Μάριος Ριαλάς: Δεν δεχόμαστε να σφετερίζεται κανείς το χαλλούμι-Αυτά ζητούν οι αιγοπροβατοτρόφοι
06:40 - 09 Οκτωβρίου 2023
Συνάντηση στο Προεδρικό επιδιώκουν οι αιγοπροβατοτρόφοι πριν λάβουν την τελική τους απόφαση για το κατά πόσο θα πραγματοποιήσουν ή όχι την διαμαρτυρία την οποία προανήγγειλαν ως μέτρο αντίδρασης για την μη τήρηση, όπως υποστηρίζουν, της συμφωνίας του 2022 για το χαλλούμι.
Την ίδια ώρα, οι αιγοπροβατοτρόφοι ζητούν πιο εντατικούς ελέγχους για το ΠΟΠ και δημιουργούν δικό τους μηχανισμό καταγγελιών των παρατυπιών, εντός και εκτός της Κύπρου.
«Από το 2014, όλοι γνωρίζαμε ότι το 2024 θα εφαρμοζόταν το ΠΟΠ με το αιγοπρόβειο να υπερισχύει του αγελαδινού», ανέφερε στο InBusinessNews o εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αιγοπροβατοτρόφων, Μάριος Ριαλάς, για να συμπληρώσει πως δόθηκε η δεκαετής μεταβατική περίοδος για αυτό ακριβώς τον λόγο.
Δηλαδή, όπως εξήγησε, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να έχουν το χρόνο να κάνουν τις διορθωτικές κινήσεις, ώστε να ξεκινήσει το ΠΟΠ ομαλά. Όπως υποστήριξε, ορισμένοι κινήθηκαν αντίθετα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πιο φθηνού προϊόντος και με αύξηση των εξαγωγών σε βάρος των αιγοπροβατοτρόφων.
Διαβάστε ακόμη:
- Μ. Κωνσταντίνου: Μείωση στις εξαγωγές και κίνδυνος το χαλλούμι να φθάσει τα 20 ευρώ το κιλό
- Ψήνουν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό για το χαλλούμι οι αιγοπροβατοτρόφοι
Σύμφωνα με τον κ. Ριαλά, οι εξαγωγές έχουν μειωθεί σε ποσότητα και όχι σε αξία. «Μείωση στις εξαγωγές υπάρχει μόνο σε ποσότητα. Σε αξία βρισκόμαστε πάνω κατά 12% στο εξάμηνο ή 18 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, από 160 εκατ. ευρώ που ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2022, τώρα είναι 178 εκατ. ευρώ», ισχυρίστηκε.
Τα αιτήματα
«Εμείς θα περιμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μας καλέσει για να του πούμε τα αιτήματά μας», διευκρίνισε ο κ. Ριαλάς, ερωτηθείς κατά πόσο οι αιγοπροβατοτρόφοι θα προχωρήσουν στην διαμαρτυρία την οποία
Αυτό που ζητούν οι αιγοπροβατοτρόφοι είναι η αύξηση του ποσοστού στο 25%, κάτι που θα έπρεπε-κατά τους ίδιους- να ίσχυε από την 1η Σεπτεμβρίου 2023, και τον Ιούλιο του 2024 να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία ΠΟΠ.
«Εμείς θέλουμε άμεσα αύξηση του ποσοστού στο 25%, γιατί σήμερα είναι 10% και δεν θα έπρεπε να είναι. Η συμφωνία που έγινε τον Ιούλιου 2022, προνοούσε ότι τον Σεπτέμβριο του 2023 έως και τον Ιανουάριο του 2024, θα έβγαινε διάταγμα που θα καθόριζε το ποσοστό σύμφωνα με την ποσότητα του αιγοπρόβειου γάλακτος», επισήμανε.
Ανέφερε ακόμη ότι η προηγούμενη Υπουργός Εμπορίου, τον Σεπτέμβριο του 2022, εξέδωσε διάταγμα, για τον Σεπτέμβριο του 2023 στο 10%. «Εμείς λέμε ότι πρέπει άμεσα να ανεβεί στο 25% για να μπορέσει να προστατευτεί το χαλλούμι, γιατί ο μόνος τρόπος για να διαφοροποιηθεί το χαλλούμι είναι η ποιότητα. Για να διαφυλαχτεί δεύτερον, το ΠΟΠ, δεν πρέπει να έχουμε 10% αιγοπρόβειο μόνο. Και λέμε, τον Ιούλιο του 2024 πλήρης εφαρμογή του ΠΟΠ », τόνισε.
Λίγος ο έλεγχος
Σύμφωνα με τον Μάριο Ριαλά, ελάχιστος είναι ο έλεγχος που έχει γίνει μέχρι στιγμής για το αν τηρείται ή όχι το πρότυπο ΠΟΠ, με τους αιγοπροβατοτρόφους, να ζητούν περισσότερους ελέγχους, αλλά και ταυτόχρονα να δημιουργούν δική τους επιτροπή για να γίνονται καταγγελίες.
«Τον έλεγχο πρέπει να τον κάνει η αρμόδια Αρχή που είναι το Υπουργείο και είναι υποχρέωσή του να το κάνει. Έκανε μόνο 24 ελέγχους σε ένα χρόνο εφαρμογής του ΠΟΠ. Αντιλαμβάνεστε ότι στα 45 εκατομμύρια κιλά πωλήσεων χαλλουμιού, 24 έλεγχοι δεν είναι τίποτα».
Η επιτροπή που θα δημιουργηθεί θα αποτελεί ουσιαστικά έναν μηχανισμό, ο οποίος θα αγοράζει από Κύπρο και στο εξωτερικό χαλλούμια, θα τα αναλύει και θα καταγγέλλει την παρατυπία στη χώρα που είναι.
Ακόμη ένα βήμα είναι ότι τέσσερις από τις ομάδες από τις οκτώ, συμφώνησαν να παράγουν δικό τους χαλλούμι στα πρότυπα του ΠΟΠ- πρόβειο, αιγοπρόβειο και αιγινό- για να παράγεται απευθείας από τον παραγωγό.
Εν αναμονή
Η εκδήλωση διαμαρτυρίας που ανακοίνωσαν οι αιγοπροβατοτρόφοι, απέχει αρκετά χρονικά, καθώς είναι διατεθειμένοι να παρακαθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, ώστε να εξευρεθεί λύση, έστω και την υστάτη.
«Υπάρχει αρκετός χρόνος, δεν έχουμε κάποια ενημέρωση από το Προεδρικό, αλλά ίσως με την επιστροφή του Προέδρου θα μας καλέσει και εμάς να του μιλήσουμε.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε να βρεθεί μία λύση, έστω και την τελευταία στιγμή. Δεν δεχόμαστε να σφετερίζεται κανείς το όνομα του χαλλουμιού για να το πουλά όπως θέλει, δηλαδή να το πουλά 100% αγελαδινό και να το ονομάζει ‘χαλλούμι’», κατέληξε ο κ. Ριαλάς.