Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Ν. Χριστοδουλίδης: One-stop-shipping centre από τον Νοέμβριο-Ποιες υπηρεσίες θα προσφέρει

Στην τεράστια σημασία που έχει η ναυτιλιακή βιομηχανία στην οικονομία της Κύπρου, αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στον χαιρετισμό του στην έναρξη των εργασιών του διεθνούς Συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2023» που πραγματοποιούνται στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «η παρουσία μου εδώ υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στη ναυτιλία ως ένας από τους κύριους τομείς της οικονομίας της χώρας μας», εκφράζοντας μεγάλη περηφάνια για την τεράστια ανάπτυξη του.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε πως το Υφυπουργείο Ναυτιλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών δημιουργεί one-stop-shipping centre, το οποίο θα προσφέρει υπηρεσίες που παραδοσιακά παρέχονται από το Τμήμα Ληξιαρχείου και το Τμήμα Μετανάστευσης. Στόχος είναι η ναυτιλιακή βιομηχανία να μπορεί να εξυπηρετείται από ένα σημείο.

«Για το σκοπό αυτό είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι το one-stop-shipping center θα αρχίσει τη λειτουργία του στις εγκαταστάσεις του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, στη Λεμεσό, στις αρχές Νοεμβρίου», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως, επιπρόσθετα, η εφαρμογή του περί Ναυτιλιακών Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης Νόμου θα απλοποιήσει τις διαδικασίες και θα επιταχύνει τη σύσταση και εγγραφή ναυτιλιακών εταιρειών που κατέχουν κυπριακά πλοία στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας. «Αυτό θα βελτιώσει επίσης την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής σημαίας», επισήμανε.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπέδειξε ότι το κυπριακό νηολόγιο καταβάλλει την 11η θέση παγκοσμίως και την 3η σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ η Κύπρος αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο διαχείρισης πλοίων στην Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι η πρόσφατη αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από τον Οίκο Moody’s ύστερα από 12 χρόνια, μεταφράζεται σε προοπτικές και ευκαιρίες, ποιοτικές επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Πρόσθεσε ότι οι δράσεις και οι προσπάθειες της Κυβέρνησης δεν περιορίζονται στην ανάπτυξη του νηολογίου μας, αλλά επεκτείνονται στην ενίσχυση του ρόλου της Κύπρου στο διεθνές ναυτιλιακό σκηνικό.

Και προς τον σκοπό αυτό η Κύπρος συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση διεθνών και ευρωπαϊκών στρατηγικών και πολιτικών στον τομέα της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Αναφέρθηκε, επίσης, εκτενώς στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της κυπριακής ναυτιλίας και τις δράσεις που ακολουθεί η Κυβέρνηση για ενίσχυση του τομέα μέσα από ενέργειες του Υφυπουργείου Ναυτιλίας.

Είπε ακόμη ότι τον Αύγουστο απέστειλε επιστολή στον Γ.Γ. των Η.Ε., υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η Κύπρος, ως ένα από τα μεγαλύτερα νηολόγια, να συμμετάσχει στην παροχή υπηρεσιών για τη μεταφορά αγαθών στη Μαύρη Θάλασσα στην περίπτωση που ξεκινήσει η διεθνής πρωτοβουλία για τα Σιτηρά.

«Είναι ανεπίτρεπτο η Κύπρος να παρεμποδίζεται από την Τουρκία από το να συμμετέχει στην πρωτοβουλία», είπε.

Πρόσθεσε ότι απέστειλε, επίσης, επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας τη σημασία της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και εισηγήθηκε όπως όλες οι πολιτικές της ΕΕ στον τομέα των ναυτιλιακών μεταφορών πρέπει να εμπίπτουν σε μια οργανική δομή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, εξάλλου, στη μεγάλη σημασία της πράσινης μετάβασης ως μια από τις πλέον βασικές προκλήσεις στον τομέα της ναυτιλίας, σημειώνοντας ότι είναι καθήκον όλων να συμβάλουν εποικοδομητική, ώστε να γίνει η μετάβαση.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Κύπρος αποδίδει μεγάλη σημασία στην ισότητα των φύλων και στον τομέα της ναυτιλίας, και προς τον σκοπό αυτό έχει προταθεί η κα Δέσποινα Θεοδοσίου για το βραβείο Gender Equality του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Μετά τον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε βραβείο στον Γ.Γ. του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Κιτάκ Λιμ για την προσφορά του στον τομέα της ναυτιλίας.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Δεκεμβρίου του IN Business: Οι βραβευθέντες των 10ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards
Μαρίνα Χατζημανώλη: Μεγάλη επιτυχία η επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του ΔΝΟ
Τεράστια επιτυχία για την Κύπρο-Επανεξελέγη στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού
Στην 1η θέση του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού η Ελλάδα
Η πράσινη μετάβαση και οι στόχοι της Ε.Ε. σε ημερίδα του Ινστιτούτου Κύπρου
Το Κέντρο Καινοτομίας IDEA δέχεται νέες αιτήσεις για startups
Ο Γιάννης Παναγιώτου στο 2ο Cyprus Job Fair-Το μήνυμά του σε όσους αναζητούν εργασία(pics)
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και Πανεπιστήμιο Κύπρου ενώνουν δυνάμεις
ΙδΕΚ: Αυξημένο ενδιαφέρον για το Disrupt-Νέα καταληκτική ημερομηνία και επιπρόσθετος προϋπολογισμός
Εθελοντική αιμοδοσία από την Imperio