Maritime Cyprus 2023: Η πράσινη ατζέντα στο επίκεντρο-Όσα ειπώθηκαν την πρώτη μέρα του συνεδρίου
InBusinessNews 19:46 - 09 Οκτωβρίου 2023
Με τη συμμετοχή πέραν των 900 ναυτιλιακών παραγόντων από πέραν των 35 χωρών και την πράσινη ατζέντα στο επίκεντρό του, άρχισε σήμερα στη Λεμεσό το Διεθνές Συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος 2023-Η ναυτιλία σε δράση: μια ατζέντα για την αλλαγή», το οποίο συνδιοργανώνουν για ακόμη μια χρονιά το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και η Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών.
Το Συνέδριο, που διοργανώνεται ανά διετία στην Κύπρο, πραγματοποιείται για δέκατη όγδοη φορά από το 1989. Σε αυτό συμμετέχουν ο νέος και ο απερχόμενος ΓΓ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, Arsenio Dominguez και Kitack Lim αντίστοιχα, ο Υπουργός Ναυτιλίας της Ελλάδας Χρίστος Στυλιανίδης, ο Υφυπουργός Λιμένων, Ναυτιλίας και Υδάτινων Oδών της Ινδίας Shantanu Thaku, οι Υπουργοί Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας, Γεωργίας Πέτρος Ξενοφώντος, Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης, Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, η Επίτροπος Ισότητας Τζόζη Χριστοδούλου και άλλοι εξέχοντες παράγοντες της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας.
Τις εργασίες του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος τόνισε την τεράστια σημασία που έχει η ναυτιλιακή βιομηχανία στην οικονομία της Κύπρου, η οποία αποτελεί και το μεγαλύτερο κέντρο διαχείρισης πλοίων στην Ευρώπη.
- Διαβάστε εδώ: Ν. Χριστοδουλίδης: One-stop-shipping centre από τον Νοέμβριο-Ποιες υπηρεσίες θα προσφέρει
Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε την Έκθεση Ναυτιλιακών Υπηρεσιών, η οποία φιλοξενείται στον χώρο του Συνεδρίου και στην οποία συμμετέχουν σημαντικοί πάροχοι ναυτιλιακών υπηρεσιών, που εδρεύουν στην Κύπρο.
«Η Κύπρος φέρνει ξανά όλη τη βιομηχανία μαζί. Και το φετινό θέμα είναι ακόμα πιο επίκαιρο. Μιλάμε για την πράσινη ατζέντα, την αλλαγή που ουσιαστικά πρέπει να γίνει», ανέφερε σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ ο νέος ΓΓ του ΔΝΟ Arsenio Dominguez, υποδεικνύοντας πως η Κύπρος είναι ένα από τα βασικά κράτη μέλη του ΔΝΟ και συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες του Οργανισμού, συμβάλλοντας σε όλες τις διοικητικές και τεχνικές πτυχές του έργου του ΔΝΟ και κουβαλώντας επίσης την εμπειρία της ως μία από τις μεγαλύτερες σημαίες και νηολόγια στον κόσμο.
«Ο βασικός ρόλος που διαδραματίζει η Κύπρος θα συνεχίσει και σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές μας αποφάσεις», πρόσθεσε
«Είμαστε πολύ περήφανοι για τη δυναμική του ναυτιλιακού τομέα, ενός κλάδου που συμβάλλει τα μέγιστα στην κυπριακή οικονομία», σημείωσε από την πλευρά της η Υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη.
Η Υφυπουργός αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων φέτος στο συνέδριο, 1000 περίπου, όπως είπε, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ναυτιλία θα παραμείνει ανάμεσα στους κορυφαίους κλάδους του μέλλοντος.
Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε στο Συνέδριο ο Πρόεδρος του Συνεδρίου, Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Ναυτιλίας Στέλιος Χειμώνας, ο οποίος ανέφερε πως τα θέματα και οι παρουσιάσεις έχουν επιλεγεί προσεκτικά για να παρέχουν την ευκαιρία για συζητήσεις σε ένα ευρύ και ποικίλο φάσμα θεμάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ναυτιλία σήμερα.
Όπως εξήγησε, οι ειδικές συνεδρίες και τα πάνελ θα καλύπτουν μια ποικιλία από ενδιαφέροντα θέματα μεταξύ των οποίων, βιώσιμη ναυτιλία προς το 2050, προοπτικές των εφοπλιστών για το μέλλον της ναυτιλίας της ΕΕ, ενεργειακή μετάβαση, ο ρόλος της ναυπηγικής σε μια εξελισσόμενη ναυτιλιακή βιομηχανία, διερεύνηση μελλοντικών τάσεων και αναδυόμενων αγορών για μια δυναμική και ανθεκτική ναυτιλιακή βιομηχανία, ναυτιλιακή οικονομία και επενδύσεις, τεχνολογία για βελτιωμένη ασφάλεια, τρέχουσες εξελίξεις και δυναμική στον κλάδο της κρουαζιέρας.
Ανέφερε ακόμη πως για την ενασχόληση της νέας γενιάς στα ναυτιλιακά θέματα, συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα του φετινού Συνεδρίου η Σύνοδος Νέων Στελεχών σε συνεργασία με τη WISTA Cyprus και τη YoungShip.
Στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου ο απερχόμενος ΓΓ του ΔΝΟ Kitack Lim τόνισε πως κάθε χρόνο, το Συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος» φέρνει κοντά τη ναυτιλιακή κοινότητα, επιδεικνύοντας την ισχύ και τις δυνατότητές της και υπογράμμισε πως σε έναν κόσμο γεμάτο με πρωτόγνωρες παγκόσμιες προκλήσεις και αβεβαιότητες, η διεθνής ναυτιλιακή βιομηχανία παραμένει μια σταθερή δύναμη, διασφαλίζοντας την αδιάλειπτη προμήθεια αγαθών σε όλο τον κόσμο.
