί οι:

  • Γιώργος Γεωργίου, κυπριακής υπηκοότητας και κάτοικος Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Κατηγορείται για συμμετοχή σε διαδικασίες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και διευκόλυνσης εγκληματικών οργανώσεων, διεφθαρμένων επιχειρηματιών και Ρώσων ολιγαρχών.

Φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει διάφορους μηχανισμούς ξεπλύματος βρώμικου χρήματος για να μεταφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για Ρώσους ολιγάρχες και να συγκαλύψει διάφορα ταμεία. Φέρεται επίσης να παρείχε υπηρεσίες στον John Desmond Hanafin, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Huriya Private FZE LLE, μιας οντότητας ιδιωτικών κεφαλαίων και εταιρικής διάρθρωσης, που εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στη μεταφορά ρωσικής χρηματοδότησης στα ΗΑΕ και στο ξέπλυμα χρήματος. Τόσο ο Hanafin όσο και η Huriya βρίσκονται στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ.

  • Petrov Artur Aleksandrovich, ρωσικής υπηκοότητας με διεύθυνση διαμονής στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λάρνακα.
  • Solozhentseva Natalia Vladimirovna, κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου.
  • Tamani-Phella, Aegli, κυπριακής υπηκοότητας και με διεύθυνση διαμονής την Λεμεσό.
  • ASTRAFTEROS TECHNOKOSMOS LTD, εταιρεία εγγεγραμμένη στην Κύπρο με διεύθυνση στη Λάρνακα.
  • RUSSIAN TITANIUM RESOURCES LIMITED, εταιρεία εγγεγραμμένη στην Κύπρο και με διεύθυνση στη Λευκωσία.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει συνολικά 130 φυσικά και νομικά πρόσωπα ανά τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΕΔΩ

Όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC), "οι σημερινές κυρώσεις επικεντρώνονται σε άτομα και οντότητες που υποκινούν τον ασυνείδητο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας παρέχοντας στη Ρωσία την τόσο αναγκαία τεχνολογία και τον εξοπλισμό από τρίτες χώρες".

Επιπλέον, σημειώνεται ότι "αυτές οι ενέργειες στοχεύουν στην εγχώρια βιομηχανική βάση της Ρωσίας" και επηρεάζουν "τους παραγωγούς, τους εξαγωγείς και τους εισαγωγείς σχεδόν όλων των ειδών υψηλής προτεραιότητας που εντόπισε ο διεθνής συνασπισμός που επιβάλλει κυρώσεις και ελέγχους εξαγωγών στη Ρωσία".

"Η Ρωσία εξαρτάται από άτομα και οντότητες τρίτων χωρών που είναι  πρόθυμες να ανεφοδιάσουν τον στρατό της και να διαιωνίσουν τον αποτρόπαιο πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας και δεν θα διστάσουμε να τους καταστήσουμε υπόλογους", δήλωσε η Αμερικανίδα Υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, προσθέτοντας ότι ο παγκόσμιος συνασπισμός για κυρώσεις "έχει υπονομεύσει την ικανότητα του Κρεμλίνου να διεξάγει τον απρόκλητο πόλεμό του".

"Οι σημερινές ενέργειες καταδεικνύουν την περαιτέρω αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να διαταράσσουμε κάθε κρίκο της ρωσικής στρατιωτικής αλυσίδας εφοδιασμού και να στοχεύουμε εξωτερικούς παράγοντες που θα επιδιώξουν να υποστηρίξουν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας", υπογράμμισε η Αμερικανίδα Υπουργός Οικονομικών.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι "το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εκδίδει επίσης σχεδόν 100 κυρώσεις σήμερα στοχοποιώντας τη μελλοντική παραγωγή ενέργειας και τα έσοδα της Ρωσίας, τον τομέα μετάλλων και εξόρυξης, τις αμυντικές προμήθειες και όσους εμπλέκονται στην υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας της ρωσικής κυβέρνησης και άλλων κακόβουλων δραστηριοτήτων".

Δειτε Επισης

Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας
«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»