Ο Kitack Lim τόνισε ότι η ναυτιλία οδηγεί το δρόμο προς μια ουσιαστική μετάβαση σε καινοτόμες τεχνολογίες που προωθούν την απαλλαγή από τις εκπομπές ρύπων άνθρακα, την ψηφιοποίηση και τον αυτοματισμό, υποδεικνύοντας πως ακριβώς η επιτυχία στην πλοήγηση αυτής της μετάβασης εξαρτάται από τη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων ναυτιλιακών εταίρων.
Σημείωσε επίσης πως ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός χρησιμεύει ως ο παγκόσμιος μεσολαβητής για αυτές τις συνεργασίες και πως ως παγκόσμιος φορέας καθορισμού προτύπων για τη ναυτιλία, ο ΔΝΟ διασφαλίζει ότι ο ναυτιλιακός τομέας λειτουργεί με ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και βιώσιμη υποστήριξη για το παγκόσμιο εμπόριο.
Υπογράμμισε στο πλαίσιο αυτό ότι είναι επιτακτική ανάγκη, ως εκ τούτου, οι κανόνες και οι κανονισμοί για τη ναυτιλία που υιοθετούνται σε επίπεδο ΔΝΟ να εφαρμόζονται παγκοσμίως από τη ναυτιλιακή κοινότητα.
Εξήγησε πως ένα σημαντικό ορόσημο σε αυτό το ταξίδι προς έναν πράσινο και βιώσιμο ναυτιλιακό τομέα είναι η πρόσφατη υιοθέτηση από τον ΔΝΟ της Στρατηγικής του 2023 για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τη ναυτιλία.
«Αυτή η ρηξικέλευθη συμφωνία θέτει έναν φιλόδοξο στόχο για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως ή γύρω, δηλαδή κοντά στο 2050», τόνισε ο απερχόμενος ΓΓ του ΔΝΟ, επισημαίνοντας παράλληλα πως όπως υπογραμμίζεται από το φετινό θέμα του Συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος» - «Η ναυτιλία σε δράση» είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να μετατραπούν οι φιλοδοξίες που περιγράφονται στη Στρατηγική του 2023 για τις εκπομπές ρύπων σε απτή πραγματικότητα.
Είπε ακόμη πως ως απόδειξη του αντίκτυπου των κανονισμών του ΔΝΟ, παρατηρείται ήδη μια αύξηση των πρωτοβουλιών έρευνας και ανάπτυξης που επικεντρώνονται στα εναλλακτικά καύσιμα, μαζί με την τεχνολογική καινοτομία, συμπεριλαμβανομένων των πιλοτικών έργων για πλοία υδρογόνου και αμμωνίας, και κάλεσε τη ναυτιλιακή βιομηχανία να συνεχίσει σε αυτό το πολλά υποσχόμενο μονοπάτι.
Σε οπτικογραφημένο μήνυμα της προς το Συνέδριο η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών Adina-Ioana Valean σημείωσε πως το θέμα του φετινού συνεδρίου αντανακλά τη σαφή δέσμευση του ναυτιλιακού τομέα να τεθεί στην καλύτερη δυνατή θέση για το μέλλον.
Αναφέροντας πως η ναυτιλία είναι υπεύθυνη για το 80% του όγκου των εμπορευμάτων διεθνώς, υπέδειξε πως αυτό τοποθετεί τους ναυτιλιακούς εταίρους ως παράγοντες επιρροής της ζήτησης για πράσινα καύσιμα και νέες τεχνολογίες.
Τόνισε πως η ΕΕ υποστηρίζει αυτήν την προσπάθεια μέσω του Ταμείου Καινοτομίας, του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» και των Ταμείων Συνοχής και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
«Και είναι επίσης καιρός να συμμετάσχουμε σε έναν πιο δομημένο διάλογο για το μέλλον του κλάδου και για την υποστήριξη των ευρωπαϊκών συμφερόντων», πρόσθεσε κάνοντας επίσης λόγο για την ανάγκη διασφάλισης ενός ανταγωνιστικού επιπέδου για την ευρωπαϊκή ναυτιλία.
Σημείωσε ωστόσο πως η ανταγωνιστικότητά της ευρωπαϊκής ναυτιλίας μπορεί να είναι πραγματικά παραγωγική «μόνο αν κοιτάξουμε πέρα από τις ακτές της Ευρώπης».
Εξέφρασε τη δέσμευση της Επιτροπής προς την κατεύθυνση της πράσινης ενέργειας και των καθαρών καυσίμων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ναυτιλιακός τομέας είναι έτοιμος να αγκαλιάσει αυτήν την αλλαγή.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποστηρίξει αυτόν τον στόχο σε όλη τη διαδρομή», ανέφερε, καταλήγοντας.
Κατά τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, 10 Οκτωβρίου 2023 και τη τρίτη μέρα, 11 Οκτωβρίου 2023 θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις για την ενεργειακή μετάβαση, τον ρόλο της ναυπήγησης πλοίων στην εξελισσόμενη ναυτιλιακή βιομηχανία, τις μελλοντικές τάσεις και τις αναδυόμενες αγορές στον τομέα, την προώθηση της ναυτιλιακής τεχνολογίας για ενισχυμένη ασφάλεια, τις τρέχουσες εξελίξεις και τη δυναμική της βιομηχανίας κρουαζιερόπλοιων.
Επίσης, τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα Νεαρών Στελεχών της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας όπου θα συζητηθεί η συμβολή και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων και το μέλλον του επαγγέλματος στη ναυτιλία.
Σημειώνεται οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου.